Як досягти успіху в бізнесі та творити цінність для клієнтів. 10 порад

7371 0
10-го березня професорка Києво-Могилянської бізнес-школи Олена Мальцева відвідала жіночий бізнес-сніданок, організований ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз». Пропонуємо ТОП-10 порад від Олени Мальцевої, як досягти успіху в бізнесі.
Фото: Pogled.ba

Фото: Pogled.ba

Чим кращий ви маркетолог, тим краще вам всюди: вдома, на роботі, в бізнесі… Тобто маркетолог – це не спеціалізація, а просто ваш стан душі. Чи розумієте ви людей? Відчуваєте їх? Можете дати їм цю справжню цінність? Ключове питання – хочете дати їм цю цінність? Хороший маркетолог той, хто відповідає за своїх клієнтів.
 
 
Клієнт – не завжди той, хто платить вам гроші. Клієнт – це той, для кого ви хочете створювати цю цінність. Це може бути ваш коханий чоловік, ваші діти, ваші підлеглі та начальники. Це всі, з ким ви хочете чимось обмінятися. Дуже важливо зрозуміти, що треба вашому клієнту, бо якщо ми цього не зрозуміємо, зробимо для них 100%, а вони цього не оцінять – то ми їх втратимо. Ви можете зробити все, що завгодно, але якщо та сторона, для якої ви все це зробили, не розуміє цього, тоді ви не зробили справжню цінність для свого клієнта.
 
Хто ми є – диктує нашу маркетингову стратегію. Потрібно правильно вибрати пріоритети в житті та бізнесі, і тоді у вас виникне правильна стратегія маркетингу. В маркетингу є два типи проблем: 1) Відсутність клієнтів; 2) Всі інші проблеми.
 
Маркетинг – це стратегічна функція, щоб в нас з’явились клієнти. Ключова річ – щоб це були ваші клієнти. Що таке ваші клієнти? Це ті, хто може оцінити створену вами цінність. Будь-яку річ потрібно робити унікальною, яку ви не отримаєте в іншому місці. Основне завдання – не зробити клієнта задоволеним. (Бо нічого не заважає задоволеному клієнтові на наступний раз купити товар у вашого конкурента.) Ну от сподобалось йому те кафе, але ж не факт, що наступного разу він не піде в інше, чи купить квіти в іншому магазині або іншу машину. Задоволення – тільки нижній рівень. Наше завдання створити цінність, яку не можна отримати в будь-якому іншому місці. Так, як ви говорите – ніхто не говорить, так, як ви спілкуєтесь – ніхто з клієнтом не спілкується. Це все теж стосується цінності для клієнта.
 
Потрібно поєднувати високий рівень дизайну і високий рівень технологій. Якщо ви не можете відрізнятися від конкурентів технологіями, то можете відрізнятися характером сервісу. Не за рівнем сервісу, а за характером. Якщо говорити про Україну, то в нас інколи сервіс є нав'язливим. Тож дуже важлива річ: яким чином ви це робите, як ви обслуговуєте, з якими словами. 
 
Натомість ви отримуєте любов і лояльність. Головне, щоб вони не були дешевими. Дешева лояльність – це, наприклад, «я до вас ходжу, але я вас не люблю». Тобто поблизу немає жодного магазину з продуктами, тому покупець ходить до вас. А дешева любов – коли ви боїтесь не сподобатись і стараєтесь вгодити своїм працівникам: вкладаєте багато грошей в корпоратив, подарунки на свята і тому подібне. 
 
Потрібно постійно розвиватись, адже цінність для клієнта постійно змінюється. Потрібно знищити самого себе, щоб створити щось нове. Це називається конкуренція з самим собою.
 
Ще одне завдання, яке ви повинні вирішити для себе – в якому ви бізнесі. Це і визначає ваших конкурентів. Якщо ви виготовляєте пластівці і вирішили, що ви належите до бізнесу «сніданків», то вашими конкурентами стають кава та яєшня. А вже залежно від того, хто ваш конкурент, ви створюєте цінність. Як донести до людини, що пластівці потрібно їсти зранку? Конкуренція просто божевільна! От я люблю каву, п’ю її зранку, і спробуй мене «збий» тими пластівцями, хоч би які вони не були корисні. Скажіть, що пластівці – це круто, бо ви маєте час нафарбуватись, а якщо ви обрали для себе бізнес «перекусів», то вже маємо говорити про настрій, гарно проведений час і мінімум часу на перекус. Головне, щоб ця інформація була правдивою, адже ви хочете створити справжню цінність.
 
Варто навчитись говорити «ні» НЕ вашим клієнтам. Це нормально, тому, що ви не можете дати їм цінність, яку вони не побачать. Працюючи не зі своїми клієнтами, ми не допрацьовуємо цінності для своїх. Немає нічого страшного, що від вас пішли не ваші клієнти, це навпаки добре, бо вам потрібно зосередитись на своїх. Треба усвідомити, що ми – не свої клієнти. Нам часто здається, що ми краще за своїх клієнтів знаємо, що їм потрібно. Але насправді це не так. Йдіть і питайте їх, чого вони хочуть.
 
Думайте, на що ви витрачаєте гроші. Ми дуже часто витрачаємось на стандартні канали, бо так роблять всі. А щоб створити справжню цінність для клієнта, потрібно робити те, чого ніхто не робить. Робіть для вашого клієнта все, щоб йому було зручно, і вам не доведеться витрачати багато грошей на рекламу. 
 

Підготувала Олеся Шеремета

Партнерська публікація

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!