Як виглядатиме музей терору у Львові? Фото, відео

6527 0
У четвер, 11 грудня, у Львові на проспекті Чорновола, 46 урочисто освятили початок будівництва Меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія терору». Комплекс музею складатиметься з чотирьох зон, а саме: «Аванзони», «Алеї тоталітаризму», «Пересильної тюрми № 25» та автостоянки для відвідувачів. Орієнтовна площа забудови – 805 кв м. Орієнтовна вартість будівельних робіт – 14 млн грн, а тривалість будівництва – 18 місяців.
Фото ЛМР

Фото ЛМР

5 вересня виконавчий комітет Львівської міськради затвердив ТзОВ «ВТП «Бодекс» переможцем інвестиційного конкурсу із залучення інвестора для будівництва музейного комплексу та добудови НВК на Сихові. Нещодавно відбулась урочиста посвята майбутнього НВК. Сьогодні ж офіційно стартували підготовчі роботи з будівництва другої частини проекту – «Території терору».

Загалом інвестиційний проект об’єднав у собі два об’єкти. Перед потенційним інвестором ставилось завдання збудувати і музейний комплекс, і навчальний заклад, причому – музей передати в комунальну власність міста, а за собою залишити право власності на вже збудований садочок-початкову школу на Сихові.

Першою частиною інвестиційного проекту передбачається завершення будівництва двоповерхового будинку начально-виховного комплексу, який складатиметься з трьох блоків: дошкільного і шкільного підрозділів та блоку спільних приміщень. Орієнтовна вартість будівельних робіт – 14 млн грн.

Фото ЛМР

Друга частина проекту передбачає будівництво проектованого Меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія Терору», що складатиметься з чотирьох зон, а саме: «Аванзони», «Алеї тоталітаризму», «Пересильної тюрми № 25» та автостоянки для відвідувачів. Орієнтовна площа забудови – 805 кв м. Орієнтовна вартість будівельних робіт – 14 млн грн, приблизна тривалість будівництва – 18 місяців.

Фото ЛМР

«Ця земля (де з’явиться музей, – ред.), не просто скроплена кров’ю українців, євреїв, поляків, яких нищили, вбивали, катували – вона лилась рікою. Тут вмирали й народжували. Це та історія, яку, на превеликий жаль, ми знаємо дуже і дуже мало», – казав міський голова Львова Андрій Садовий.

За його словами, «Територія терору» буде нетиповим, динамічним музеєм.

Фото ЛМР

«Це не буде такий музей, коли ти приходиш в приміщення, бачиш там експозицію і тобі не завжди цікаво. Людина повинна відчути «голим нервом» все те, що тоді робилося, і лише тоді воно закарбується в пам’яті назавжди. І це особливо важливо для дітей, які сьогодні більшість часу проводять за комп’ютером. Треба робити все таким чином, щоб воно було найвищої якості. Лише тоді діти зможуть прийняти і говорити про це», – додав Андрій Садовий.

Фото ЛМР

Музей знаходитиметься між просп. Чорновола та вул. Джерельною на місці колишньої пересильної тюрми №25, яка тут функціонувала між 1944 та 1955 роками та слугувала пунктом, куди перевозили німецьких військовополонених, власівців, засуджених червоноармійців. Пізніше тут створили концтабір політичних в’язнів з Західної України, серед яких були і учасники національно-визвольної боротьби, і члени їх сімей та усі люди, що підпадали під репресії радянського тоталітарного режиму. За попередніми даними, через в’язницю було вивезено в концтабори ГУЛАГу близько півмільйона людей.

Фото ЛМР

Мета проекту - відтворити певні елементи типової пересильної в’язниці з усіма типовими елементами - колючими дротами, спостережними вишками, охороною та ін. В дерев’яних бараках будуть влаштовані експозиції, також на території музею буде створено «Стіну пам’яті» з викарбуваними на ній іменами вивезених з цієї тюрми людей. Окремим елементом стане «Колонада тиранів» з символікою двох найбільших тоталітарних режимів - радянського та нацистського. Цікавою є ідея «Алеї тоталітаризму», куди пропонують звозити пам’ятники радянської доби, замість того, щоб їх руйнувати. Також на території музейного комплексу буде споруджено пам’ятник репресованим українським родинам.

Фото ЛМР

«Над ідеєю створення цього музею ми почали працювати у 2009 році, і вже у 2012 був готовий проект. Ми хочемо показати жителям Львова та гостям міста, а особливо дітям, як виглядала ця тюрма.  Тут помирали, жінки народжували дітей, а над людьми проводили жахливі експерименти. З цієї тюрми вивезли близько півмільйона простих українців. Та ми не можемо на цьому зупинятися та зациклюватися, але пам’ятати про це ми зобов’язані. Дані про вивезених людей дуже приблизні, ще не розсекречені важливі архіви МВС, і великою проблемою є з’ясування прізвищ всіх людей, котрі тут були ув’язнені. Ми б хотіли, щоб пам’ятник репресованій українській родині, який тут буде споруджено, акцентував увагу саме на людині, особистості, яка постраждала від репресій», – сказав Тарас Чолій, директор Меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія Терору».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!