Як виглядає відреставрована частина фасаду будинку товариства «Дністер». Фото

2370 0
Унікальний зразок гуцульської сецесії збудувало бюро Івана Левинського.
Фото: Бюро спадщини у Львові

Фото: Бюро спадщини у Львові

У Львові зняли риштування із відреставрованих фасадів будинку товариства «Дністер», що на вул. Руській, 20, який звели понад 100 років тому. Це унікальний зразок гуцульської сецесії збудувало бюро Івана Левинського. Про це йдеться на Фейсбук-сторінці Бюро спадщини у Львові.

Читайте також: У Львові знімають риштування зі знакової будівлі, яку проєктував Левинський. Фото

«Днями повністю демонтували риштування і відкрили оновлений фасад з вул. Підвальної, а незабаром закінчать роботи з боку вулиці Руської», – йдеться у повідомленні.

Іван Левинський ввів гуцульські мотиви і шукав національний образ української сецесії. А народні мотиви використав у всьому об’ємі: дашок, схожий на бойківський, орнаментика кераміки з мотивами і кольорами надбання гуцульських ремесел.

У цьому будинку на початку XX ст. також працював театр «Руської бесіди» та українське спортивне товариство «Сокіл».

Роботи виконували на замовлення Управління охорони історичного середовища.

Нагадаємо, що тендер на проведення реставрації фасаду будинку колишнього страхового товариства «Дністер» провели восени 2019-го, його вартість становила 10 млн гривень. Раніше Лілія Онищенко розповідала, що роботи проводитимуть поетапно. У 2010 році тут повністю замінили дах на нову черепицю. Під час проекту "Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста", який фінансував німецький уряд, зробили реставрацію всього металу, який є на фасаді будинку, – це дві пари вхідних дверей, усі металеві решітки на балконах і металева решітка на даху. За кошти з міського бюджету реставрували вікна. Фасади – складні, бо мають елементи кераміки.

Будівлю на вулиці Руській, 20 збудували у 1905-1906 роках за проектом архітекторів Івана Левинського та Тадеуша Обмінського. Спершу будинок спорудили для страхового товариства «Дністер», а у 1950-х роках тут облаштували гуртожиток для партійної школи при обкомі КПУ, їдальню і спортзал облради, лазню та майстерню взуття. Будівлю занесли до реєстру пам’яток архітектури.

Фото Бюро спадщини у Львові


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!