Як у Львові формували тариф на оплату перевезень у громадському транспорті. Пояснення

2119 0
Тариф для автобусів великої місткості становитиме 48 грн за кілометр роботи. Для автобусів середньої місткості – 29,00 грн за кілометр. Найдорожче оцінили роботу трамвая – 82 грн за кілометр.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У Львівській міській раді пояснили, як формували тариф на оплату перевезень у громадському транспорті, якою є інвестиційна складова тарифу та чому вартість роботи електротранспорту найдорожча. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

Читайте також: Е-квиток у Львові. Усе про картки, ціни, пільги

Наприкінці грудня 2021 року виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив нові тарифи на послуги з перевезення. За цим рішенням місто розраховуватиме суму, яку оплачуватиме перевізникам, зважаючи на вартість одного кілометра роботи транспорту. Тариф для автобусів великої місткості (не менше 80 місць) становитиме 48 грн за кілометр роботи. Для автобусів середньої місткості (не менше 35 місць) – 29,00 грн за кілометр. Найдорожче оцінили роботу електротранспорту: трамвай – 82 грн за кілометр і тролейбус – 72 грн за кілометр.

«Якщо говоримо про електротранспорт, то тут є суттєві витрати на заробітню плату, на електроенергію, ціна на неї, до речі зросла. Витрати змінні. На 2022 рік підприємство розрахувало свої сукупні витрати, і в тарифі закладені кошти, щоби здійснювати технічне обслуговування рухомого складу і середні, поточні капітальні ремонти. У тих тарифах міститься невеликий відсоток рентабельності, тобто прибуток самого підприємства. Його можуть реінвестувати в розвиток чи на оновлення, ремонт рухомого складу», – каже Олег Забарило.

Читайте також: Маршрути мають бути короткими і прямими. Що місто планує зробити для покращення мобільності

Він пояснює, що витрат на кілометр роботи електротранспорту є більше, тому що у тарифі також закладені кошти на обслуговування мереж, колій, тягових підстанцій, на зарплати працівникам, що працюють з цим.

«Автобус не потребує додаткової мережі, він не потребує додаткових коштів на її обслуговування. Але якщо ми говоримо про те, який з видів транспорту є більш вигідним, то маємо враховувати чинник кількості пасажирів, яку може перевезти той чи той транспортний засіб. До прикладу, великі автобуси "Електрон", які їздять містом, мають пасажиромісткість від 80-ти місць. Нові п’ятисекційні трамваї "Електрон" може везти до 250 осіб водночас»,  – каже він.

Щодо інвестиційної складової тарифу, то Олег Забарило пояснює, що вона є змінною, конкретного відсотка не називає.

«Інвестиційний відсоток є змінним відносно вартості електроенергії, до прикладу. Кожного разу, як маємо на державному рівні підвищення тарифів на електроенергію, пальне, то ми змушені перерозподіляти витрати в межах цієї суми, яку затвердили, тому і інвестиційна складова змінюватиметься», – каже він.

Олег Забарило додає, що тариф формують за методикою, затвердженою Кабміном.

«Є методика, яка говорить про те, що підприємство розраховує собівартість послуги, яку надає і закладає туди всі свої витрати, пов’язані із здійсненням господарської діяльності з перевезення пасажирів», – каже він.

Читайте також: Перехоплювальні паркінги, е-квиток і безпечні дороги. Що робитиме Львів для покращення мобільності 

Додамо, що у Львові напрацюють нову транспортну мережу, аби оптимізувати витрати міста на перевезення, а також, щоб у пасажирів була можливість безкоштовно пересідати з одного виду транспорту на інший. Її розробку фінансуватиме GIZ, розроблятиме нову транспортну мережу компанія Oresund.

Нагадаємо, що з 13 січня 2022 року у Львівській ОТГ запрацював перший етап електронного квитка. На першому етапі валідувати свої картки можуть лише пільговики. Планують, що після його введення зміниться підхід до фінансування усього громадського транспорту. Зокрема, дотації для комунальних «Львівелектротрансу» і АТП-1 мають розраховувати за показниками, які надавали ці підприємства, а суму компенсації – залежно від вартості кілометра роботи автобуса. Окрім цього, система мала б стати прозорою – кожен пасажир має валідувати картку. Зміняться також тарифи, для мешканців мають створити застосунок та мережу з продажу карток. 

Додамо, що разовий електронний квиток квитка на одну поїздку з можливістю пересадки впродовж 40 хвилин коштуватиме 10 грн, разова поїздка без можливості пересадки у разі придбання паперового квитка у водія – 15 грн. Якщо пасажир не зареєстрував проїзд, то заплатить штраф у контролера у розмірі 200 грн. Абонемент на 30 днів коштуватиме 420,00 грн, на 90 днів – 1200,00 грн, на 180 днів – 2200,00 грн і на 365 днів – 3650,00 грн.

Для студентів абонемент на 30 днів коштуватиме 210 грн за наявності персоналізованої трнаспортної картки «ЛеоКарт», а на 180 днів – 1100 грн. Для учнів шкільного віку 60 поїздок в місяць будуть безоплатними протягом навчального року, а в літній період коштуватимуть 10 грн.

Tvoemisto.tv з’ясувало, на якому етапі процес впровадження е-квитка сьогодні і коли система врешті запрацює.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!