Ресторани у Львові перевіряють на нові обмеження. Репортаж із закладів

1464 0
У Львові вже склали 896 протоколів на заклади за порушення карантинних вимог.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Від 18 жовтня у Львові всі заклади громадського харчування можуть працювати лише за умови стовідсоткової вакцинації персоналу. Також відвідувачів тепер може бути вполовину менше, а відстань між столиками має бути не менше півтора метри, за столиками може збиратися не більше, ніж четверо людей. Моніторингові групи перевіряють заклади на дотримання карантинних вимог. Tvoemisto.tv відвідало п’ять закладів, аби дізнатися, як їм працюється за нових карантинних обмежень і чи їх вже перевіряли на дотримання обмежень.

Читайте також: У Львові чотири ринки можуть закрити через порушення карантинних обмежень

У кав’ярні «На Бамбетлі» кажуть, що інколи складно розсадити за столик сім'ю з п'яти людей. Також через зменшення кількості відвідувачів заклади громадського харчування можуть скорочувати штат працівників, і що в пріорітеті будуть, звичайно, працівники, які матимуть Covid-сертифікат. 

«100% нашого персоналу отримали щеплення ще, коли з'явився доступ до вакцини. У моїх знайомих в закладах є працівники, яких вони вмовляють вакцинуватися. Їм варто зрозуміти, що вакциновані працівники будуть в пріоритеті в зимовий сезон, коли кількість людей, які шукають роботу, буде зростати», – говорить адміністраторка закладу. 

«Кафе 1» зараз має можливість працювати на виніс, хоча у закладі зазначають, що ресторанний бізнес може втратити частину аудиторії, яка прямує до ресторанів і кафе саме за настроєм, а не їжею. 

«Якщо враховувати, що лише 15% населення України вакциновані, а з 1 листопада лише вакциновані клієнти зможуть відвідувати заклади харчування, то це може стати серйозним викликом для функціонування таких кафе, як наше», –  говорить працівник закладу Владислав. 

У McDonald’s, де завжди є чимало відвідувачів, через посилені карантинні заходи дещо змінили формат своєї роботи. Якщо кількість людей у закладі перевищує норму, то, частину, відповідно, скеровують до експрес-вікна.

«Взагалі є певні обмеження, зал може бути заповнений на 50%  це 75 відвідувачів на раз в нашому закладі. Ми дотримуємося всіх правил, є антисептики, за столиками – розмітки про те, що за ними може сидіти 4 людини, а також є позначення на підлозі про дотримання дистанції», – говорить експертка з гостинності Андріана. 

У закладі працює тільки вакцинований персонал, тобто, всі вони мають сертифікати, а ті, хто відмовились від вакцинації, зараз не виходять на роботу, поки не нададуть необхідні документи. 

Поліція уже двічі приходила до закладу перевіряти дотримання карантинних обмежень.

«Поліція до нас приходила вже двічі, в понеділок і вівторок, в середині дня, якраз в пікові години. Хоча відвідувачів в той час було багато, проте порушень не виявили, поліція лише дивилася і перевіряла сертифікати працівників. Якщо з 1 листопада потрібен буде контроль за сертифікатами у відвідувачів, то в нас буде людина, яка їх перевірятиме», - запевнила Андріана. 

У «Пузатій хаті» кажуть, що у них не всі працівники вакциновані, тож вони не можуть залучити до роботи необхідний персонал. Тай клієнтів значно поменшало.

У закладі наразі черз обмеження не обслуговують групи, не дозволяють зсувати столи. 

У закладі працюють тільки 60% персоналу, по шість днів на тиждень по 12-13 годин з одним вихідним, тому доводиться нелегко.

Сертифікати вакцинації у працівників уже перевіряла поліція. 

Водночас у рестораціі «Бачевських», що в самому центрі Львова, кажуть, що порівняно з обмеженнями минулого року, коли працювати дозволяли лише на виніс, цьогорічні карантинні заборони не так б'ють по закладах. 

Ресторацію «Бачевських» також вже перевіряла моніторингова група. Тут, кажуть, 100% персоналу вакциновані. Але були у ресторації і випадки звільнення серед персоналу через небажання робити вакцинацію. 

 

Волощак Меланія, Міськевич Христина

Фото Анни Чистякової 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!