Чому у Львові знесли історичну віллу та атака іранських «Шахедів» на Львівщину. Підсумки доби

1522 0
Нині 19 травня та 450 доба героїчного протистояння російській агресії.

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині лунав двічі. Перший раз о 20:54, відбій – о 21:25. Відбувся зліт МіГ-31К, носія надзвукової ракети Х-47м2 «Кинджал». 

Другий – о 02:18, відбій – 05:15. За даними ЗМІ, «Шахеди» рухалися і в напрямку Львівщини. За попередньою інформацією голови Львівської ОВА Максима Козицького, між 4 та 5 годинами ранку область атакували «Шахеди». Спрацювали сили й засоби нашої ППО. Постраждалих нема.

Окрім того, за даними КМВА, сили протиповітряної оборони цієї ночі знищили усі ворожі цілі, які рухалися у напрямку Києва. Ворог застосовував безпілотники.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На цих ділянках фронту відбулось 29 бойових зіткнень, найгарячіші бої – за Бахмут та Мар’їнку.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 8 ударів по районах зосередження противника. Уражено склад боєприпасів, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, ЗРК, 7 станцій радіоелектронної боротьби та радіолокаційну станцію.

Читайте також: Як у Львові постраждалим від війни отримати протез. Адреси, телефони. Тvoemisto.tv дізналося, як потрапити в чергу на протезування до львівських клінік та отримати безкоштовний сучасний та якісний протез.

А також: Суд зняв арешт з масштабного підпільного складу на Львівщині. Куди передадуть гуманітарку. Знайти причетних до масового завезення і приховування іноземної гуманітарної допомоги так і не вдалося. Усі товари з масштабного нелегального складу гуманітарної допомоги в Убинях відправлять львівським військовим та до Херсонської та Миколаївської областей.

Акцент дня: Привид «Люсії», або Чому у Львові знесли історичну віллу. У Львові знесли історичну віллу «Люсія» ХІХ століття, яку напередодні рішенням суду виключили з переліку пам’яток архітектури. Тепер на її місці планують багатоповерхову забудову. Тvoemisto.tv довідувалося, чому Львів втратив ще одну історичну будівлю і як від цього постраждає міська автентика.

«Вілла стояла пусткою стільки років, а зараз починається показуха… Вона була без перекриття, а ви самі розумієте: якщо будівля без даху більше року, то вона уже приречена. Знищили один із перших об’єктів архітектора Івана Долинського. Таке руйнувати не можна. Це ж українська архітектура – це наша ідентичність», – коментує історикиня архітектури та екскурсоводка Тетяна Казанцева.

Ключові події:

1. Борис Джонсон планує виступити у Львівському університеті. «Звертаюся до вас, бо хочу, щоб ви знали, наскільки я зворушений і яка велика честь для мене, що Львівський університет ухвалив рішення надати мені почесне звання Doctor Honoris Causa. Це честь, якої я не заслужив, але я пишаюся, пишаюся тим, що мені її надали. Обіцяю приїхати до вас настільки швидко, наскільки це можливо, щоб отримати звання особисто», – зазначив він.

Читайте також: Київрада вчергове не підтримала перейменування вулиці Булгакова та низки інших. Їх направлятимуть на повторний збір пропозицій;

2. Яких фахівців бракує в Україні для реабілітації військових і цивільних. В країні зараз надто мало фахівців, зокрема фізичних терапевтів, зазначив фізичний терапевт, засновник медичного центру фізичної терапії та медицини болю «Інново» та старший бойовий медик Ярополк Пшик під час дискусії на Tvoemisto.tv «Незламні Суперлюди. Як організована реабілітація військових на Львівщині».

На цю ж тему: На якому етапі впровадження ВЛК в цивільних медичних закладах і які будуть послуги. «У ситуації з ВЛК ми не були готові до такої кількості запитів. Не вистачає фахівців та працівників. Будемо сподіватись, що з впровадженням можливості проходження комісії у цивільних закладах ситуація виправиться», – зазначила керівниця Західного штабу з питань поводження з військовополоненими та координаторка Офісу підтримки військовослужбовців та членів їхніх сімей Анна Кузюта у дискусії Tvoemisto.tv.

3. У Львові в дітей діагностують нетипові ускладнення після Covid-19. У дітей до 1 року почали виявляти тромби та лімфоторакс, про це Tvoemisto.tv повідомив завідувач хірургічного відділення Олег Ленів.

Читайте також: У Львові запрошують обстежитися дітей з родимками. Коли необхідна консультація. У зоні ризику й діти, рідні яких хворіли на меланому. А також малеча зі світлим фототипом шкіри та великою кількістю родимок;

4. Мешканці Рясного самостійно збирають кошти на ремонт дороги. Станом на сьогодні зібрали понад 80 тис. грн.

Читайте також: Біличанський ліс біля Пущі-Водиці в Києві можуть забудувати. Київрада має розірвати договір оренди заповідних територій.

Також у Києві розробляють стратегію збереження Голосіївської вежі. Попри охоронний статус їй загрожує знесення.

Та: Мешканці Львівщини можуть зареєструвати нерухомість через «Дію». Відтепер шахраї не зможуть підробити документи і привласнити майно собі;

5. Вишиванку брали навіть на заслання. Як українці берегли генетичний код. У колекції Львівського музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького зберігається близько двох тисяч вишиванок. Найдавніші датовані кінцем ХІХ – початком ХХ століття. Ці сорочки носили у будні і на свята, кожна з них унікальна і неповторна – за стилем, кроєм, технікою виконання. Навіть тепер, тікаючи з-під ворожих обстрілів, деякі українці залишають усе, але беруть зі собою вишиванку.

«Вишиванка – найкраща обнова до Великодня», – каже наукова співробітниця наукового фондового відділу Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького Любов Сварник. З її слів, незалежно від того, яка це вишиванка – старовинна, з бабусиної скрині, чи сучасна, з магазину, надягати варто ту, що до душі. А ще краще вишити її власноруч. Тоді «в’яжеться ниточка» і не втрачається генетичний код українців.

На цю ж тему: Як у Львові відзначили День вишиванки. Фото, відео.

Та: Чи гріх вишивати у свята і неділю. Пояснення ПЦУ. Рукоділля – це гарний порятунок від неробства і ліні, які святі отці називають дуже небезпечним гріхом.

Слава Україні! Гарного Вам дня!
 
 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!