Як студентові отримати роботу і стати підприємцем. Досвід організації Junior Achievement

2362 0
З вересня 2022 року у двох західних областях України – Львівській та Чернівецькій стартує програма всесвітньовідомої громадської організації Junior Achievement. Про те, які саме проєкти планується реалізувати в цих областях, хто фінансує органіізацію та чому співпрацюють саме із закладами профтехосвіти розповідає менеджерка проєктів Junior Achievement Україна Анна Сарана.

Відомо, що у 2022 році компанія Junior Achievement Україна має намір реалізувати свої освітні програми у двох західних областях України - Львівській та Чернівецькій. На чому ґрунтується такий вибір і як сприймають вашу ініціативу освітяни?

Так, у вересні цього року ми плануємо розпочати програми у Львівській та Чернівецькій областях. Наша логіка вибору зрозуміла – нині в цих областях найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб на душу населення, яке там постійно проживає. Нашими проєктами ми прагнемо не лише сприяти розвитку підприємництва, але й підтримати регіони і тих молодих людей, які внаслідок війни постали перед новими професійними викликами.

Зрозуміло, що зараз доволі складна ситуація і, можливо, хтось може сказати, що ці проєкти не на часі. Але провівши вже декілька зустрічей з освітянами регіонів, представниками облдержадміністрацій жодного натяку на те, що дана програма не актуальна, особисто я не побачила. Є зацікавленість і бажання працювати в цьому напрямку. І це зрозуміло. Адже зараз іде реформа освіти, яка передбачає не сухе запам'ятовування теорії, а саме отримання практичних компетенцій молоддю.

Свій перший проєкт в Україні JA Ukraine запустила в минулому році у Запорізькій та Донецькій областях. Що вдалося зробити за цей рік і чому, на ваш погляд, важливо продовжувати цей проєкт і під час війни в Україні?

Наша діяльність розпочалася під час війни, яка триває в Україні з 2014 року. Ми обрали ці дві області - Донецька та Запорізька через те, що в них у 2021 році була найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб. І для цих людей, особливо для їхніх дітей, діяльність Junior Achievement Україна, з нашої точки зору, стала дуже корисною. Адже коли зупиняються підприємства, перестають працювати звичні логістичні канали через окупацію частини території України, люди все одно мають жити і працювати далі. Тоді наша країна буде сильною, бо сплачуватимуться податки, акумулюються кошти для Перемоги. Ми навчаємо як дітей внутрішньо переміщених осіб, так і дітей, батьки яких поколіннями жили на території цих областей, в які ми заходимо з нашими проєктами. Молодь там зможе відкрити власний бізнес. Тобто працевлаштує і себе, і надасть роботу комусь ще.

Над цим, власне, ми і працювали із закладами профтехосвіти цих областей. Було створено три учнівські міні компанії за програмою «Компанія». Дві діяли у Краматорську - одна з них виготовляла десерти, друга - власноруч розписані еко-сумки. Третя міні компанія з Бердянську виготовляла сувенірну продукцію.

Важливим заходом став для нас Табір підприємництва у Запоріжжі, в якому брали участь понад 100 учасників. Діти, які приїхали до нас, були дуже вмотивовані та зацікавлені в тому, щоб розпочати працювати за програмою. Цей інтерес одразу відчули ментори, які були запрошені на захід. Останні підтримували кожного студента, знаходили час та можливість поспілкуватися і направити ідею до створення бізнес-плану. Свої думки учасники презентували у фінальний день на розсуд журі. Серед 15 команд, які були сформовані безпосередньо на цьому заході, виявилося чотири переможця. При цьому відрив між іншими командами становив десяті відсотки балу - у всіх були гарні ідеї та хороші презентації. Діти були дуже задоволені навчанням у Таборі підприємництва, а викладачі, серед яких був один керівник закладу профтехосвіти, зацікавилися можливістю викладати цю програму.

Подібний захід планували провести і в Донецькій області, але, на жаль, російська військова агресія поламала наші плани. Сьогодні через безпекову ситуацію ми не можемо продовжити викладати наш курс там офлайн. Але сподіваємося, що з нового навчального року продовжимо його дистанційно. А оскільки велика кількість внутрішньо переміщених осіб опинилася у західних областях, нами було ухвалено рішення провести подібний курс у Львівській та Чернівецькій областях.

Під час першого Табору підприємництва у Запоріжжі було сформовано 15 команд, учасниками яких стали студенти з навчальних закладів області. Чи вдалося командам з найкращими проєктами реалізувати їх і в який спосіб JA Ukraine підтримує своїх випускників?

