«Я дуже хочу жити». Історія львівської журналістки, яка 20 днів пробула в реанімації із Covid-19

3442 0
Вікторії Сотник ще важко говорити, адже самостійно вона ще не дихає, лише з кисневою маскою.
Фото: ФБ Вікторії Сотник

Фото: ФБ Вікторії Сотник

Майже місяць у лікарні, з яких 20 днів у реанімації та під апаратом ШВЛ. Львівська журналістка, телеведуча 38-річна Вікторія Сотник важко перенесла коронавірус. Хоч зараз її стан набагато покращився, проте жінці досі важко говорити. У голосі відчувається слабкість та задишка. Як розповіла Тvoemisto.tv Вікторія Сотник, якби не лікарі, увесь медичний персонал 8-ї міської лікарні та небайдужі родичі, друзі і просто люди, більшість з яких вона просто не знає, то не вижила б. Саме вони її підтримували, надихали, разом з нею медитували, приносили в лікарню каву та канапки з ікрою і просто допомагали морально, фізично та матеріально.

Читайте також: Небайдужих просять допомогти львівській журналістці, яка перебуває в реанімації під ШВЛ

«Почуваюся набагато краще, не до порівняння, як це було на початку… Цілком ймовірно, що сьогодні ввечері мене переведуть з реанімації, а наприкінці тижня взагалі випишуть додому. Чесно, коли сказали про перевід, то думала, що відразу поїду додому. Але виявилося, що розмріялася. Доведеться ще трохи почекати», – каже Вікторія Сотник на початку розмови.

Жінці ще важко говорити, адже самостійно вона ще не дихає, лише з кисневою маскою.

Захворіла Вікторія раптово, після контакту із хворою на коронавірус мамою. Каже, що раніше сумлінно виконувала всі карантинні обмеження, у публічні місця ходила лише у масці. А коли ситуація в місті залишалася напруженою і лікарні були переповнені, то старалася взагалі нікуди не виходити. Переживала, аби не принесла інфекцію додому і не заразилися донька і мама, яка часто сидить з її дитиною. Вакцинована Вікторія лише однією дозою, другу зробити ще не встигла.

Першою у родині захворіла саме мама. Спочатку вона кашляла, потім приєдналися інші симптоми і результат підтвердився – Covid-19.

У вівторок, 16 листопада, Вікторія прокинулася зі сильним головним болем і болями в очах. Вирішила сама піти і здати тест на коронавірус. І він виявився позитивний. Вже наступного дня в жінки піднялася температура, почався кашель. Спочатку лікувалася вдома – консультувалася із сімейним лікарем телефоном. Та оскільки стан лише погіршувався, друзі викликали до неї лікаря-пульмонолога. Після цього лікування Вікторії стало дещо краще, та за кілька днів знову те саме. Коли вранці вона прокинулася з температурою 38,7 градусів, вирішила зробити КТ. Результат показав, що у неї на 50% уражені легені.

Маму Вікторії госпіталізували, хоч у неї був стан набагато легший, і ураження легень складало 10%.

Вікторія Сотник у 8-му міську лікарню Львова потрапила 24 листопада і лежить там досі. Спочатку була у ковідному відділенні. Коли лікування не давало результатів, стан лише погіршувався, а сатурація різко впала на 20 поділок, 1 грудня її забрали в реанімацію.

«Я тут (у лікарні, – ред.) бачила і чула багато що. Наприклад, коли лікарі казали до пацієнтів «зберіться силами», або запитували «ви хочете жити?» і вони відповідали, що «ні», бо не мають сили боротися і не хочуть так жити, то й помирали. А я завжди сама собі і лікарям казала, що хочу жити. Пригадую, як о четвертій ранку до мене прийшла лікар пульмонолог і сказала, що мене забирають в реанімаційне відділення. Я спочатку не зрозуміла, що робиться, був якийсь супротив. І  тоді вона мене спитала: «Віко, ти хочеш жити?», я твердо відповіла: «Так, я дуже хочу жити», – каже Вікторія Сотник і додає: «Якби мене тоді не перевели в реанімаційне відділення, може б і не вижила».

