Чи готові львівські поліклініки приймати хворих на Covid-19. Фото. Відео

4506 0
На базі 4-ї та 2-ї міських поліклінік Львова готують розгорнути додаткові ліжка для хворих.

Більшість лікарень Львова, які приймають хворих із коронавірусом, практично заповнені. Резервних місць за такої динаміки вистачить орієнтовно на два тижні. Через це у місті вирішили облаштувати додаткові ліжка. І не лише в опорних Covid-лікарнях, а й на базі поліклінічних відділень. Тvoemisto.tv дізнавалося, як працюють нині денні стаціонари та як їх будуть переоблаштовувати.

Читайте також: Львів закривають на посилений карантин. Що і як працюватиме

За словами головного лікаря 4-ї міської поліклініки Остапа Місюри, на денному стаціонарі поліклініки можуть розгорнути 60 ліжок. Він знаходиться на 7 поверсі будівлі та має кілька входів-виходів.

Наразі тут за денною медичною допомогою приходять люди із серцево-судинними, шлунковими захворюваннями, цукровим діабетом а також післяковідні хворі, в яких виникли неврологічні проблеми. Усіх їх сюди скеровують сімейні лікарі, а медсестри денного стаціонару ставлять крапельниці чи проводять інші маніпуляції.

Читайте також: Чи справді у львівських лікарнях хворих із Сovid-19 кладуть у коридорах

«На денному стаціонарі пацієнти перебувають приблизно три години, далі йдуть додому. Є враннішня і вечірня зміни. Загалом 35 ліжок, тобто за день лікування у нас можуть прийняти 70 осіб», – зазначає завідувачка відділення денного стаціонару 4-ї поліклініки Тамара Бучинська.

Інші ліжка розгорнуть на тому ж поверсі, але в іншому крилі, де зараз є кафедра медичного університету.

Остап Місюра наголошує, що зараз денний стаціонар забезпечений трьома концентраторами, переносними дефібриляторами, крапельницями, мішком Амбу.

«Можемо надати всю невідкладну медичну допомогу, хоча всі повинні розуміти, що порівнювати нас зі стаціонарами у лікарнях не варто. Зараз готуємо місця для прийому соматичних пацієнтів. Тобто, якщо місць у лікарнях буде все менше і частину забиратимуть для ковідних хворих, то людей із соматичними проблемами забиратимемо до нас. Тут будуть лікуватися ті, хто не має ковіду, але тим не менше потребує денного перебування у стаціонарі. Також зможемо забирати пацієнтів до себе на доліковування, тобто вони вже перехворіли на Covid-19, їх стан покращився, але вони все ще потребують стаціонарного догляду. Ми не зможемо проводити реанімаційні заходи, але все решта – зробити кардіограму, надати необхідну медичну допомогу – так», – каже Остап Місюра.

Ковідні хворі у стаціонарах поліклінік лежатимуть лише у критичних випадках – коли лікарні будуть вщент заповнені.

«Проблема наростає, стаціонари починають критично заповнюватися ковідними хворими, тому вважаємо це абсолютно правильним кроком стратегічного значення – розширювати ліжка усюди, де можна. Перший крок, звісно, – це розширення ліжкомісць у лікарнях. Але мусимо передбачати, що ситуація може ще погіршитися і тимчасово розгортати ковідні ліжка будемо змушені в поліклініках. Маємо бути готові до всього», – додав головний лікар.

Оскільки специфіка лікування коронавірусу вимагає використання кисню, поліклініці знадобляться кисневі концентратори, оскільки постачання самого кисню (для ШВЛ) в поліклініці буде не виправдане.

«Зараз думаємо та прораховуємо усе. При потребі у нашій поліклініці розгорнемо 60 ліжок. Усі вони будуть стояти на відстані 2 метри один від одного, біля них буде тумбочка, кисневий концентратор і штатив для введення ліків. Ліжка перегороджуватимуть ширми», – каже лікар.

Тамара Бучинська наголошує, що наразі медперсоналу для хворих вистачає, але при лікуванні коронавірусних пацієнтів можливо доведеться ще й залучати сімейних лікарів.

Ще одна амбулаторія, де планують розгорнути додаткові ліжка – це 2-га міська поліклініка. Як зазначила Тvoemisto.tv головна лікарка поліклініки Тетяна Токарєва, при потребі тут зможуть прийняти 40 пацієнтів. Денний стаціонар знаходиться на третьому поверсі.

«Хворих із Covid-19 у стаціонарі поліклініки будемо приймати лише у критичній ситуації – якщо пацієнтів вже не буде куди класти. А так до нас будуть госпіталізовувати соматичних хворих, тобто тих, хто зараз лежить у відділеннях терапії, неврології, кардіології, ревматології і потребують денного медичного догляду. При погіршенні ситуації вони будуть змушені звільнити ліжка для ковідних хворих і перейдуть на лікування до нас», – каже Тетяна Токарєва.

Те, що певні лікарі протестують проти розгортання стаціонарів у поліклініках, головна лікарка 2-ї поліклініки не розуміє.

«Ставити питання – можна чи ні, проти чи за – не коректно. Ми не можемо допустити ситуації, щоб люди помирали на вулиці. Маємо бути готові до всього і коли людей справді не буде де класти, то це робитимуть у поліклініках», – додала головна лікарка.

Наразі головною проблемою 2-ї поліклініки Тетяна Токарєва назвала проблеми із електромережею. За її словами, вона застаріла і вимагає заміни, а для під’єднання кисневих концентраторів потрібна більша потужність.

Читайте також: Їм потрібен кисень. Майже усі госпіталізовані в інфекційній лікарні кисневозалежні 

Нагадаємо, Львівська обласна інфекційна лікарня та Центр легеневого здоров'я заповнені хворими із коронавірусом та підозрою на нього уже на 94%. Через це в області планують облаштувати 600 додаткових ліжок в опорних Covid-лікарнях, а місто уже розгортає 366 ліжок на базі поліклінічних відділень. Облаштовувати ліжка у поліклініках почнуть з четверга. Ці роботи триватимуть до двох тижнів. За словами мера, резерву ліжкомісць, які сьогодні вільні для прийому хворих із коронавірусом, за нинішньої динаміки захворюваності вистачить лише на два тижні.

До слова, вчора працівники 2-го поліклінічного відділення на вул. Мазепи виступили проти облаштування ліжок у їхньому стаціонарі. Натомість міський голова Андрій Садовий наголосив, що рішення комісії ТЕБ і НС, зокрема і про тимчасові шпиталі, є обов'язковими для виконання.

Ольга Шведа

Фото та відео Тараса Бабенчука



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!