Успішними виявилися три команди, які повністю пройшли весь цикл. Іншим, на жаль, війна поламала їхні бізнес-плани. Але ми підтримуємо контакти з усіма студентами, які залишаються на зв'язку. І коли наші студенти з міст, що знаходяться зараз під окупацією пишуть, що «я живий і зі мною все добре», це неабияка радість розуміти, що дитина жива і знаходить сили ділитись з нами новинами. Це нас надихає не зупинятися. Бо всі ці молоді люди мають знайти себе в цьому, інколи несправедливому та складному, житті. І я вірю, що наша Програма допоможе їм розібратися в собі і зрозуміти, чи потрібно їм підприємництво. Або вони будуть по життю як наймані працівники, але з великою кількістю корисних навичок, які дає молоді ця програма.

Ким фінансується ваша організація і наскільки у вас далекосяжні плани в Україні?

Junior Achievement це - всесвітня організація, яка створена у 1919 році. Наразі організація пропонує безліч навчальних програм, які спрямовані на здобуття молоддю підприємницьких навичок та фінансової грамотності.

Наша діяльність фінансується донорами або ж приватним бізнесом, який зацікавлений у тому, щоб виростити покоління людей, які будуть працювати поруч з ними, як партнери по бізнесу або кваліфіковані наймані працівники. Бо без конкуренції немає прогресу, немає якості та досягнення тих цілей, які перед собою ставить підприємець, а саме - отримання прибутку. Тому, підтримуючи фінансово наші проєкти, приватний бізнес робить у такий спосіб свій внесок у поширення культури підприємництва серед молоді.

В Україні наша організація розпочинала свою роботу в 90-х роках і була доволі успішною. Зокрема, на заході, який ми проводили у Запорізькій області, ми зустріли викладачку, яка сказала, що про нашу програму знає близько 30 років. Ще в дев'яностих вона була однією із тих вчителів, які пройшли у нас тренінги для викладачів, і має найкраще враження щодо цієї програми. Втім, так сталося що наш проєкт довелося призупинити. Але з жовтня 2021-го, програму відновили. Наразі проєкт реалізується Громадською організацією «Junior Achievement Europe» за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням уряду Німеччини. Таким чином діяльність JA Україна було відновлено і ми розпочали навчальні програми у двох пілотних регіонах - Запорізькій та підконтрольній на той час Україні частині Донецької області.

Якою є мета Junior Achievement Україна?

Наша мета - підготувати молодь до майбутнього ринку праці через викладання фінансової грамотності та підприємництва. Завдяки участі в навчальних програмах молоді люди отримують інформацію та навички, які необхідні як для започаткування власної справи, так і для того, аби зрозуміти наскільки їм підходить бути підприємцем. Бо, коли вони проходять весь процес навчання за програмою «Компанія», то вже на самому початку ділять між собою ролі у цій компанії - хто буде директором, хто відповідатиме за маркетинг, а хто за спілкування з громадськістю, хто буде просувати товари, хто буде  їх виготовляти тощо. В таких умовах молодь одразу розуміє, наскільки їй комфортно в тій чи іншій ролі. А ми віримо, що навички підприємництва дозволяють їм адаптуватися в нових економічних умовах швидко та легко. Недарма ж 75% наших випускників знають, чим вони хочуть займатися у дорослому житті.

Цьому сприяють наші навчальні програми, які дуже практичні і максимально наближені до реального життя. Учасники навчального процесу проходять всі етапи - від формування ідеї, організації бізнесу, складання бізнес-плану, залучення коштів. Вони знаходять акціонерів, які вкладають кошти в розвиток їхньої справи. Учні призначають ролі, виготовляють продукцію, реалізують її та рахують, наскільки успішно це роблять. А вже після того, як вони пройдуть повністю цей цикл - від моменту створення компанії до моменту реалізації своєї продукції - повинні закрити власну міні-компанію, порахувати прибутки і повернути акціонерами ті кошти, які останні зобов’язалися надати для розвитку їх бізнесу.

І це студенти роблять самі чи у них є якийсь наставник?

В тому і полягає особливість нашої методики - до студентів долучаються і представники бізнесу. Це наші експерти та ментори, які на волонтерських засадах спостерігають як молодь працює, підказують, направляють, допомагають, проводять настановчі лекції. Завдяки цьому учасники краще розуміють з практичної точки зору як працює бізнес.

Також ми надаємо нашим студентам можливість участі у міжнародних заходах мережі JA, яка тільки в Європі має осередки у більш, ніж 40 країнах. В кожній з них є такі самі програми, тільки більш адаптовані до умов цієї країни. Бо у різних країнах може відрізнятися законодавство, принципи побудови бізнесу. А такі студентські обміни та конкурси формують більш широке бачення світу і розуміння, чого саме ти можеш досягти вже на порозі своєї кар'єри.

