Вишивка у вигляді пікселів і тіні як індикатор реальності: як завершився Lviv Fashion Week

2169 0
Чим запам’ятався останній день Львівського Тижня Моди 2021.
Фото: Ігор Федорів

Фото: Ігор Федорів

Останній день Lviv Fashion Week 2021 вразив різноманітністю та сучасним баченням етномотивів. Також дизайнери все частіше створюють колекції унісекс та речі-трансформери.

Розпочались недільні покази колекцією Nona Troffish під назвою «Епоха самураїв». Вона присвячена підприємцям і всім, хто впевнено йде своїм шляхом в цьому світі та займається улюбленою справою.

У колекції поєдналися костюми японських воїнів самураїв і українських козаків. В обох костюмах головне – комфорт, вільність рухів, демонстрація своїм виглядом готовності до бою, в разі потреби. Тейпи, які є елементом декору, також передають ідею того, що навіть коли отримав травму – треба позбутися болю і рухатися далі.

В наш час боротьби за гендерну рівність Troffish створили колекцію, де 50/50 – жіночі і чоловічі моделі, такім чином підтримавши чоловіків, яким менше уваги приділяється на подіумі.

Також частина одягу є унісекс: широкі штани, сорочки з регуляторами, легінси, футболки і навіть спідниці, які вже поступово знаходять місце в чоловічому гардеробі.

Дизайнери бренду осучаснили українську вишивку – зробили її у вигляді пікселів, а також поєднали з традиційною японською вишивкою. Використали українську вибійку і традиційний крій національних костюмів.

LESYA MATSELYUKH SS 2022

Джерелом натхнення для створення чоловічої колекції стала колірна модель RGB, яка широко використовується в електронних системах. Адже нові технології є невід’ємною частиною сьогодення. Героєм колекції є образ молодого чоловіка, який змінює цей світ, демонструючи свою мужність, сміливість та відкритість до пізнання нового. Його світ – це світ інновацій, техніки та електроніки.

В основу колекції ліг класичний чоловічий костюм, який змінюється з віянням моди та часом. Прямі, злегка приталені силуети додають вишуканості та елегантності. Короткі і подовжені піджаки привернуть увагу споживачів за вподобаннями. Комір стійка надає стриманості та серйозності. Класичні штани зі зручним кроєм та модними елементами, не залишаться непоміченими. Асиметрія в моделях, комбінування тканин, контрастне поєднання в оздобленні, ультрамодні написи, тощо, створюють модний образ колекції актуальної сьогоденню.

Колірну гаму диктує джерело натхнення, базовими є червоний, синій, зелений. Додаючи до основних кольорів колекції елегантний чорний та вишуканий білий, народжуються цікаві моделі з акцентами. Колекція чоловічих костюмів доповнена сорочками з індивідуальним дизайном та модним взуттям. Для пошиття використано костюмні тканини насичених кольорів, які вдало поєднуються з репсовими стрічками.

ZALESOVA SS 2022

На думку дизайнерки Надії Залєсової, усе починається з тканини, матерії. Матерія означає об'єктивну реальність, що надається людині у її відчуттях, яку вона може і намагається пізнати.

«Я знаходжу тканину і одразу пов’язую її з технологічними аспектами, а далі - йду за відчуттями. Проте незмінним залишається наступне: річ повинна мати ядро, подразник, провокуючий елемент, асиметрію, акцент» - вважає дизайнерка.

Колекція ZALESSOVA SS 22 виконана у чорному монокольорі.  З точки зору фізики саме цей колір має найбільшу поглинальну здатність. Він блокує барви, затемнює, підкреслює і проводить чітку лінію «між». Саме тому цей колір є ще й захистом. Якісно обрамити чорний спроможні лише глянець та блиск, які ховаються у металі, вінілі, вологій memory текстурі. Чорний носять індивідуалісти. Індивідуалізм – це позиція, що підкреслює цінність особистості. NADYA ZALESOVA – це одяг, що пропагує індивідуалізм.

Особливість та акцентність втілені у грі асиметрії, форм та фактур, які є абсолютно вільними (не такими, що сковують рухи) та обрамленими у жіночні силуети, контрасти чітких та плавних ліній.

Використані структурні цупкі тканини, властивості яких дозволяють максимально довго зберігати первинний вигляд речей: дикий шовк, дюпон, креп, тафта, фактурний атлас, котон з вініловим напиленням.

Колекція «Тіні» українського бренду CHERESHNIVSKA нагадує про цінність кожної миті.

Натхненням для створення колекції стало повсякденне оточення, яке дуже часто сприймається, як дещо однакове та непомітне. Тіні - його важлива складова, наче індикатор реальності, відображає те, що відбувається в кожен конкретний момент часу.

Змінюючись впродовж дня, залежно від інтенсивності та кута падіння світла,  поверхні, прозорості фактури, тіні надають усьому глибину та додаткову форму. Так і в колекції бренду бачимо перехід від різноманітних відтінків холодних кольорів до теплого червоного у фіналі. Серед тканин - як щільна шерсть, так і напівпрозорий шовк. Образи доповнює ручна вишивка.

“Цією колекцією хотілось привернути увагу до того, що з нами поряд, природи та предметів, надати їм цінність та насолодитись цими моментами”, -  каже дизайнерка бренду, білоруська мисткиня та художниця Анастасія Розова.

Це вже третя стала колекція бренду СHERESHNIVSKA. Матеріалами слугували вінтажні та стокові тканини, речі з секонд хендів.

VBRANA by Svitlana Mykytyuk

Ідея колекції весна/літо 2022 - поєднати цілісні образи базового гардеробу сучасної жінки з етнічними мотивами - використанням та інтерпретацією орнаментів української писанки.

З мистецького погляду писанка вражає витонченістю розпису на маленькій площині, довершеністю і багатством композиційних варіантів, орнаментальних елементів та мотивів.

Дизайнерка намагалась поєднати писанкові орнаменти з актуальними формами, наповнити історичні мотиви новим сучасним баченням.

В асортименті речі базового гардеробу - сукні, сорочки, блузи, штани, пальта. Використані натуральні матеріали: шовк, вовна, льон, котон; вишивка. В основі кольорової гами – білий та рожевий кольори, що поєднуються з акцентами блакитного і темно-синього.

Наталя Береза

Фото Ігоря Федоріва


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!