Високий рівень виснаження внаслідок війни мають лише 2% українців. Опитування

853 0
Виснаження у більшості проявляється у сумному настрої, зниженні довіри до інших людей, думках про власну безпорадність і що зі ними може статися щось погане.
Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Станом на сьогодні високий рівень виснаження внаслідок повномасштабного вторгнення Росії мають лише 2% українців, у 71% він на середньому рівні, а у 27% на низькому. Про це свідчать дані опитування, що провела соціологічна група «Рейтинг» 6 квітня.

«Резерви психіки людини набагато більші, ніж на такий короткий проміжок часу. Ми здатні швидко адаптуватися і достатньо повноцінно жити, бути активними та дієвими. В умовах війни часто відкривається «друге дихання» і безумовно з’являється жага до життя, коли навколо багато смерті та руйнувань», – пояснюють соціологи.

Читайте також: «Я не геройка, просто хочу жити заради України». Історія киянки, яка не їде з міста

Не відчувають себе «мертвими» всередині 79%, можуть покластися на себе 69%, не відчувають себе слабкими – 55%. Тоді як часто відчувають на собі загрозу від світу лише 6%.

Виснаження у більшості проявляється у сумному настрої, зниженні довіри до інших людей, думках про власну безпорадність і що зі ними може статися щось погане. 

Найбільшими є гендерні відмінності: жінки почуваються вдвічі більш психологічно виснаженими, ніж чоловіки. Війна емоційно і фізично є більш травмуючим досвідом для жінок, це підтверджується в усіх попередніх наших дослідженнях. Також відносно вищий рівень психологічного виснаження у тих, хто зараз не працює, хто вимушено змінив місце проживання та у молоді. Найважча ситуація у тих, хто перебуває у складних обставинах.

Читайте також: 95% українців вірять у перемогу ЗСУ, але впевненість у швидкій перемозі дещо зменшилась

Результати також доводять, що радість та гордість за країну країни найбільше сприяють хорошому психологічному стану. Повернення додому (як з’явиться така можливість) теж зміцнює людину і допомагає відновитися швидше.

Додамо, що опитування проводили серед 1200 респондентів – це населення України віком від 18 років і старших в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Метод опитування – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера.

Нагадамо, 95% українців вірять у те, що Україна зможе відбити напад Росії, проте впевненість у швидкій перемозі – «за кілька тижнів» – дещо зменшилась (з 47% до 35%). 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!