Як побороти хронічну втому

3547 0
Що робити, якщо Вам важко прокинутися уранці, а упродовж дня вас не полишає сонливість та постійне відчуття втоми?Лікарі стверджують, що близько у 50% пацієнтів такі симптоми пов’язані із порушенням роботи «щитовидки» або браком заліза. Однак, доволі часто хронічну втому та сонливість можна побороти завдяки простим рецептам.
фото: times.cv.ua

фото: times.cv.ua

Відмовтеся від кави. Кофеїн є стимулятором, і він надсилає сигнал до надниркових залоз, щоби вони виробляли адреналін та кортизол. На думку дієтолога Мерилін Гленвілль, кава та чай викликають в організму таку ж реакцію стресу, як і фізична небезпека. Після однієї філіжанки до людини приходить бадьорість, але коли рівень цукру знижується, вона почувається ще більш втомленою.

Часто порятунком стає ще одна філіжанка, потім ще одна, і таким чином ми просто "позичаємо" енергію, яку потім доведеться віддавати. Багато хто, наприклад, захворює на застуду після того, як, підживлюючи себе кавою або колою, зробив велику роботу до дедлайну. Зі слів Гленвілль, відмова від кофеїну здатна зробити нас енергійнішими.

Обмежте вуглеводі. Як вважає Гленвілль, ми можемо втомлюватися й від їжі, котра буцімто повинна давати нам енергію. Паста, хліб, рис, тістечка, шоколад – усе це спричиняє підйоми та падіння рівня цукру в крові, а звідси й відчуття втоми.

Крім цього, коли в раціоні людини забагато таких продуктів, вони витісняють більш поживні.

Їжте більше білку. Чимало людей відчувають утому за кілька годин по обіді саме тому, що з'їли недосить білку, який повільно розщеплюється тілом. Так вважає дієтолог Ніколя Шабрук. Вона каже, що як у страві замало білку, то від неї буде сплеск енергії, але швидко мине. Вона радить потроху їсти білок, наприклад, горіхи, сир, йогурти, впродовж усього дня.

Окрім того, постійне відчуття втоми та сонливість можуть бути наслідком низького рівня тестостерону у чоловіків, або певними періодами циклу у жінок. Якщо вас доймає постійна втома у поєднанні з погіршенням зору, постійна спрага, часте сечовипускання та часті інфекції – усе це може бути симптомами діабету ІІ типу. У цьому випадку варто звернутися до лікаря.

За матеріалами «Українська правда. Життя».

Опублікувала Наталія Горбань


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!