У Львові дітям, які проходять хіміотерапію, потрібні тромбоцити. Як допомогти

1835 0
І діток з онкологією сильно падає рівень тромбоцитів, тому його потрібно підтримувати перед кожною наступною хіміотерапією.
Фото: National Cancer Institute

Фото: National Cancer Institute

У Львові на честь Всесвітнього дня донора крові учасники Благодійного фонду «Із янголом на плечі» у Львівському обласному центрі служби крові влаштували акцію на підтримку онкохворих дітей та молоді. 

«Завжди з нагоди Дня донора є більше людей. Через коронавірус зменшилася кількість охочих, але зараз все вже на стабільному рівні. До кінця року маємо дійти до нормальних показників», – розповів Tvoemisto.tv директор Львівського обласного центру служби крові Ярослав Дяків.

Читайте також: Тільки сильні діляться силою. Інтерв’ю з головною медсестрою Львівського центру крові

Благодійний фонд «Із янголом на плечі» проводить акцію з метою більшого залучення донорів тромбоцитів, адже зараз їх дуже мало. 

У Центрі служби крові є люди, які вже протягом багатьох років регулярно здають кров і цим допомагають дітям та дорослим. Вони кажуть, що процедура дуже швидка, і ніяких побічних ефектів немає. 

«Золоті донори здають не просто червону кров, а тромбоцити, які у світі на вагу золота. Вони зберігаються лише 3 доби», – каже координаторка Фонду Лариса Кісь. 

Тромбоцити потрібні дітям, які проходять хіміотерапію. У них завжди сильно падає рівень тромбоцитів, тому його потрібно підтримувати перед кожною наступною хіміотерапією. 

Як правило, тромбоцити вливають одразу ж після здачі, оскільки вони не можуть довго зберігатися.

Потреба у тромбоцитах може бути кожного дня, а інколи і кілька разів на тиждень. 

Здати кров може кожен охочий. Особливо зараз потребують кров ІІІ (-), IV (+), IV (-). 

«Для здачі крові людина повинна мати документ, який засвідчує особу. Вона має бути здорова і без шкідливих звичок. За добу до здачі слід дотримуватися дієти і за 2 тижні до цього не приймати жодних сильних препаратів», – каже у коментарі Tvoemisto.tv завідувачка відділення заготівлі крові Ірина Одноріг. 

Читайте також: Справа, що рятує життя. Сьогодні відзначають Всесвітній день донора крові

Донорська кров потрібна також людям, які пережили хірургічне втручання з ускладненими наслідками, при опіках чи травмах, онкохворим, дітям і дорослим після операцій на серці чи трансплантації, жінкам, у яких були складні пологи, та військовим, яких поранили на війні. 

Читайте також: Львів'ян просять приєднатися до благодійної здачі крові. Як це зробити

У Центрі приймають всі групи крові, оскільки потребуючим вона потрібна завжди. Із Центру кров потрапляє на центрифугування крові, де її перевіряють і тоді вона йде на видачу. Збергіати кров можна близько 30 днів, а якщо є потреба, то максимум до 45 днів. 

Зараз у потребі кров усіх груп. Здати свою кров можна як для конкретного пацієнта, вказавши його прізвище, так і загалом. Окремо у центрі служби крові можна здати кров на тромбоконцентрати.

До здачі крові можна долучитися у будь-який зручний час у будні дні з 08:30 по 13:00 в Львівському обласному центрі здоров'я, що на вулиці Пекарській, 65.

Людям, які потребують крові, також можна допомогти через БФ «Із янголом на плечі»:

БФ «ІЗ ЯНГОЛОМ НА ПЛЕЧІ»

(допомога онкохворим дітям та молоді)

Картка Приватбанку 5169 3305 2176 1400 (оформлена на директора фонду) для клієнтів Приват24

АТ КБ «ПРИВАТБАНК» ЄДПРОУ 41411833

Рахунок UA173052990000026009001002960

Призначення: благодійний внесок

Банк: ПАТ «КРЕДОБАНК» МФО 325365 ЄДРПОУ 41411833

рахунок UA913253650000026008011024214

Призначення: благодійний внесок.

Детальніше про Фонд можна дізнатися тут

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!