Як може виглядати Поморянський замок та парк біля нього після реконструкції. Візуалізація

3847 0
Обласна рада виділила 3 млн. грн. на реставрацію східного крила та 2 млн.грн. на початок реконструкції призамкового парку.
Фото: Pomoriany Castle/Поморянський замок

Фото: Pomoriany Castle/Поморянський замок

На Львівщині оголосили старт фандрейзингової кампанії #врятуйзамок, щоб залучити кошти на реконструкцію Поморянського замку у Золочівському районі та парку навколо нього. Про це повідомляє БФ «Спадщина.УА»

«Вже цього місяця проєкт може почати реалізовуватися! Львівська обласна рада виділила 2 млн.грн. з екологічного фонду на фінансування першого етапу робіт за умови співфінансування 600 тис.грн. від БФ «Спадщина.УА», – йдеться на сторінці Pomoriany Castle/Поморянський замок у Фейсбук.

Цього Львівська обласна рада виділила 3 млн. грн. на реставрацію східного крила та 2 млн.грн. на початок реконструкції призамкового парку. Рятівники замку просять Міністерство культури та інформаційної політики України політики включити Поморянський замок у перелік об’єктів культурної спадщини, що будуть відреставровані в наступні роки.

Автори проєкту акцентують увагу саме на парку площею 7 га, що має статус парку пам’ятки садово-паркового мистецтва ХІХ ст.

Кошторисна вартість І черги робіт, як уточнили у БФ, становить 11,2 млн.грн. Йдеться про влаштування ставу, розчистку каналу по периметру території парку, санітарну очистку дерев, влаштування освітлення та благоустрій території (мощені та гравійні доріжки, влаштування інсталяцій, альтанок, дитячих майданчиків, паркових лав та інших тимчасових споруд).

На початок реалізації першої стадії робіт, влаштування центральної доріжки та супровідний благоустрій, в обласному бюджеті передбачили цього року 2 млн.грн. за умови попереднього небюджетного співфінансування 600 тис. грн.

Тому небайдужих закликають долучитися до кампанії #врятуйзамок. Як можна стати фундаторами парку можна дізнатися за посиланням.

Реквізити фонду:

БФ «Спадщина.УА», ЄДРПОУ 42206768

ПриватБанк, МФО 305299

UA283253210000026003053729255

Над проєктом працювали Наталка Семченко, Ігор Юрчак, Ганна Гаврилів, Теодор Гудзяк, Олег Стасюк, Любомир Пархуць, Калина Гаврилів, Станіслав Клосовський.

Довідково

Поморянський замок – це перлина ренесансної фортифікаційної архітектури, на торцевих стінах якого досі збережені унікальні на всю Центрально-Східну Європу рослинні монументальні розписи. У замку відверто українське коріння – первинний дерев’яний замок був заснований руський дідичем Миколою Свинкою, а нещодавно археологами доведено існування на місці пам’ятки руського городища. Протягом століть він переходив з рук у руки десятка найвідоміших королівських династій та свого часу був улюбленою літньою резиденцію Яна ІІІ Собєського. Сьогодні замок в критичною стані та ризикує бути втраченим назавжди для прийдешніх поколінь.

Візуалізація: Pomoriany Castle/ Поморянський замок



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!