Як виглядатиме майбутній будинок для проживання людей з інвалідністю у Львові. Фото. Відео

2840 0
Будинок стане альтернативою геріатричним пансіонатам та психоневрологічним диспансерам для 20 людей з особливими потребами, які не мають де жити або готові проживати окремо від своїх батьків.
Фото: центр "Джерело"

Фото: центр "Джерело"

У Львові на вул. Пасічній, 39 планують відкрити міський будинок підтриманого проживання для дорослих з інвалідністю, які втратили батьків чи опікунів або прагнуть проживати окремо від них.

У такому будинку зможуть одночасно мешкати 20 осіб з особливими потребами та кілька працівників із обслуговуючого персоналу. Приміщення виділило місто, але зараз потрібні кошти для його ремонту та облаштування.

Так виглядає приміщення зараз

Читайте також: «Потребують супроводу все життя». У Львові створять будинок проживання для людей з інвалідністю

Проєкт із облаштування будинку підтриманого проживання для дорослих з інвалідністю ініціював навчально-реабілітаційний центр «Джерело». Зараз проєкт бере участь у голосуванні у Громадському бюджеті. За великий проєкт №149 можна проголосувати ще до 15 листопада. Уже зібрано більше 3500 голосів, проте цього наразі замало.

За словами директорки центру «Джерело» Зореслави Люльчак, такий будинок спільного проживання, який би фінансували за кошти громади, у нас створять вперше.

«В Україні, коли в людей з інвалідністю помирають батьки, ті залишають практично самотніми. Якщо немає близьких чи рідних, які готові опікуватися ними, люди з особливими потребами потрапляють у геріатричні пансіонати або у психоневрологічні диспансери. Будинок підтриманого проживання, який хочемо зреалізувати, стане цьому альтернативою», – каже Зореслава Люльчак.

Читайте також: Тисяча й одна перешкода. Чи є Львів зручним для людей із порушенням зору

За її словами, у триповерховому будинку зможуть проживати 20-теро дорослих людей з особливими потребами, які не мають де жити або готові проживати окремо від своїх батьків. У кімнатах мешкатимуть по одному або по двоє осіб.

Так виглядатиме приміщення після реалізації проєкту

Крім того, у будинку працюватимуть та мешкатимуть ще кілька осіб, які, зокрема, будуть надавати супровід.

Читайте також: Чи запрацює у Львові соціальне таксі

У цьому будинку раніше було поліклінічне відділення, повністю відключені газо-, електро- та водопостачання. Для початку це все треба відновити. Також тут планують облаштувати пандус, поставити ліфт, зробити ремонт в приміщенні, а також облаштувати прибудинкову територію та створити поблизу інклюзивний громадський простір, щоб мешканці цього району могли спільно проводити час з вихованцями.

«За попередніми оцінками, на реалізацію будинку потрібно 20 млн грн. Точні цифри можна буде назвати після виготовлення проєктно-кошторисної документації, чим якраз і займаємося», – каже Зореслава Люльчак.

За оптимістичними прогнозами Зореслави Люльчак, проєкт вдасться реалізувати через 2 роки.

«В Україні з 1 січня 2020 року вступив у дію Закон про соціальні послуги. Послугу, яку ми пропонуємо, віднесли до базових соціальних послуг, яку мають реалізовувати та впроваджувати органи місцевого самоврядування. Тому дуже сподіваюся, що такий заклад – це лише початок і їх у Львові буде більше», – каже Зореслава Люльчак.

Чому цей будинок підтриманого проживання для дорослих з інвалідністю є важливий і потрібний для сімей читайте у матеріалі.

Ольга Шведа

Фото та відео Тараса Бабенчука



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!