Як працює релокація на Львівщині та що відомо про нового міністра освіти. Підсумки доби

1200 0
Нині 22 березня та 392 доба героїчного протистояння російській агресії.

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Учасники заслухали доповідь головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про оперативну обстановку на основних напрямках фронту. Члени Ставки також розглянули питання забезпечення сил оборони боєприпасами, зокрема календар надходження зброї та боєприпасів від партнерів України. Окрему увагу приділили питанню захисту інформації та запобігання її витоку.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог наступає на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, на інших – обороняється. ЗСУ відбили 114 ворожих атак на східній ділянці фронту.

Українська авіація завдала 6 ударів по районах зосередження окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили склад боєприпасів, 2 ЗРК, радіолокаційну станцію та один інший важливий об’єкт противника. Також знищено 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Цієї ночі противник завдав масованого удару БпЛА «Шахед-136». Попередньо, 16 дронів із 21 запущеного ворогом знищено ЗСУ.

Читайте також: До України вдалося повернути 15 дітей, яких вивезли у росію. Йдеться про дітей з Харківської та Херсонської областей, що були окуповані ще на початку війни.

Та: «Я постійно думав: хто, як не ми». Останнє інтерв’ю Дмитра Пащука. Дмитро Пащук загинув на Херсонщині 12 березня. Він був одним із четвірки друзів, які називали себе Гавайська ТРО»: Артем Димид, Дмитро Пащук, Віктор-Микола Гаврилюк та Роман Лозинський. Редакція «Твого міста» уже публікувала спогади про Гармаша. Цю розмову з ним було записано влітку одразу після загибелі Курки.

Акцент дня: Операція «релокація». Як урятувати економіку України. За останніми даними Львівської обласної військової адміністрації, з початку повномасштабного вторгнення росії на Львівщину релокувалося 225 підприємств. Захід України став прихистком для понад 900 бізнесів. Щоби почути історії, те, як підприємцям вдалося тут влаштуватися, з якими проблемами і викликами вони зіткнулися, яких здобутків досягли, які потреби мають і як їх задовольнити, Tvoemisto.tv організувало відкриту дискусію «Врятувати економіку» за участі представників релокованих підприємств, органів міської та обласної влади і бізнесу.

Директор департаменту економічної політики ЛОВА Степан Куйбіда вважає, що словосполучення «релокований бізнес» – позитивна дискримінація: «Львівщина стала лідером у цьому процесі не тільки за кількісними показниками, а й щодо співпраці з цим бізнесом. Ми були першою областю, яка створила програму підтримки бізнесу на період дії воєнного стану, допомагали фінансово і досі це робимо. Є хороша співпраця нас як публічних управлінців із цими бізнесами. І, що найголовніше, в нас працюють профільні середовища – громадські об’єднання, асоціативні структури, які суттєво наблизилися до цих бізнесів. Триває інтеграція в регіональну економіку, напрацювання спільних проєктів, загальна адаптація до умов війни».

Ключові події:

1. Рада ухвалила закон про іспити для отримання громадянства України. Зокрема, документ зобов’язує осіб, які хочуть отримати громадянство України, складати іспити з основ Конституції України, історії України, а також на рівень володіння державною мовою.

Читайте також: Рада призначила нового міністра освіти. Що про нього відомо. Оксен Лісовий – доброволець, з 2004 – директор Малої академії наук України, автор понад 250 наукових публікацій.

Та: Уряд призначив нового керівника «Укрзалізниці». Хто ним став. Євгена Лященка з 23 березня 2023 року призначили головою правління УЗ строком на два роки;

2. Ревізія у Києво-Печерській Лаврі. Міністерство культури встановили ряд порушень з боку УПЦ МП у заповіднику. Серед виявлених порушень – самовільна перебудова, добудова, перепланування пам’яток культурної спадщини, спорудження новобудов на території заповідника.

На цю же тему: Московські попи лякають киян затопленням через виселення з Києво-Печерської Лаври. Інформацію про таке почали поширювати у соцмережах прихильники московської церкви;

3. Самогубство львівського курсанта розслідує ДБР через можливу причетність інших осіб. Кримінальне провадження будуть також розслідувати за ч. 1 ст. 120 КК України – доведення до самогубства. Наразі проводять необхідні слідчі дії, призначили низку експертиз.

Читайте також: Лікарку Львівського шпиталю засудили до 4 років ув’язнення за вимагання хабарів від військових. Йдеться про лікарку рентгенологічного відділення Олесю Турницьку;

4. Оплатити паркінг та штрафи у столиці? Розповідаємо деталі. У столиці на авто можуть не тільки виписати штраф або забрати на штрафмайданчик, а й конфіскувати на користь ЗСУ. Тому, щоб уникнути непорозумінь та зіпсованих планів, «Твоє місто» розповідає, як правильно припаркувати свій автомобіль та заплатити штраф, якщо такий з’явився.

Читайте також: Облрада затвердила програму відбудови житлових будинків на Київщині на 2023-2025 роки. Що планується. Загальний обсяг фінансових ресурсів 316 млн 168 тис. грн. Зокрема, у 2023 році з обласного бюджету планується залучити майже 111 млн грн на будівництво і реконструкцію.

Та: На місці м’ясокомбінату у Львові хочуть розбудувати фабрику взуття і облаштувати автостоянку. Відповідний детальний план території у межах вулиць Богдана Хмельницького, Липинського, залізничної колії представили на засіданні архітектурно-містобудівної ради;

5. У Львові мешканці повідомляють про високий рівень забрудненості повітря. В управлінні екології кажуть, що у дощову погоду жодних суттєвих забруднень бути не може.

На цю ж тему: У Києві погіршився стан повітря. Просять не провітрювати приміщення та уникати фізичної активності на вулиці. Ймовірною причиною є метеорологічні умови та пожежі.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!