У реанімації, за словами жінки, їй було вкрай важко. Вікторію підключили до апарату ШВЛ, але не інвазивно, тобто вона була при свідомості. Із маскою було також дуже важко дихати.

Читайте також: У Львові просять допомогти викладачеві, у якого згоріла квартира

«Під тиском у маску поступав кисень, який просто розпирав. Хотіла того, чи ні, але мала дихати», – додає вона.

Як розповідає сама Вікторія Сотник, вона майже ніколи не хворіла, вела здоровий спосіб життя, не курила, а навпаки займалася спортом, тому те, що захворіла і в такій важкій формі – сильно її здивувало.

«Згодом у реанімації мені пояснили, що коронавірус може покласти у лікарняне ліжко навіть тих, в кого хороший імунітет. Ковід дуже підступний, тому ніхто не знає, як на нього відреагує організм і як він буде поводитися. Часто людей з сильною «автоімункою» коронавірус просто починає атакувати з різних сторін. Так сталося і зі мною», – каже співрозмовниця.

У реанімації у Вікторії виникла криза – вона не розуміла, що коїться, часто не пам’ятала, де знаходиться. Якийсь час не могла піднятися з ліжка, рухатися, дихати, кашляла упродовж чотирьох годин, що дуже виснажувало. Жінці, яка у лікарні схудла вдвічі, було настільки важко, що та мало не впала у депресію. Тоді на сторінку їй написала небайдужа.

«Одна відома і талановита людина побачила мій пост у Фейсбуці і написала, що хотіла б до мене подзвонити і поговорити. Вона просто мене набрала на телефон. Оскільки я не могла тоді навіть говорити, через слухавку та медитувала, а я слухала. Так я заспокоїлася і вся паніка відійшла», – каже Вікторія Сотник.

Жінка наголошує – хоч ця людина не є їй навіть за подругу, тим не менше, вона її не лише врятувала, а й додала сил на подальше лікування.

«Мій головний посил сьогодні – що кожен може зробити іншій людині, навіть не знайомій, добру справу та підтримати. Навіть, здавалися б банальні фрази «тримайся» чи «одужуй» можуть стати рятівними, допомагають, бо показують, як люди за тебе переживають. Люди просто неймовірні – мені не лише писали слова підтримки, а й молилися за мене, скидали гроші, бо лікування коронавірусу є дуже дороге. Багато що давала лікарня, але чимало доводилося купувати й самій», – каже Вікторія.

До речі, лише за добу, як тільки Тvoemisto.tv опублікувало заклик про допомогу для Вікторії Сотник, журналістка написала, що дякує за допомогу усім, хто відгукнувся, і коштів назбирали достатньо.

Скільки вдалося зібрати небайдужим, як і те, скільки Вікторія витратила на лікування, жінка не знає. Оскільки ще перебуває в лікарні, то не вела жодного підрахунку. Зрештою, як каже Вікторія, багато ліків приносили й самі люди у лікарню. Тому, однозначно, що вона дякує кожному за своє врятоване життя та приємні сюрпризи.

Після чергового свого посту у соцмережі, де Вікторія розповіла, що хоче пошвидше одужати, приїхати додому, випити кави і з’їсти канапку з червоною ікрою, учора, на День Святого Миколая, незнайомий хлопець, якого вона ніколи не бачила, здійснив її мірю – приніс у лікарню каву і канапки з червоною ікрою!

Моральну підтримку Вікторія отримала й від самих медиків. Каже, що всі дуже чуйні та привітні. І в моменти, коли ставало дуже погано, боляче і страшно, медперсонал міг разом посидіти, потримати за руку.

Жінка каже, що сьогодні її мають перевести з реанімації, а до кінця тижня, як показники аналізів будуть у нормі, то випишуть додому. Там на неї ще чекає щонайменше місяць на реабілітацію. Цілком ймовірно, що потрібна буде й киснева підтримка. Кисневий концентратор вона братиме у сімейного лікаря в поліклініці.

«Я себе підловила на думці, що вже місяць не бачила людей без масок і скафандрів. Дуже сумую за рідними і донькою. Скучила за усіма людьми. Саме вони допомогли мені не опускати руки», – додала Вікторія Сотник.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!