Я хочу мати вибір, як померти. Генрі Марш про медицину, хворобу і право на евтаназію

3410 0
У світі зараз є вже багато країн, де евтаназія дозволена законом: багато штатів Америки, Бразилія, Канада, Швейцарія, Нова Зеландія, Бельгія.
Фото: Лівий берег

Фото: Лівий берег

Під час публічної розмови у Львові автор сучасної української літератури Юрій Андрухович запитав письменника та нейрохірурга Генрі Марша про питання права на гідну смерть – евтаназію. Незважаючи на свої релігійні погляди, автор вважає, що право на евтаназію є правильним рішенням. А Генрі Марш, як людина нерелігійна, підтримує думку, що віра не обов’язково має бути проти цього.  

«Очевидно, що багато релігійних людей є проти евтаназії – і це нормально, але чи мають вони говорити нерелігійним людям, як їм чинити? І з цим не посперечаєшся. Якщо мені сказати, що Бог проти евтаназії, я відповім, що не вірю в Бога», – каже Генрі Марш.

Читайте також: Треба бути оптимістом. Генрі Марш та Юрій Андрухович про війну, творчість та українців

Медична практика ґрунтується на доказах, звертає увагу лікар, усі великі прориви в медичній науці відбулися в середині XIX сторіччя. Лікарі почали науковим чином збирати наукову базу про різні захворювання і у XX сторіччі – розвивати відповідні види терапії. У світі зараз є вже багато країн, де евтаназія дозволена законом: багато штатів Америки, Бразилія, Канада, Швейцарія, Нова Зеландія, Бельгія.

«Ми знаємо, що лише обмежена кількість людей звертається по евтаназію. В Нідерландах – лише 4% від загальної смертності відходить на етаназію, а у більшості інших країн – менше 1%. В Англії евтаназія заборонена. Опитування громадської думки показують, що 80-90% населення хочуть, аби ці закони змінилися. Проте невеличка групка лікарів та багато парламентарів не охоче ставляться до змін. Я думаю, більшість з них спирається на релігійні міркування, але публічно про це заявити не можуть, а тому придумують гіпотетичні аргументи проти», – каже лікар.

Такими аргументами, наводить приклади Генрі Марш, можуть бути побоювання щодо залякування, шантажу і поганої поведінки з пацієнтами. Або ж що жадібні нащадки переконуватимуть своїх родичів попросити евтаназію, аби успадкувати сімейні багатства. Проте, на думку лікаря, усі ці побоювання – марні, адже щодо цього нема жодних доказів, а також у країнах, де евтаназія дозволена, існують чіткі захисні механізми. Якщо людина подала запит на евтаназію, їй доведеться зачекати декілька тижнів, а потім – повторити запит знову. І у більшості країн пацієнту доведеться зустрітися з двома незалежними лікарями – вони мають переконатися, що людина не у депресії або що її не залякують.

Читайте також: Генрі Марш у Львові: Що мені найбільше імпонує в українцях? Ваша впертість!

«Має бути належна паліативна допомога – догляд за людьми, що помирають. Смерть – це, зазвичай, не аж такий прикрий і болючий досвід, якщо є хороша терапія, можна дати з цим раду. Проте опитування серед людей, які зверталися по евтаназію, показують, що люди хвилюються найбільше через втрату автономії та власної гідності.

Я маю рак простати. І цей тип раку проростає у кісткову тканину. Я сам провів операції сотням старших чоловіків, яких паралізувало через рак простати. Хірургічне втручання лише відкладає параліч. Більшість цих людей померли би паралізованими і, маючи обидва види нетримання, вони перебували б в такому стані впродовж тижнів чи місяців. Цілком ймовірно, що така доля чекає і на мене. Сподіваюся, ще маю кілька років до того. Я припускаю, що може я і буду готовим лежати паралізованим, але я хочу мати вибір, як померти. І евтаназія – це не означає видачу ліцензії лікарям на вбивство пацієнтів. Це означає дати людині право обирати, як померти, якщо її життя стає нестерпним», – каже Генрі Марш.

Нагадаємо, що повний текст про те, що для них значить Майдан та теперішня війна, як залишатися оптимістом, та чому це – життєво необхідна якість, можна прочитати тут.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!