Як захистити себе в мережі? 6 порад від блогера

3452 0
Нещодавно група канадських хакерів, які називають себе The Impact Team, зламала базу даних сервісу Ashley Madison – соціальної мережі для людей, які шукають нових інтимних знайомств, вже перебуваючи в стосунках. На даному ресурсі зареєстровано 37 мільйонів користувачів і особиста інформація деяких з них вже з’явилася у відкритому доступі. Хакери вимагають припинити роботу сайту. Якщо умови не буде виконано, вони погрожують відкрити дані про всіх зареєстрованих користувачів. Невже в мережі не можна залишатися анонімним? Про те, як захистити свою персональну інформацію від кібер-злочинців, Tvoemisto.tv розпитало у відомого блогера Петра Нека.
фото: tsn.ua, school97dp.dnepredu.com, poradumo.com.ua

фото: tsn.ua, school97dp.dnepredu.com, poradumo.com.ua


1. Увімкніть https на сервісах, які ви використовуєте, радить Петро Нек.

2. Використовуйте різні і довгі паролі (маленькі, великі літери та цифри) в різних сервісах. Змінюйте їх час від часу. Можна використовувати правило, як от заміна якихось букв цифрами, українські слова в англійській розкладці, крапки, інші знаки пунктуації. Робіть пароль довшим хоча б за 10 символів. Не зберігайте всі паролі в відкритому вигляді в одному текстовому файлі.

3. Використовуйте різні пошти для реєстрації на різних сайтах. Соцмережі - одна пошта, сайти з платіжними даними – інша, решта сайтів – ще інші (але я б радив обмежити себе в реєстрації на різних малознайомих сайтах).

4. Не спішіть переходити за посиланнями з пошти, де вас просять відновити пароль, якщо ви цю дію не запитували. Подивіться уважно на адресу відправника та на посилання, куди вам пропонують перейти. В більшості фейкових сайтів адреса спочатку співпадатиме, а потім в кінці матиме інший домен. Сторінки-підробки зазвичай виглядають як справжні, проте при вводі паролю вас перекинуто на справжній сайт, а логін і пароль буде записано в базу зловмисників.

5. Використовуйте оновлене програмне забезпечення (браузери, антивіруси) в якому вже включено перевірку сторінок на небезпечний код.

6. Не клікайте на приватні повідомлення в соцмережах з посиланнями, особливо, коли текст в них і мова повідомлення не є звичною для вашого співрозмовника.

Проте треба завжди пам’ятати, що найуразливішою ланкою у всіх технологічних системах є людина. Чим більше ви відкриваєте інформації про себе в мережі, тим простіше зловмисникам буде добратися до ваших профілів.

Підготувала Катерина Андрєєва


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!