Чому акцент у роботі з молоддю JA Ukraine робить саме на учнях та ученицях закладів профтехосвіти?

Junior Achievement має велику кількість різноманітних програм для дітей різного віку. Зокрема, для маленьких дітей від 6 до 9 років – це одні програми. Для молоді шкільного віку - свої програми, для студентів, які навчаються у профтехах - інші. Якщо ми говоримо про Junior Achievement Europe, то тут найбільш поширеною є програма «Компанія» для учнів 15-19 років, оскільки вона показує найкращі результати.

В умовах України її найкраще можна реалізувати у закладах профтехосвіти, бо там є відповідна технічна база. Студенти можуть не просто в теорії розписати свій продукт, а і використати реальні інструменти, станки та інше обладнання. В рамках програми «Компанія», учасникам дається можливість щось виготовити не лише за програмою навчального закладу, а вже і подумати про власний бізнес. Як оцю всю техніку, якою забезпечений навчальний заклад, можна використовувати, щоб створити реальний продукт, який потім можна реалізувати. Тобто учні у нас бачать повний цикл і розуміють, для чого їм потрібно навчатися.

Професійно-технічна освіта доволі консервативна освітня галузь. Чим підходи Junior Achievement до профтехосвіти відрізняється від українських?

Наш досвід свідчить, що українська профтехосвіта вже використовує сучасні підходи. Особливо що стосується комп'ютерних технологій в навчальному процесі, різних підходів, методів та методик. Коли тренуємо викладачів профтехосвіти викладати наш курс у власних закладах, то більшу частину методик вони вже використовують у навчанні. Це говорить про те, що ми всі рухаємося у сучасний світ і йдемо у правильному напрямку.

Відповідно до діючого законодавства, заклади мають можливість обирати до свого навчального плану наші  програми за вибором. А всі учні, які пройшли навчання по них і здали екзамен, отримають міжнародний «Сертифікат підприємницьких компетенцій ESP».

Втім, особливістю навчальних програм JA є те, що, крім педагога, у навчальну програму включений ментор з приватного сектору. Це успішний підприємець, який у ході навчання спрямовує студентів, використовує зі свого практичного досвіду різні поради. Таким чином ми заохочуємо молодь обирати підприємництво як власний кар'єрний шлях. З іншого боку бізнес, який долучається до наших програм, може одразу побачити молодь у ділі і запропонувати їй долучитися до їхньої справи. Такий симбіоз дає гарні результати.

Одна з ключових персон вашої системи освіти – це власник або керівник бізнесу, який виступає в ролі ментора для своїх підопічних. З якими власниками бізнесу чи бізнес-асоціаціями співпрацює JA Ukraine?

Ми постійно розширюємо мережу партнерів. Нашими ключовими партнерами були і залишаються регіональні об'єднання підприємців, осередки Торгово промислової палати, Європейська бізнес асоціація. Також компанії, які мають високий рівень корпоративної соціальної відповідальності, та готові передавати власний досвід наступному поколінню підприємців. Якщо ж ми говоримо про великі компанії, то в першу чергу це ті, які вийшли на міжнародний рівень та мають політики, направлені на досягнення цілей, схожих з нашими.

Окрім цього є багато приватних підприємців, які мають невеликі бізнеси, але при цьому вони доволі успішні. Їх власники хочуть ділитися своїм досвідом, бажають разом з учнями ще раз прожити період розвитку свого бізнесу з усіма злетами і падіннями, а студенти з великою зацікавленістю сприймають таку інформацію.

Чи готові власники бізнесу підтримати своїх підопічних вже після реалізації проєктів та завершення навчання і забезпечити їм перше робоче місце у своїй компанії? Чи є у вас приклади такої співпраці?

Безумовно власники бізнесу зацікавлені в цьому, оскільки для бізнесу це можливість працювати з талановитою та амбіційною молоддю, зацікавленою у своєму майбутньому. А студентська молодь, яка навчається за нашою програмою, хоче продовжити розвиватися в напрямку підприємництва, може напряму контактувати з представниками бізнесу, дізнаватися більше, запитувати. Тобто після нашої програми і реалізації проєктів студенти з високою вірогідністю можуть отримати своє перше робоче місце. І в цьому безумовний плюс навчання за нашими програмами, коли ментором виступає власник бізнесу.

Деякі компанії встановлюють довготермінові програми підтримки навчальних закладів, в яких навчаються наші студенти, які знаходяться у регіоні діяльності цієї компанії. Однак дуже багато залежить від самих молодих людей. Бо, якщо молода людина розуміє що їй це цікаво і це їй потрібно, то вона починає шукати можливості прямих контактів з бізнесом. Ми зі свого боку відкриваємо усі двері для цього пошуку та надаємо молоді такі компетенції, які дозволяють не соромитися, не боятися, а найголовніше розуміти для чого їм це потрібно.

