Як Львів позбувався російської церкви та арешт на Львівщині нових земельних ділянок Марченко. Підсумки доби

998 0
Нині 6 квітня та 407 доба героїчного протистояння російській агресії.
фото івана станіславського, твоє місто

фото івана станіславського, твоє місто

Ситуація на фронті: Збройні сили України провели успішну контратаку біля Авдіївки на Донеччині. «Геолокаційні кадри, опубліковані 2 квітня, вказують на те, що українські сили, ймовірно, відбили позиції на північний захід від Новоселівки (17 км на північний схід від Авдіївки) і просунулися впритул до населеного пункту», – про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. ЗСУ відбили більш як 60 його атак. В епіцентрі бойових дій – Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

Українська авіація завдала 17 ударів по районах зосередження окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 3 склади боєприпасів, 3 позиції засобів ППО та 4 станції радіоелектронної боротьби. Знищено російський вертоліт Ка-52 та 2 БпЛА типу «Орлан» і «Supercam».

Читайте також: Генпрокуратура повідомила про підозру ексдиректору ДП «Антонова» через знищення «Мрії». Експосадовця звинувачують у службовій недбалості.

Та: У Львові тестуватимуть систему оповіщення. Містян просять зберігати спокій. «6 та 7 квітня одноразово у проміжку з 10:00 до 13:00 будуть запущені блоки оповіщення, з яких лунатиме голосове повідомлення: «Проводиться перевірка системи оповіщення в режимі онлайн».

Акцент дня: «Нам поможе Святий Юрій». Як Львів позбувався російської церкви. Уранці 5 квітня 2023 частина громади Кафедрального собору Львівської єпархії Російської православної ради, більше ніж через рік повномасштабного нападу росії на України, ухвалила рішення перейти до Православної церкви України (ПЦУ). У храмі провели богослужіння не старословянською, а українською мовою.

Журналісти Tvoemisto.tv розповідають, як розгортались події у центральному храмі російської церкви та в храмі на вул. Антоновича, пояснюють, хто очолює російську церкву на Львівщині, чому він не підтримав громаду та чи мав зв’язок з росією.

На цю ж тему: Львівський митрополит УПЦ МП відмовився переходити до ПЦУ. Як стало відомо Tvoemisto.tv, інші священники московського патріархату теж проти переходу громади до ПЦУ.

Ключові події:

1. Дуда нагородив Зеленського найвищою нагородою Польщі. Президент Польщі зазначив, що орден Білого Орла є найстарішою і найціннішою польською нагородою: «Її вручають видатним людям, які своїм життям зробили винятковий внесок у Польщу та в те, що її оточує».

Читайте також: Київ учергове очолив рейтинг серед порушень мовного закону. Протягом січня-березня 2023 року мовний омбудсмен Тарас Кремінь отримав 880 звернень про порушення мовного закону в Україні. Незмінним лідером таких порушень, а саме 56% стосуються сфери обслуговування;

2. На Львівщині арештували нові земельні ділянки дружини Медведчука. Вони розташовані в одному з престижних туристичних районів Львівської області. Саме там Оксана Марченко організувала нелегальне будівництво готельного комплексу. Встановлено, що відповідні земельні площі Марченко одержала внаслідок незаконної оборудки з нерухомим майном.

Читайте також: Правоохоронці викрили на Київщині 15 компаній, які працювали на Сівковича. Його підозрюють у держзраді та шпигунстві. За даними слідства, саме він курує діяльність так званого «політичного офісу» у Москві, який було організовано за вказівкою ФСБ.

Та: Керівника кримінальної поліції Львівщини викрили на хабарництві. За даними слідства, поліцейський вимагав та отримав 3 тисячі доларів США за не притягнення особи до кримінальної відповідальності;

3. Посівна на Львівщині. Чого найбільше сіятимуть і під що посівні площі зменшаться. Цьогоріч очікується, що посівні площі принаймні залишаться на рівні попереднього року, а в 2022 році площі навіть збільшились на 4%. Аграрії розуміють, що через воєнні дії Україна не зможе відсіятись у повному обсязі, тому Львівщина мусить це компенсувати.

Читайте також: У Києві викрили осіб, які намагалися переоформити майно російської підсанкційної корпорації «Росатом». Двох осіб, причетних до протиправної схеми, затримали в приміщенні приватного нотаріуса під час спроби здійснити правочин;

4. В КМВА визначились із комендантською годиною на Великдень. У відомстві зазначили, що не змінюватимуть її з міркувань безпеки.

Читайте також: Стало відомо, коли в Києві завершать опалювальний сезон. Це станеться 8 квітня, рішення прийняте, враховуючи погодні умови: очікується стабільне суттєве потепління.

Та: Дитмайданчик у парку Франка хочуть облаштувати до Великодня, але ремонт знову може затягнутися. Найбільша затримка відбулась з покриттям, адже підрядник довго не міг почати його виготовлення з гравію. З наступного тижня почнуть облаштовувати мощення майданчика;

5. Квітка Цісик – донька біженців. Тепер для нас ця фраза звучить зовсім по-іншому. «Нині тих, хто не знає про Квітку абсолютно нічого, хто ніколи не чув її пісень, – на щастя, одиниці. Нині багато тих, хто хоче хоч якось бути до неї причетним», – каже журналістка Леся Вакулюк, співавторка фільму «Квітка. Голос в єдиному екземплярі».

Читайте також: Завершилося голосування за національне журі «Євробачення-2023». За умовами конкурсу склад національного журі оприлюднять 13 травня.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!