Штучний ставок та майданчик для петанку. Як планують змінити парк Залізна вода

4426 0
Цього року на капітальний ремонт парку виділили лише мільйон гривень.
Фото: Фотографії старого Львова

Фото: Фотографії старого Львова

У парку «Залізна вода» у Львові планують капітально відремонтувати територію та створити штучну водойму. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник директора департаменту містобудування ЛМР Володимир Данилюк.

Читайте також: Парки Львова в минулому і тепер: «Залізна вода». Фото

Згідно з сайтом публічних закупівель Prozorro, початкова вартість усіх робіт становить 33,5 млн гривень, однак цього року на ремонт у парку з міського бюджету виділили лише мільйон гривень.

«У проекті передбачили прогулянкові доріжки, додаткові лавки, смітники, паркове освітлення, спортивні майданчики. Крім цього, тут відновлять джерела та облаштують штучний ставок зі сторони вулиці Мушака», – розповів Володимир Данилюк.

Проект реконструкції джерела з бюветом у парку «Залізна вода» переміг на щорічному конкурсі «Благоустрій джерел Львова 2019».

Джерело у парку

За проектом, який розробила Науково-виробнича фірма «Рутенія», у парку має з’явитися два дитячі майданчики, майданчики для вигулу собак та гри в петанк, низка майданчиків для пікніків та п’ять оглядових. У парку має побільшати озеленення та клумб. Доріжки замостять бетонною тротуарною плиткою та гранітним відсівом. 

«Цього року першочергово облаштують освітлення вздовж алеї, що веде від вулиці Стуса до Тернопільської. Терміни реконструкції всього парку залежать від фінансування та наповнення бюджету», – уточнив Володимир Данилюк.

Читайте також: Як може змінитися парк Білогорща. Візуалізація

За словами архітекторки проекту Ольги Криворучко, під час рекнструкції парку хочуть відновити його історичне планування.

«Історичне розпланування парку, який розпланував ще Арнольд Рьорінг і яке ще можна відчитати в структурі сучасних доріжок, частково втрачене. Тому ми ставили за мету відновити його та ландшафтний образ парку, а також додати нових функцій: дитячі майданчики різних вікових груп, спортивний майданчик для гри в петанк, нові місця для відпочинку, оглядові тераси та нові стежки. Важлива тема парку – вода, джерела й потічки, які ще збереглися до сьогодні. Загалом у проекті передбачили облаштувати п’яти русел цих потічків», – розповіла у коментарі Tvoemisto.tv Ольга Криворучко.

Додамо, що у 2017 році на реконструкцію центральної алеї у парку «Залізна вода» у бюджеті розвитку передбачили 4 млн гривень.

Читайте також: У Львові розпочали реконструкцію Замарстинівського парку. Фото 

Довідка

Парк «Залізна вода» розташований між вулицями Мишуги, Стуса, Кибальчича, Тернопільська, Ярославенка і Мушака. З 1984 року він є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Неподалік від нього бере початок річка Полтва, а в самому парку багато джерел, вода яких збагачена залізом.

Майже 200 років тут були ліс і став Камінського. У власності міста територія із ставом опинилась у 1910 році, а за 10 років до того Арнольд Рьорінг почав розбивати тут парк, намагаючись зберегти обриси лісу. На той час бювет вже облаштували й він користувався великою популярністю. Проте втілити парк у тому вигляді, як планувалось, до кінця не вдалось: у 1928 році Тадеуш Врубель почав зводити на його частині дільницю із кам’яниць у стилі функціоналізму.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!