Виплати, медобслуговування і освіта. На що можуть розраховувати біженці з України в Чехії

1725 0
До Чехії вже переїхало до 300 тисяч українців, і половина з них – діти.
Photo by George Cerny on Unsplash

Photo by George Cerny on Unsplash

Понад 10 мільйонів українців – саме стільки людей залишили свої домівки з 24 лютого, відколи росія розпочала проти України повномасштабну війну. 6,5 мільйона переїхали до інших, більш безпечних регіонів нашої держави, понад 4 мільйони виїхали за кордон. Tvoemisto.tv продовжує пояснювати, на які умови можуть розраховувати наші громадяни за кордоном. Зокрема, що їм пропонують у Чехії, куди вже переїхало до 300 тисяч українців, і половина з них – діти.

Українці у Чехії можуть розраховувати на виплати в розмірі 5 000 чеських крон (приблизно 6,5 тисячі гривень) раз на місяць упродовж пів року, доки вони перебувають на території Чехії та потребують тимчасового захисту. Щоб отримати допомогу, наші співгромадяни мають оформити візу толерантності. Міністерство внутрішніх справ Чехії вже видало їх понад 200 тисяч.

Читайте також: США офіційно запровадили тимчасовий захист для українців

Виплати передбачені протягом пів року, допоки українець шукатиме роботу в Чехії. Якщо ж упродовж пів року роботу знайти не вдається, можна подати заявку на ще п’ять місяців таких виплат. Зареєструватися в Чехії потрібно за 30 днів після прибуття. До цього часу в країні можна перебувати без офіційного статусу і документів. При чому спеціальний дозвіл на роботу в Чехії не потрібен.

Українці можуть шукати роботу без обов’язкового відвідування бюро з працевлаштування. Аби спростити процес, бюро праці пропонує українцям свої послуги. Доступні вже понад 300 тисяч вакансій. Більшість із них – для людей без освіти або з базовою освітою. Також українці в Чехії можуть реєструватися як безробітні. Бюро з працевлаштування надасть їм консультації та за дотримання умов підтримку, а за необхідності скерує на перепідготовку і допоможе з працевлаштуванням.

Читайте також: Як керувати грошима у час війни. Короткі поради

Крім того, українці в Чехії мають можливість отримати доступ до медичного обслуговування й освіти.

Нагадаємо, що про те, на які умови можуть розраховувати українців в Польщі, Словаччині, Німеччині, Канаді, США тощо, детально можна прочитати за посиланням.

Роман Тищенко-Ламанський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!