Як мешканці Західних областей ставляться до незалежності України. Результати опитування

3145 1
Чим бідніші люди, тим меншими патріотами вони себе вважають.

Соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила результати дослідження патріотичних настроїв українців перед річницею проголошення Незалежності. Більшість українців вважають себе патріотами та громадянами своєї держави.

Цьогоріч, у порівнянні із попередніми дослідженнями, зафіксовано найбільшу кількість тих, хто на запитання про те, чи вважає себе патріотом, обрав однозначну відповідь «так» – 60%. Загалом патріотами у тій чи тій мірі себе вважають 83% опитаних. 11% не вважають себе патріотами, а 6% – не змогли відповісти на це питання. Втім, в усіх макрорегіонах України загальна кількість патріотично налаштованих громадян перевищує 75%: на Заході таких 86%, у Центрі – 85%, на Сході – 79%, на Півдні – 78%.

Читайте також: Блаженніший Любомир Гузар про християнський патріотизм

Соціологи зазначають, що з 2012 року до серпня 2019 року кількість тих, хто підтримав би проголошення Незалежності України, якби такий вибір постав сьогодні, зросла на 20% – до 82%. Це найбільший показник за всю історію опитувань. Лише 12% не підтримали би проголошення незалежності, ще 6% – вагалися з відповіддю.

Найбільше тих, хто підтримав би проголошення Незалежності України, на Заході – 92%. У Центрі таких респондентів 85%, на Півдні – 75%, на Сході – 69%. Тих, хто має протилежну думку, найбільше у південно-східних областях (від 20 до 23%). Також відносно більше тих, хто не підтримав би сьогодні незалежність держави, серед старшого покоління і бідніших верств населення.

Читайте також: Більшість українців дізнаються новини через телебачення. Результати опитування

Опитування показало великий відсоток тих, хто ідентифікує себе в першу чергу громадянином України: у 2010 році таких респондентів було 57%, а зараз – 65%. Цьогоріч зафіксовано найменшу за час досліджень кількість тих, хто ідентифікував себе як жителя свого регіону, міста, села (15%), також зменшилась кількості тих, хто обрав би альтернативу «просто людина» (18% цьогоріч, 29% – минулого року). Трохи зріс у порівнянні з минулим роком відсоток тих, хто б назвав би свою національність (16%), а ще 10% відсотків ідентифікують себе в першу чергу за родинною роллю. Водночас серед опитаних 8% ідентифікують себе як радянську людину, 7% – як європейця, ще 6% – громадянин світу, близько 3-4% назвали б свої релігійні переконання або професію у відповідь на запитання про самоідентифікацію.

«Громадянин України», як ідентифікатор, є домінуючим у всіх регіонах України, водночас на Заході таких респондентів найбільше – 72%, у Центрі обрали цю альтернативу 66%, на Півдні – 62%, на Сході – 51%. Також вона більш характерна для молодших респондентів і чоловіків. А для жінок, за результатами опитування, відносно важливіша ідентифікація з родинною роллю.

Читайте також: Когнітивний дисонанс. Чому в Ізраїлі служать в армії, а в нас ухиляються

Ідентифікація «Просто людина» більш популярна серед мешканців Центру і Півдня, а «житель свого регіону», «родинна роль» – для жителів Сходу. Також асоціація із «радянською людиною» притаманна більше жителям південного та східного макрорегіонів, людям старшого віку і біднішому населенню. Більше ототожнюють себе із «європейцями» забезпеченіші особи, а із «громадянином світу» – наймолодші респонденти.

Опитування проводилось протягом 7-12 серпня серед населення України, старшого за 18 років. Усього методом особистого формалізованого інтерв’ю опитано 2000 тисячі респондентів. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%.


Читайте також:
21 Серпня, 2019 19:36
666 ... ото оті патрійоти й "попрацювали" ! ... тепер мають за що в оту "турцію" на відпочинок з'їздити ... Слава Україні !
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!