Як правильно приймати ліки. Поради фармацевта

130444 1
Від того, як ми приймаємо ліки, залежить ефективність лікування, тож процедура прийому ліків є занадто важливою, щоб нею нехтувати. Перед прийомом ліків треба ретельно прочитати інструкцію та проконсультуватися з лікарем.

Слід мати на увазі, що рідини – сиропи, настої, чаї – менше піддаються впливу їжі, тому можуть вільно переміщуватися зі шлунка в кишківник. Натомість таблетки і капсули при одночасному прийомі з їжею можуть довгий час затримуватися в шлунку, що сповільнує всмоктування діючих речовин, стверджує експерт з фармацевтичної опіки мережі аптек «D.S.» Ірина Проців.

Якщо в інструкціїї написано приймати ліки:

- натще, це означає за 20-40 хв до першого прийому їжі;

- перед їжею – за 20-30 хв перед прийомом їжі;

- під час їжі, або відразу після вживання - ліки слід пити наприкінці трапези;

- після їжі – через 30-40 хв після прийому їжі;

- якщо в інструкції не сказано, коли приймати ліки, слід приймати ліки за 30 хв до їжі.

Також дуже важливим є те, чим запивати ліки, зазначає Ірина Проців.  Якість та кількість рідини впливає на ефективність лікування. Зазвичай, ліки запивають негазованою водою кімнатної температури. Деякі ліки слід запивати молоком, або лужною водою – це вказано в інструкції.

Не можна запивати ліки соками, газованою водою, чаєм чи кавою, оскільки вони містять речовини, які можуть взаємодіяти з лікарськими препарати і змінювати їх ефективність.

Детальніше, про те, як правильно приймати ліки, як харчуватися під час лікування та як підготувати шлунок до застілля, дивіться у відеозаписі.

 

Програма створена за підтримки мережі аптек «D.S.». 

Читайте також: Як не захворіти на грип. Поради фармацевта


Читайте також:
21 Березня, 2019 19:37
віка клас
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!