Воєнні дії збільшують ризик захворіти на правець. Від яких недуг радять вакцинуватись

1846 0
З 24 квітня розпочинається Всесвітній тиждень імунізації.
Photo by Diana Polekhina on Unsplash

Photo by Diana Polekhina on Unsplash

У період воєнних дій зростає ризик захворіти на правець. Про це під час сьогоднішнього брифінгу повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

«У період війни надзвичайно важливо бути сильними, здоровими і не захворіти на інфекційні хвороби. Особливо актуально зараз отримати щеплення проти правця, адже найменший опік, поріз чи подряпина можуть призвести до цього важкого захворювання. 50% людей, які захворіли на правець, не одужують, натомість для вакцинованих ризик набагато менший», – каже вона і додає, що кожна доросла людина щеплення проти дифтерії та правця повинна отримати один раз на 10 років.

Читайте також: Через погані умови та принесені окупантами інфекції фіксують поширення вітряної віспи

За її словами, оскільки внутрішньо переміщені особи зараз мешкають здебільшого у великих приміщеннях, де є скупчення людей, існує підвищений ризик підхопити небезпечні недуги. При тому небезпеку можуть становити навіть люди, які можуть не мати клінічних проявів, а бути носіями збудників інфекційних хвороб.

В Україні безкоштовно провакцинуватись можна від 11 інфекційних хвороб. Із 24 квітня розпочинається Всесвітній тиждень імунізації, тож є нагода провести вакцинацію.

«Якщо є можливість захиститися, то важливо це зробити. Особливо це стосується внутрішньо переміщених людей, яких розселили на Львівщині. Щодня в області проводимо від 90 до 150 вакцинацій тільки серед внутрішньо переміщених, які вимушено залишили домівки», – каже епідеміологиня.

Наталія Іванченко-Тімко нагадала також, що раз на 5 років набирає обертів захворюваність на кір, тому кожна доросла людина має мати дві дози вакцинації проти кору, краснухи, паротиту.

Читайте також: Переломи, пневмонії і Covid-19. Із якими проблемами до лікарів звертаються діти-переселенці у Львові

Бустерну дозу варто зробити тим, у кого сплив піврічний термін після другої вакцинації. Отримати профілактичні щеплення можна у будь-якому медичному закладі Львова та області.

Нагадаємо, що через нелюдські умови життя та принесені російськими окупантами інфекції серед населення поширилася низка хвороб, зокрема вітряна віспа.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!