Як виглядають оновлені скульптури XVIII ст на фасаді Домініканського собору

2779 0
Реставраційні роботи у Церкві Пресвятої Євхаристії на площі Музейній тривають із 2018 року.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Шедеври-скульптури Себастіяна Фесінґера, що розташовані на даху Домініканського собору, відреставрували. 

За словами керівниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, з міського бюджету на роботи у храмі виділили уже 10 мільйонів гривень. Зокрема, за кошти з міського бюджету відреставрували вітражі, вікна, навіть на монастирських приміщеннях. Також тут замінили дах.

Унікальні скульптури реставрували українські та польські фахівці за кошти польської сторони.

Монастир домініканів на цьому місці заснували ще у XIII столітті на прохання дружини князя Лева Даниловича, угорської принцеси Констанції, яка була католичкою. Від XV і до середини XVIII століття тут стояв костел, збудований у готичному стилі. Через аварійний стан готичний домініканський костел розібрали 1748 року. Новий храм, який нагадує костел святого Карла у Відні, у 1748-1764 роках спорудили за проектом військового інженера, генерала артилерії Яна де Вітта у пізньобароковому стилі. З 90-х років Домініканський собор став греко-католицьким храмом Святої Євхаристії.

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!