Як на Львівщині зносять радянські пам’ятники та хто відповість за руйнування вілли Люсії. Підсумки доби

1619 0
Нині 17 травня та 448 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Ситуація на фронті:Українські військові протягом декількох днів звільнили від ворога на півночі та півдні передмістя Бахмута близько 20 квадратних кілометрів. Водночас окупанти дещо просуваються в самому Бахмуті, вщент знищуючи місто артилерією, про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На цих ділянках фронту відбулось 55 бойових зіткнень, в епіцентрі і надалі – Бахмут та Мар’їнка.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 20 ударів по районах зосередження противника та 4 – по його ЗРК. Уражені 3 станції радіоелектронної боротьби, 4 склади боєприпасів та пункт паливно-мастильних матеріалів. Знищені 10 ударних та 6 розвідувальних БпЛА.

Читайте також: У Києві працюють вебкамери, а блогери публікують відео роботи ППО. Багато користувачів обурилися такими діями і закликали українські спецслужби покарати тих, хто поширює відповідні фото та відео, тому що це може допомогти ворогу. Як заявив на брифінгу речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, військові адміністрації зроблять певні висновки щодо роботи камер спостереження під час воєнного стану, щоб не давати ворогу використовувати інформацію з них для коригування обстрілів.

Та: В Україні пропонують створити День Героїв. Відповідна петиція із проханням з’явилася на сайті президента.

Акцент дня: У музей або під асфальт. Як Львівщина позбувається радянських пам’ятників. На Львівщині ледь не щотижня зносять пам’ятники радянської доби. Тvoemisto.tv вирішило дізнатися, що з ними роблять далі, та нагадує, як відбувалася декомунізація у Львові.

«На початку повномасштабного вторгнення люди в громадах зрозуміли, що той окупант, який напав тепер, і той, який стоїть на їхніх вулицях із зірками, серпами та молотами, нічим не відрізняються один від одного. Тому з лютого місяця на території Львівщини демонтували, розбили і прибрали понад 130 пам’ятників радянської доби», – каже секретарка робочої групи Львівської ОВА з питань декомунізації Анна Герич. Вона також є представницею ініціативи «Локальна декомунізація», яка діє у Львові з 2014 року. До неї входять здебільшого ветерани і бійці, які захищають Україну на фронті.

Ключові події:

1. Хабар у 3 мільйони доларів. Князєва звільнили з посади голови Верховного суду. За таке рішення, яке означатиме звільнення голови з посади, проголосували 137 суддів. Проти – ніхто. Саму недовіру таємним голосуванням підтримали 140 суддів зі 142. Допоки не буде обраний новий голова, його обов’язки виконуватиме суддя з найбільшим стажем – Дмитро Луспеник.

Читайте також: Ректор Національної академії прикладних мистецтв вигнав студентку, яка хотіла, щоб він викладав українською. В Києві знову спалахнув мовний скандал;

2. В «Укренерго» просять українців зменшити споживання електроенергії. Зниження потужностей насамперед пов’язане з ремонтними роботами на енергоблоках електростанцій, які зазнали масованих ударів росіян протягом осені-весни. Зупинені енергоблоки не виробляють електроенергію;

3. У Львові повністю знесли історичну віллу «Люсія». Львівська міська рада зверталася до Мінкульту, щоби будинок знову внесли до переліку нерухомих пам’яток. Як заявив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, історичну віллу «Люсія» має бути повернуто у список пам’яток, а за руйнування повинна бути відповідальність. Місто запрошує долучились до відновлення вілли.

На цю ж тему: У Києві призупинили «реконструкцію» архітектурної пам’ятки, однак будівлю встигли понівечити. Забудовник каже, що головний фасад реставрують, аби «пристосувати будівлю до сучасних умов».

Та: У Львові суд втретє визнав незаконним будівництво в парку «Знесіння». Рішення прийняли на користь військової прокуратури.

А також: «Жодного будівництва тут бути не може». Місто прокоментувало ситуацію із озером на Замарстинівській. Як уточнив у коментарі Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, водойму раніше було віднесено до рекреаційної зони, відтак жодного будівництва на цій зоні бути не може;

4. Стало відомо, коли вулицю Шевченка у Львові мають відкрити для проїзду. Наразі роботи проводять на ділянці від вул. Шевченка, 13 до вул. Бортнянського. Як зазначили у міськраді, відкрити вулицю для проїзду планують через кілька тижнів.

Та: На вулиці Бандери у Львові облаштували велодоріжку. 17 травня у другій половині дня підрядник обіцяє відкрити проїзд цією ділянкою;

5. Дерево врятувало тварин Київського зоопарку від уламків російської ракети. За словами директора Київського зоопарку, каштан врятував тварин. Якщо уламки потрапили би у вольєр, то були б інші наслідки. У тварин зараз стресовий стан.

Читайте також: В одному із львівських парків засіяли різнотрав’я. В чому його користь. Такий травник легко відрізнити за різноманіттям фактур і кольорів. Волошки, ромашки, маки, деревій, мальви виконуватимуть у парку низку важливих функцій.

Та: Куди сходити в Києві цього тижня. Дайджест мистецьких подій у столиці із 15 до 21 травня. Добірка подій столичної культури цього тижня.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!