Як на Львівському заводі роблять оригінальні іграшки на ялинку. Фоторепортаж

6441 0
На склодзеркальному заводі виробили вже понад пів мілярда іграшок, які купують з усього світу.

Склодзеркальний завод у Львові розташований на вулиці Балабана, 14. Тут виробляють ялинкові іграшки, які мандрують цілим світом. Завод працює в місті з 1946 року, за його ворітьми виготовили пів мільярда іграшок на найрізноманітніші ялинки світу, які тільки можна нафантазувати. 

У заводі є кілька цехів, зокрема у першому працівники надають іграшкам форму, яку хоче бачити замовник, а ця робота – не із легких. 

Читайте також: Де живе львівський Лускунчик. Історія склодзеркального заводу у Львові 

Трохи далі від робочих місць працюють дві установки, які виготовляють заготівки під іграшки діаметром 60, 80 та 100 міліметрів. Для формових іграшок – зайчиків, миколайків та будиночків – працює окреме обладнання, що видуває заготівки зі спеціальних форм. Усі інші фігури, як-от еліпс, або ті, що мають діаметр 15-20 см, потрібно видувати вручну через трубку. 

Після цього форми потрапляють у зал, де більшість проходять реакцію віддзеркалення. Тут їх засріблюють, аби потім забарвити, а частину залишають чистими.

Тоді іграшки переходять у цех, де їх фарбують і підсушують, роблять на них візерунки. Всі художниці працюють за схемами. Хтось малює лапки зайчику, хтось закручує пензликом спіраль, деякі художниці виводять геометричні фігури, а хтось посипає це все блискітками. 

За кордоном замовляють кульки у більш стриманій кольоровій гамі, а українські замовники хочуть іграшки яскравіших кольорів.

Додамо, що на території підприємства триває реконструкція. Сам завод працює тут із 1946 року – після закінчення війни за цією адресою облаштували артіль. Спочатку підприємство входило до складу Львівського механічного заводу, а з 1991 року – перебуває у приватній власності. Склодзеркальний завод на Балабана разом із Лижною фабрикою на вулиці Богдана Хмельницького викупили на початку 90-х.

Фото Надії Марченко 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!