Основний акцент в навчанні за вашою методикою робиться на формуванні у молоді не лише професійних навичок, а найголовніше – підприємницьких, бізнесових здібностей. Наскільки ефективним є залучення до бізнесу юнаків та дівчат, яким лише по 15-16 років?

Підприємливість і особливість мислити як підприємець закладаються з дуже раннього віку. Тому ми допомагаємо молодим людям через наші навчальні програми зрозуміти, які саме навички важливі для успішної підприємницької кар'єри і зосереджуємо їх на розвитку цих навичок. Ми спостерігаємо за успіхами наших випускників у Європі, які свідчать, що молоді люди, які пройшли наші навчальні програми, втричі частіше стають засновниками стартапів. Тож ефективність наших програм є досить високою для цієї вікової категорії.

Чи можете ви назвати найбільш відомих власників бізнесу, які вже були менторами чи погодились ними стати для молоді профтеху в Україні та світі?

Усіх їх обожнюю, з багатьма спілкувалася особисто. Дехто з цих представників виявили бажання стати членами журі нашого Табору підприємництва. Корпоративними партнерами в Україні є провідні корпорації у фінансовому та страховому секторі, зокрема, компанія Сітібанк Україна, МетЛайф Україна. Також ми співпрацюємо з Українсько-Австрійською Асоціаціацією, фондом Western NIS Enterprise Fund та Українським фондом стартапів.

Чи є серед колишніх випускників ваших програм в Європі та світі відомі бізнесмени? Якщо так, то назвіть їх.

Їх доволі багато і прізвища їх досить відомі в Україні та світі. Це співзасновник компанії Amway Річард Девос, засновник мережі харчування Subway Фред Де Люка, колишня керівниця компанії Yahoo! Маріса Маєр, голова Європейського парламенту Роберта Мецола і колишній прем'єр-міністр Естонії Тааві Рийвас. Вони всі були випускниками програми Junior Achievement.

12-14 липня у Таллінні відбувся найбільший у Європі Форум молодіжного підприємництва Gen-E 2022. Чи була на ньому представлена українська команда, адже території Запорізької та Донецької областей, які першими брали участь у програмі JA Україна опинились тимчасово окупованими російсько-фашистськими загарбниками?

Дійсно, були певні труднощі з формуванням української команди, адже більша частина території Запорізької та Донецької областей опинились в тимчасовій окупації і ми не могли за звичним алгоритмом відправити на європейський Форум переможців Табору підприємництва у Запоріжжі. Тому довелося збирати випускників цього заходу мало не з усієї Європи. Зокрема, дівчата з нашої команди, які власноруч створюють товари в національному етностилі, Дар’я Козуб та Таїсія Тимків, приїхали на Форум з різних країн Європи.

Учасники іншої української команди, яка презентувала європейському журі свій бізнес-проєкт виготовлення та продажу українських продуктів харчування, головним з яких став український борщ, лише в Естонії познайомилися один з одним і створили свою компанію завдяки підтримці менторів з компанії Junior Achievement Estonia.

Втім, сьогодні, після завершення цього представницького заходу, в якому прийняли участь понад 750 юних підприємців віком від 15 років з 41 країни Європи, а також відвідали відомі бізнесмени та перші особи Естонії, з великою приємністю можу сказати, що обидві українські команди гідно представили країну на європейському Форумі молодіжного підприємництва в Естонії.

До речі, український стенд, який було розгорнуто на площі Свободи у Таллінні, відвідав Президент Естонії Алар Каріс. Він отримав від Junior Achievement Ukraine символічний подарунок - власноруч створену картину в національному етностилі з написом «Воля», авторства Дар’ї Козуб із Запоріжжя.

На своїй сторінці у Фейсбук Президент Естонії Алар Каріс написав: «Дарія представляла усіх молодих українських підприємців, життя яких перевернула війна. Продаючи роботи молодих українських художників, вона передає меседж, що «ніщо не зупиняє інновації, навіть зброя чи ракети». Отримав від неї в подарунок картину з назвою «Воля». Хочу сказати, що ці слова можна адресувати кожному члену українських команд, які як і Дарія, і Таїсія через війну опинились далеко від Батьківщини. Але вони не здалися, продовжують розвивати проєкти, які розпочали разом із JA Україна, з вірою в себе та нашу Перемогу!

Проєкт реалізується Громадською організацією «Junior Achievement Europe» за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням уряду Німеччини.

Партнерська публікація

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!