Волонтерка про те, чому Україна переможе, та яка ситуація під Бахмутом. Підсумки доби

1295 0
Нині 29 грудня та 309 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ЗСУ

Фото: ЗСУ

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 11:22, відбій – о 13:19. В білорусі в небо піднялася стратегічна авіація, була загроза запуску ракет.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Україна планує розробити бойові безпілотники, які збиватимуть російські дрони-камікадзе. За його словами, загалом Україна вже закупила приблизно 1400 безпілотників, більшість із яких призначені для розвідки. «І наступний етап, коли більш-менш оснащені розвідувальними безпілотниками, – це ударні безпілотники. Це як дрони, що вибухають, так і безпілотники, які летять на відстань від трьох до десяти кілометрів і вражають цілі», – сказав він.

Читайте також: Сили ППО збили понад 420 ракет і 430 дронів із вересня. росія витратила вже значну кількість своїх ракет, однак все ще зберігає здатність завдавати ударів по Україні.

Ситуація на фронті: Російські сили під Бахмутом більше не діють ротами і батальйонними тактичними групами, а натомість використовують невеликі групи від 10 до 15 осіб. Інститут вивчення війни припускає, що спроби росіян захопити Бахмут близькі до кульмінації, як це було на Херсонщині в серпні. Війська окупантів помітно деградували, їм уже бракує особового складу та боєприпасів.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку, Андріївку, Площанку і Червонопопівку Луганської області та Білогорівку, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївку, Курдюмівку, Авдіївку, Красногорівку, Мар’їнку та Побєда – Донецької.

Цієї ночі росіяни завдали удару по енергетичній інфраструктурі Харкова, застосувавши для цього 13 іранських БпЛА «Шахед-136». 11 цих дронів підрозділи Сил оборони України збили.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 20 ударів по районах зосередження ворога та 4 – по позиціях його ЗРК. Також уражено 5 пунктів управління та склад б/к. 27 грудня в районах Токмака, Титове, Чернігівки, Пологів та Бердянська втрати окупантів склали 3 одиниці техніки, командний пункт, вузол зв’язку та близько 230 військових пораненими.


Акцент дня: «Страшно, коли відправляєш посилку, а людини вже нема». Інтерв’ю з Лілією Ступницькою. Найперше мама та українка, а вже потім випускниця Львівської бізнес-школи УКУ, бізнесвумен, що понад 15 років посідає керівні посади в ІТ-сфері, членкиня громадської організації, яка активно допомагає військовим, – саме так називає себе львів’янка Лілія Ступницька, яка в серпні разом із дітьми переїхала до Канади. Тепер вона працює на американську компанію, але не перестає допомагати українським військовим.

Лілія Ступницька розповіла Тvoemisto.tv, як готувалася до вторгнення росіян, як відкладала гроші та купувала чимало речей для військових своїм коштом, як усе це переросло в громадську організацію, яку створили жінки на керівних посадах, та до чого тут Гаррі Поттер.

Цитата дня: «Ми однозначно переможемо, інакше нас знищать фізично. Тому вже краще загинути під час спротиву. Толерантності до москалів у мене немає і ніколи не було. Я не кажу про російськомовних українців, а тих, що не люблять, не поважають своєї країни, про тих, що здають позиції, роблять шкоду. Хлопці, які зараз стоять на північ від Лимана, кажуть, що там досі чимало зрадників. Вони їх бачать, але нічого зробити не можуть. Стріляти в спину не будуть, бо тоді стануть карателями. А я б таких людей вбивала або повернула смертну кару. Нам треба знищити цю «ракову пухлину», інакше вона знищить нас».

Ключові події:

1. Зеленський виступив у Раді зі щорічним посланням. Він наголосив, що Україна стала одним з лідерів вільного світу і допомогла Заходу віднайти себе знову. За його словами, український військово-промисловий комплекс буде одним з найбільш прогресивніших, а мета України – відновити територіальну цілісність України, та звільнити всіх, хто в неволі зараз у полоні. Зеленський наголосив, що відбудова України після війни буде найбільшим економічним проєктом Європи.

Читайте також: УПЦ МП відмовилася змінювати назву, попри рішення Конституційного суду. Юрист московського патріархату стверджує, нібито рішення суду ні до чого їх не зобов’язує;

2. Соціальні допомоги продовжують діяти на період воєнного стану. Раніше термін дії допомог продовжили лише тим особам, що проживають на території проведення бойових дій або тимчасово окупованих;

3. У Львові вибух акумулятора зруйнував дві квартири. Внаслідок вибуху в одній із квартир зруйновано перегородку, а також стіни між сусідніми помешканнями.

А також: У Львові сталася масштабна пожежа в квартирі. Імовірна причина – вибух акумулятора. Унаслідок пожежі знищено квартиру повністю та речі домашнього вжитку на площі 70 кв. м. Також пошкоджено облицювання стін під’їзду на площі 150 кв. м та віконні рами на 8-му та 9-му поверсі;

4. Львів’янка написала перший в українській літературі підлітковий роман про УПА. Події в романі відбуваються восени 1946 року у Карпатах. Головним героєм твору є 14-річний зв’язковий УПА Ілько, який понад усе мріє вбити енкаведиста-нелюда та побачити найбільший діамант «око світу»;

5. Якою буде погода у Львові на Новий рік. Прогноз синоптиків. Стовпчики термометрів місцями можуть піднятись до 12° тепла. Вдень без істотних опадів, вітер південно-західний, 9 – 14 м/с;

На цю ж тему: Як у Львові вимикатимуть світло на Новий рік. За відсутності пошкоджень на об’єктах критичної інфраструктури львів’янам вимикатимуть електроенергію на Новий рік відповідно до діючих графіків. Однак, розпорядження щодо вимкнення світла «Укренерго» надасть 30 грудня.

Дискусії Твого містаЯк війна змінила Львів. Депутати та чиновники зберуться на дискусію. Основні запитання:

  • Як війна змінила місто;
  • Як Львів пережив 10 місяців війни;
  • Які основні виклики були і як їх долали;
  • Наскільки інтегрувались в місті внутрішньо переміщені особи;
  • Як змінюється в час війни місцеве самоврядування та чому сесії міської ради залишаються досі закриті.

Дискусія розпочнеться 29 грудня, о 16.30Тvoemisto.tv транслюватиме її на своїх ресурсах: у Facebook та YouTube-каналі медіа-хабу.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!