Як у Львові роблять надскладні операції дітям та Книга пам’яті полеглих бійців із Києва. Підсумки доби

986 0
Нині 18 травня та 449 доба героїчного протистояння російській агресії.

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 03:49, відбій – 06:06. У нас наразі усе спокійно, ворог бив по Києву та Одесі. Зокрема, усі ворожі цілі в повітряному просторі столиці були знищені, Зафіксовано падіння уламків в Деснянському та Дарницькому районах столиці, горів гаражний кооператив. В Одесі є влучання в промислове підприємство, загинула одна людина, ще двоє  поранені.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – тут відбулось 36 бойових зіткнень. В епіцентрі – Бахмут та Мар’їнка.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 26 ударів по районах зосередження противника, 8 з них – по його ЗРК. Уражені пункт управління, 2 склади боєприпасів, 2 – паливно-мастильних матеріалів, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, 2 засоби ППО та ще 2 важливі цілі окупантів. Збиті 2 розвідувальних БпЛА типу «Орлан-10».

Читайте також: КМВА пообіціяла перевірити роботу і забезпечити доступ до укриттів під час тривоги. Кияни скаржились, що під час ракетної атаки вони були закриті.

Та: СБУ взялась за «блогерів», які «засвітили» роботу ППО під час російського ракетного удару по Києву. Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

А також: Корегувальника ракетних ударів по Львову засудили на довічне ув’язнення. Він передавав дані російським окупантами, а також листувався щодо свого громадянства з жириновським.

Акцент дня: Христина Погранична: «Ми можемо робити такі ж складні операції, як американські хірурги». У львівському ОХМАТДИТі проводять надскладні оперативні втручання дітям із вадами обличчя. Батьки привозять їх сюди зі всієї України, адже тут українські лікарі оперують спільно з американськими. Щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична розповідає, як вдалося налагодити таку співпрацю, чи відрізняється фаховість українських медиків від американських та як отримати допомогу дітям, які її потребують.

На цю ж тему: 59% українців у віці від 18 до 69 років мають підвищений артеріальний тиск. Як з цим боротися. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки зміні способу життя.

Ключові події:

1. Небесний батальйон Київщини. Імена Героїв, які віддали життя у війні проти росії. 24 лютого 2022 року увійшло в історію як початок повномасштабної війни росії проти України, коли на світанку українські військові знову зірвалися захищати країну від агресора. У цій підступній війні загинули тисячі захисників України. Країна має знати своїх героїв. Тому Тvoemisto.tv створило Книгу пам’яті про полеглих бійців із Києва та області. Просимо також допомогти наповнити її інформацією на наш е-mail: [email protected].

Читайте також: Львівські бійці розігрують автівку задля збору грошей на дрони для ЗСУ. Волонтери і військові хочуть зібрати сім мільйонів гривень на закупівлю 100 дронів;

2. Стало відомо, скільки радянських пам’ятників вже демонтували на Львівщині. На початку повномасштабного вторгнення люди в громадах зрозуміли, що той окупант, який напав тепер, і той, який стоїть на їхніх вулицях із зірками, серпами та молотами, нічим не відрізняються один від одного.

Читайте також: Ні обіцянок, ні пробачень. Поліція відібрала у Віктора Павлика спецперепустку на проїзд Південним мостом в Києві. Документ у співака вилучили, а також нагадали йому та жінці про заборону фіксувати об’єкти стратегічного значення під час воєнного стану;

3. Рівень води у Дніпрі в Києві значно зріс. Аварійних підтоплень по місту не зафіксовано.

На цю ж тему: На Київщині до кінця року завершать відбудову трьох мостів. Вони через річки Ірпінь, Здвиж та Тетерів.

Читайте також: На Київщині розпочали підготовку до опалювального сезону. Комунальники вже розпочали ремонти водопровідних та каналізаційних мереж, насосних станцій, очисних споруд, артсвердловин та інших об’єктів.

4. У Львові мешканці будинку власним коштом реставрують пам’ятку архітектури. «Почали з реставрації ліпнини та каменю у вхідній частині під’їзду. І в цьому нам допомагає дружня краківська реставраційна фірма. Далі на черзі – поліхромні (кольорові) розписи у самому під’їзді» – йдеться в повідомленні реставраційної майстерні «Гарда».

Читайте також: Ремонт хідника на Коперника мають завершити до кінця тижня. «Рух на вулиці не перекривали, він також не є ускладненим, бо транспорт там рухався двома смугами. На прилеглій до тротуару частині у вечірній час було дозволено паркуватися. То ремонт може зараз перешкоджати цьому», – кажуть в ЛМР;

5. Коли у львівських школярів завершиться навчальний рік. Департамент освіти і науки Львівської ОДА рекомендує органам управління освітою і навчальним закладам у громадах закінчити навчальний рік 30 червня. Як повідомив Tvoemisto.tv очільник управління освіти ЛМР Андрій Закалюк, у Львові основною вимогою для завершення занять є відпрацьовані 175 навчальних днів.

Читайте також: Як відрізнити старовинну львівську вишивку: техніка, колір. Фото. Вишита сорочка була популярною у Львові у всі часи. Містяни одягали її і в свята, і в будні. Багато людей прагнули мати в своєму гардеробі не одну, а одразу кілька вишиванок. Львів’янка Уляна Явна зібрала цілу колекцію давніх львівських строїв. Про особливості старовинного одягу вона розповіла Tvoemisto.tv.

Як відзначатимуть День вишиванки у Львові. Перелік заходів. Львів’яни та гості можуть відвідати концерти, лекцію майстрині вишивальниці, флешмоби, виставки та майстер-класи.

Та: До міжнародного Дня музеїв національний заповідник «Софія Київська» анонсував ряд подій. Вони відбудуться протягом 18-21 травня.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!