Як біженцям з України повторно повернутись до Польщі. Роз'яснення

17595 0
Українці мають право виїхати з України з будь-яким наявним документом, що підтверджує особу, лише один раз. Удруге з «внутрішнім» паспортом, ID-карткою, свідоцтвом про народження вже не випустять.

Посольство України в Польщі дало роз'яснення щодо особливостей повторного перетину українсько-польського кордону, а також виїзду в інші країни ЄС, коли дні безвізового перебування вичерпані. Зокрема, українець має право перебувати на території Польщі легально протягом 18 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року, якщо метою його в'їзду є міжнародний захист. Водночас, якщо:

  • ви залишаєте Польщу більше, ніж на 30 днів однією поїздкою (виїзди не сумуються), то втрачаєте міжнародний захист, соціальне забезпечення та, відповідно, право пільгового в'їзду;
  • виїхали в Україну менше, ніж на 30 днів з особистих/побутових питань, вас мають пустити зворотньо, але остаточне рішення за польською Прикордонною службою, тобто 100% гарантії немає. Українські прикордонники мають право відмовити у повторному виїзді з України без закордонного паспорта (звичайного чи біометричного).
  • бажаєте їхати далі до ЄС, але минуло понад 90 днів перебування, то це допустимо лише у тому випадку, якщо ви плануєте «взяти» захист іншої країни ЄС. Легальне переміщення в межах Шенгенської зони можливо за короткострокової чи довгострокової візи або дозволу на проживання, виданого державою-членом ЄС.
  • ваш візит з Польщі в Україну тривав менше 30 днів, то «громадянин України, в’їзд якого на територію Республіки Польща з території України не пов’язаний з військовими діями, а має характер регулярного прикордонного руху, підлягає прикордонному контролю на принципах, визначених у Шенгенському кодексі про кордони (наявність біометричного паспорта та дотримання коридору перебування до 90 днів протягом 180 днів)». Тобто перетинати кордон з підозрілою регулярністю ніхто не дозволить. А разові обгрунтовані поїздки в Україну та зворотньо не мають викликати жодних питань та труднощів.

 

Читайте також: Допомога з житлом і працевлаштуванням. Для українців у Європі запустили гарячу лінію

Окрім цього, українці мають право виїхати з України з будь-яким наявним документом, що підтверджує особу, лише один раз. Вдруге з «внутрішнім» паспортом, ID-карткою, свідоцтвом про народження вже не випустять. Натомість можете перетинати кордон зі звичайним або біометричним закордонним паспортом, у тому числі строк дії якого подовжили, а дитина – з закордонним паспортом (звичайним, біометричним, подовженим) або на підставі закордонного паспорта її батьків чи законних представників, до якого внесли інформацію про неї.

Нагадаємо, що польський уряд із 1 липня більше не виплачуватиме по 40 злотих на день (близько 276 грн) на харчування та проживання українців полякам, які прийняли у себе біженців. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!