Як впоратися з передсвятковим стресом. Рекомендації МОЗ

1158 0
Як бути, якщо свята приносять не лише радість, а й тривогу чи сум.
Getty Images/iStockphoto

Getty Images/iStockphoto

Свята нерідко супроводжуються стресом, апатією і навіть депресивними настроями. Це, як пояснюють у МОЗ, можна пояснити низкою передсвяткових очікувань, подій і планів, якими зазвичай заклопотаний кожен із нас. Йдеться про складання святкового меню, пошук подарунків, організацію розваг для родини у святкові дні та багато іншого.

Відчутним є і фінансовий тягар, а ще й треба встигнути завершити всі справи на роботі.

«Стресовості усій метушні додає також пандемія коронавірусу, бо доводиться турбуватися про своє здоров’я та здоров’я близьких і бути готовим терміново змінювати плани. Зрештою, свята можуть бути непростим періодом року для людей, які цьогоріч втратили друзів або рідних. Оскільки складно відчувати святковий настрій, коли ви без близької людини», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Ферменти не допоможуть. Чому не варто переїдати на свята

Як бути, якщо свята приносять не лише радість, а й тривогу чи сум? У Міністерстві охорони здоров’я дають низку рекомендацій:

Складіть список справ, які плануєте завершити. Завдяки спискам зручно стежити за часом і не навантажувати пам’ять додатковою інформацією. Нагадування, письмові або в мобільному пристрої, допоможуть не тривожитися про те, що ви пропустите якесь завдання або запізнитеся на важливу зустріч. Не тисніть на себе в бажанні створити ідеальне свято. Натомість зосередьтеся на традиціях, які роблять святкові дні особливими для вас.

Визначте, скільки ви готові витратити на організацію свята – і дотримуйтеся бюджету. Щоб фінансове питання не додавало стресу, наперед оцініть свою фінансову спроможність. Подарунки не обов’язково мають бути коштовними – можна потішити близьких чимось недорогим, власноруч приготовленим, адже саме щирі й саморобні подарунки є особливо пам’ятними. Зателефонуйте або надішліть листівки тим, кого цінуєте, нагадайте, наскільки вони важливі для вас.

Турбуйтеся про здоров'я. Присвятіть святкові дні собі: вчасно лягайте спати, уникайте переїдання і зловживання алкоголем, більше часу проводьте на свіжому повітрі, підтримуйте високий рівень фізичної активності. Турбота про себе допоможе впоратися зі стресовими ситуаціями. Здоров'я  це не лише відсутність хвороб і фізичних вад, а й стан повного психічного і соціального благополуччя.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!