Як підготуватися до УЗД. Поради лікарки

1167 0
УЗД є доступним, швидкісним і точним методом обстеження.
Фото умовне

Фото умовне

Ультразвукова діагностика – це неінвазивний метод дослідження організму за допомогою високочастотних ультразвукових хвиль. Це доступний, швидкісний і точний метод обстеження. Окрім цього, він не має променевого навантаження, тож не шкодить ні лікарю, ні пацієнту.

Джерело: лікарка УЗД Центру медичних інновацій NOVO Оксана Маковецька в інтерв’ю Tvoemisto.tv 

Як підготуватися до обстеження:

  • УЗД молочних залоз – бажано зробити це до десятого дня місячного циклу – тоді є кращою їх візуалізація, однак, якщо щось турбує, болить, треба негайно звернутися до лікаря незалежно від циклу;
  • УЗД щитоподібної залози – особливої підготовки не потрібно;
  • УЗД органів черевної порожнини – бажано робити таке дослідження натщесерце. Якщо турбує шлунково-кишковий тракт, жовчний міхур, підшлункова залоза, є нудота – потрібно йти зранку натщесерце або по обіді, але перед тим мінімум за чотири-п’ять годин з’їсти чогось легкого, наприклад, каші;
  • УЗД жовчного міхура – не пити рідини;
  • УЗД нирок – випити від 500 мілілітрів води залежно від віку й ваги людини.

 

Коли пацієнта турбує здуття живота, перед тим як іти до лікаря, треба за можливості дотриматися дієти: не пити молока, фруктової води, не їсти капусти, солодкого, бобових, чорного хліба, бо це призводить до газоутворення. Ультразвук не проходить крізь органи, і газ заважатиме їх візуалізації. Можна випити «Еспумізан» у день обстеження або за два дні до нього – це покращить огляд, буде достовірнішою картинка. Важливо попередити пацієнта, щоби він не їв льодяників, не жував гумку, не курив, бо це може призвести до спазму. 

Читайте також: Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

Нагадаємо, що в інтерв’ю Tvoemisto.tv лікарка УЗД Центру медичних інновацій NOVO Оксана Маковецька розповіла про те, які проблеми можна виявити за допомогою ультразвукової діагностики, скільки триває обстеження і від чого це залежить, а також навіщо під час УЗД використовувати гель. Детальніше читайте за посиланням.

Ірина Давосир

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!