Як Зеленський змінився за час війни та що США та Німеччина вирішили з танками. Підсумки доби

1232 0
Нині 26 січня та 337 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ОП

Фото: ОП

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині лунав двічі. Перший раз о 09:08, відбій – о 10:57. Другий – о 14:03, відбій – о 15:42. Причиною оголошення тривоги в обидвох випадках, стали зльоти російських винищувачів в білорусі.

Ситуація на фронті – Танки Україні: Захисники повністю залишили місто Соледар Донецької області. Наразі місто контролюють росіяни. «Задля збереження життя особового складу Сили оборони відійшли від Соледару і закріпилися на заздалегідь підготовлених рубежах оборони», – зазначив речник східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий. За його словами, оборонці Соледара створили справжній подвиг, незважаючи на перевагу ворога у 3-5 разів.

За даними Генштабу (станом на 6:00), зазнаючи втрат, ворог не припиняє наступу на Бахмутському та Новопавлівському напрямках. На Лиманському та Авдіївському – вів безуспішні наступальні дії. На Куп’янському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

ЗСУ відбили атаки ворога на Червонопопівку Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівку, Благодатне, Бахмут, Кліщіївку, Мар’їнку, Вугледар і Павлівку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 26 ударів по районах зосередження ворога та 2 – по позиціях його ЗРК. Також уражено 1 пункт управління та 4 склади боєприпасів окупантів. Окрім того, збито 2 ворожі літаки Су-25, гелікоптер Ка-52 та 4 БпЛА.

Попередньо, вночі ворог застосував 24 дрони «Шахед-136», усі вони знищені ЗСУ.

Уряд Німеччини 25 січня вирішив надати українським збройним силам основні бойові танки Leopard. Загалом Україна отримає 14 танків зі складів Бундесверу. Канцлер Олаф Шольц оголосив у середу, що Німеччина і надалі посилюватиме свою військову підтримку Україні.

Окрім того, США передадуть Україні 31 танк «М1 Abrams» вартістю 400 мільйонів доларів. «Абрамс – це одні з найкращих танків у світі. Ми також надаємо необхідні запчастини, всі логістичні питання будуть організовані якнайшвидше. Звісно, на це знадобиться час. Ми також узгоджуємо цю поставку з нашими союзниками. В тому числі техніку, яку безпосередньо можна застосовувати на полі бою», – зазначив президент США Джо Байден.

Акцент дня: «Мені потрібна зброя, а не евакуація». Як Зеленський став українцем, що рятує світ. 25 січня – день народження президента України Володимира Зеленського. Tvoemisto.tv пригадує вересневий аналіз його виступів, які звучали з часу повномаштабного вторгнення росії в Україну. Кандидатка політичних наук Соломія Кривенко аналізує виступи перших осіб України та росії, щоб показати, як творяться наративи про нашу країну, як розповідається історія про кожного із нас, як ми вигладаємо в очах цілого світу.

Цитата дня: «Зеленський з початку повномасштабного вторгнення змінив свій візуальний образ, переодягнувшись у військовий одяг, і перед цілим світом засвідчив вихід за межі звичних політичних ритуалів. У війському одязі він не просить – він вимагає зброю, він критикує бездіяльність, констатує безпорадність світової безпекової системи. У спортивно-військовому одязі він не повинен підкорюватися правилам, прийнятим у світі костюмів і краваток, де політика – це компроміс. У світі війни ті правила недоречні».

Ключові події:

1. Папа Франциск уперше зустрівся з головами українських Церков. Це перша така зустріч з 2001 року, коли Святий Престол очолював Іван Павло ІІ.

Читайте також: Зеленський ввів у дію санкції проти низки представників РПЦ. Перелік. Санкції запроваджено на п’ять років, вони передбачають, зокрема, блокування активів;

2. ДТЕК почав імпортувати електроенергію з Європи. Це дозволить зменшити дефіцит і підтримати населення та економіку України.

На цю ж тему: Чому світло інколи вимикають не за погодинними графіками. Пояснення. Як зазначають у «Львівобленерго», зважаючи на низькі ліміти споживання (50% від потреби і менше), цього тижня доводилося застосовувати аварійні відключення.

У «Львівобленерго» також спростували інформацію, яка була розповсюджена 24 січня, щодо дня без відключень електроенергії у місті та області. Раніше «Укренерго» планувало застосувати таке 31 січня, однак потім скасувало.

3. Посадовця Міноборони звільнили після скандалу із закупівлями. Він фігурує у скандалі щодо продуктових закупівель військовим за завищеними цінами;

Читайте також: Прокуратура передала на потреби ЗСУ конфісковані кошти російської чайної компанії. Слідство встановило, що у Києві та на території інших регіонів України працюють підприємства, які займаються виробництвом та продажем чаю. Кінцевими бенефіціарними власниками компаній є резиденти РФ.

4. «Опалення в школі – це не питання генераторів», – Закалюк про скарги батьків на відсутність тепла. На «Гарячу лінію міста Львова» надходять скарги від батьків, що стосуються відсутності опалення на час вимкнення електроенергії. Дітям доводиться сидіти вдягненими та мерзнути. Водночас керівник управління освіти ЛМР Андрій Закалюк у коментарі Tvoemisto.tv пояснює, що опалення у школі – це не питання генераторів.

«Це питання котельні. Якщо є перебої з електрикою в котельнях, відповідно, вони не зможуть подати тепло. Від генератора шкільного, навіть потужного, нічого не залежить. Більшість шкіл під’єднані до тепломережі міста», – каже він.

5. Стартував прийом заяв на Премію Львова – міста літератури ЮНЕСКО. Учасники можуть подавати заявки до 24 березня.

Читайте також: Коли святкують день студента в Україні і чому не 25 січня. У нас це свято відзначають наприкінці осені, а саме – 17 листопада.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!