Як підготуватись до «Run the World. Львівська десятка» та добігти до фінішу

3178 0
Незабаром сотні спортсменів, аматорів та новачків візьмуть участь у масштабному забігу за здоровий спосіб життя у Львові.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

16 вересня у Львові відбудеться масштабний забіг за здоровий спосіб життя – «Run the World. Львівська десятка». Участь у ньому може взяти кожен охочий та отримати на фініші медаль з унікальним дизайном. Крім цього, для переможців забігу передбачені призи. Tvoemisto.tv розповість історії кількох львів’ян про те, як вони готуються до забігу, а також дізнаємось у фахівців секрети успішної підготовки.

Дистанція, котру мають подолати учасники «Run the World. Львівська десятка», є сертифікованою Федерацією легкої атлетики України і складає рівно 10 000 метрів. 18 серпня легкоатлет Юрій Кострицький проводив заміри дистанції:

«Старт і фініш забігу розташований ліворуч від львівської Опери. Бігти будемо проспектом Свободи, вулицею Миколи Коперника, проспектом Свободи, площею Різні, проспектом В'ячеслава Чорновола, вулицею Липинського. Трохи не добігаючи до кільця з вулицею Богдана Хмельницького, розвертаємось і біжимо у зворотньому напрямі до лінії фінішу. Траса є широкою із гарним покриттям та невеликим перепадом висот. Бруківка є лише на проспекті Свободи і складає 20% від довжини дистанції».

Підготовка

Фахівці відзначають, що такий маршрут та дистанція є оптимальним для участі різних категорій населення. Тим не менш, тренер клубу Run4U Олександр Ченікало наголошує, що новачкам та навіть просунутим аматорам варто перед початком забігу перевірити свій стан здоров’я.

«Варто пройти медичне обстеження: здати аналізи, перевірити серце, опорно-руховий апарат, а також те, що турбувало раніше. Часто ця помилка новачків спричиняє серйозні проблеми зі здоров’ям»,розповідає тренер.

Також важливо правильно обрати темп бігу, щоб в процесі не відчути перевтому чи слабкість, та правильно підібрати взуття: воно має бути зручним, відповідати розміру та будові стопи. Детальніше про те, яких помилок допускаються новачки можна прочитати у попередньому матеріалі рубрики «Спортивне місто».

Учасник минулорічної «Львівської десятки» Сергій Панченко, який у своїй категорії (40-49 років) зайняв перше місце, каже, що цей забіг добра нагода покращити свої досягнення.

«У цьому році зареєструвалися сильні суперники, тому моя ціль – просто покращити свій час», – говорить Сергій Панченко.

Водночас львів’янка Тетяна Счастливенко-Слезінська розпочинає «Львівською десяткою» ряд забігів, що відбудуться в Україні та Європі протягом осені: Wet Hills у Франківській області, INOV-8 Beh Súľovskými skalami в Словаччині, «Race Nation» у Львові, а також 8-кілометровий забіг у Амстердамі.

«Це чудова нагода побігати поруч з відомими спортсменами, в «бойових» умовах, коли вмикається адреналіновий «двіжок». Наразі бачу, що можу пробігти за 47 хвилин. Але, звичайно, буду слухати, що на це скаже організм», – зазначила Тетяна Счастливенко-Слезінська.

Організатори - інвестиційно-девелоперська компанія Avalon Inc за підтримки Федерації Легкої Атлетики України, Федерації легкої атлетики України, Федерації легкої атлетики Львівської області, Львівської обласної державної адміністрації, Львівської міської ради - подбали також про мотивацію та підтримку учасників змагань.

Легендарний легкоатлет, котрий уже тричі оббіг Землю по екватору, заслужений майстер спорту України з легкої атлетики, чемпіон Європи та світу з бігу на 1500 м в приміщенні, учасник Олімпійських ігор в Сіднеї, Афінах та Пекіні Іван Гешко 16 вересня у Львові підбадьорюватиме учасників забігу «Run the World. Львівська десятка» і разом з усіма долатиме дистанцію забігу у 10 км.  

Відновлення

Правильний відпочинок після тренувань є не менш важливим за фізичні навантаження. Відновлення після забігу потрібні не лише професійним спортсменам, а й аматорам та початківцям, щоб уникнути загальної втоми, болю в м’язах та навіть зниження імунітету.

Лікарка медичного центру фізичної терапії та медицини болю Innovo Олександра Колотело зазначає, що подолання дистанції в 10 км, то справжній стрес для організму будь-якої людини, а особливо для новачків. Саме тому важливо мати комплексну підготовку – регулярні тренування-пробіжки різної довжини та інтенсивності в рази полегшують самопочуття до, після і під час самого бігу.

«Проте не менш важливим є режим харчування в період тренування, щоб забезпечити свій організм необхідними нутрієнтами для відновлення, які бігуни затрачають», – розповідає лікарка.

За її словами дуже важливо «не палити гарячку», а підходити до тренувань з розумом і оцінювати свої можливості – необхідно пройти обстеження на наявність хронічних захворювань, зокрема проблем з серцем та інше.

«Біг – це чи не єдиний вид спорту, який є доступний для всіх, не залежно від віку і статі. Бігаючи ти отримуєш радість та позитивні емоції, врівноважуєш фізичну та ментальну силу і витривалість. Якщо все так, то ви все робите правильно. Я особисто бігаю десь два роки, маю вже на рахунку чотири півмарафони, «надцять» 10-ток і не збираюсь зупинятись, до прикладу також братиму участь у Львівській десятці», – додає Олександра Колотело.

Фізичний терапевт Innovo Ігор Таргоній радить новачкам та аматорам в першу чергу ознайомитись з маршрутом забігу, а саме – з покриттям, щоб правильно підібрати взуття. Також важливо провести кілька тренувань з тренером та обстежитись у лікарів. Перед забігом обов’язково треба провести розминку.

Детальніше про важливість відпочинку та відновлення організму ви можете прочитати у матеріалі - Чому важливо відновлюватись після занять спортом: поради фахівців.

Правильна підготовка учасників з регулярними тренуваннями і відновленнями сприятиме встановленню особистих рекордів під час забігу «Run the World. Львівська десятка».

Зазначимо, що участь в забігу «Львівська десятка» можлива за умови реєстрація на сайті ВсеПробеги до 14 вересня. Вартість участі становить 250 гривень. Кожен фінішер дистанції 10 км отримає медаль з унікальним дизайном. А також передбачені пільги для окремих категорій громадян. Детальніше тут.

Переможці «Run the World. Львівська десятка» в абсолютній першості з 1 по 3 місце серед чоловіків і жінок нагороджуються кубками, дипломами та грошовими призами:

1 місце — 5000 грн.

2 місце — 3000 грн.

3 місце — 2000 грн.

Переможці та призери «Run the World. Львівська десятка» у вікових групах серед чоловіків і жінок нагороджуються кубками та дипломами. Також нагороджуються кубками найстарші учасники змагань серед жінок і чоловіків, які подолали дистанцію у визначений ліміт часу.

Частина коштів, отриманих від учасників та партнерів «Run the World! Львівська десятка». Чемпіонат України з бігу по шосе 10 км, будуть спрямовані на потреби ендопротезування нижніх кінцівок у дітей із злоякісними пухлинами опорно-рухової системи.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті Tvoemisto.tv «Спортивне місто». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральні партнери проекту — медичний центр фізичної терапії та медицини болю Innovo та клуб спортсменів-аматорів, популяризаторів здорового способу життя у Львові, Run4USwim4U тa Ride4U.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!