Як живе Розвадів після витоку газу та чи щось змінив новий закон про електросамокати. Підсумки доби

1493 0
Нині 5 травня та 436 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Ситуація на фронті: Російські війська не зможуть провести масштабний наступ в Україні цього року через брак боєприпасів та живої сили, незалежно від того, чи буде успішним український контрнаступ. «Насправді, якщо росія не ініціює обов’язкову мобілізацію і не забезпечить значні поставки боєприпасів від третіх сторін на додаток до існуючих поставок з Ірану та інших країн, їй буде все складніше підтримувати навіть скромні наступальні операції», – зазначила директорка національної розвідки США Авріл Хейнс.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджує основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках, де ЗСУ відбили близько 60 атак. Найзапекліші бої – за Бахмут та Мар’їнку.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 14 ударів по районах зосередження окупантів. Уражено пункт управління, 2 склади боєприпасів та 1 станцію радіоелектронної боротьби. Знищено 4 баражуючих боєприпаси «Ланцет».

Читайте також: Київ хоче за кошти 15-ти європейських міст створити два сучасні центри реабілітації. Перший – для військових, другий – для людей з інвалідністю.

Акцент дня: «Ми як на пороховій бочці». Як живе Розвадів, де стався витік газу. «Тут неможливо і страшно жити – фундамент і стіни потріскали, підлогу зняли, бо з неї бурлило, в куті кімнати утворилося провалля. Ми залишилися без помешкання, а у Львові кажуть, що аварію ліквідували і люди можуть повертатися. Це брехня! Під хатою можуть бути порожнини і газ. Ми як на пороховій бочці», – зі сльозами на очах розповідає Ольга Лашків, дім якої в ніч із 26 на 27 квітня у Розвадові від витоку газу постраждав найбільше.

Ключові події:

1. Прибрати російську мову. В Україні хочуть оновити паспорт громадянина старого зразка. Станом на зараз в Україні паралельно існують два бланки паспортів – біометричні паспорти та паспорти старого зразка, де інформацію про громадянина, його прописку та місце видавання документа записано державною та недержавною мовою.

Читайте також: За минулий рік Київ став лідером за кількістю порушень мовного закону – омбудсмен. Звернення стосувалися роботи сайтів, сфери обслуговування, реклами;

2. В Києві суд арештував готельний комплекс Park Inn, який належав Новинському. До списку заблокованих активів входить 230 об’єктів нерухомості, що належать Новинському.

Читайте також: Депутата облради і ексголовного тюремника Львівщини засудили до 5 років в’язниці. Він організував систему поборів із закладів позбавлення волі. Викрити начальника управління допомогли його підлеглі.

Та: Стало відомо ім’я професора львівського вишу із підробленими дипломами. Ним виявився 59-річний Василь Андріїв, що очолював кафедру права Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій;

3. Київ спростив правила оренди комунальної власності. Що змінилось. Столиця хоче уникнути людського фактору в розрахунку орендної плати.

Читайте також: Суд остаточно зобов’язав забудовника демонтувати незаконний поверх торгового центру у Львові. Йдеться про будівництво торгово-офісного центру, дозвіл на зведення якого підприємець отримав ще шість років тому.

Та: Приватизація єдиної в Україні солеварні, що працює на Львівщині. Що відомо. У коментарі Tvoemisto.tv директор департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда зазначив, що станом на сьогодні немає жодних конкретних юридичних кроків у напрямку продажу чи оренди підприємства, є тільки розмови і зустрічі;

4. Що змінив новий закон про електросамокати і як діяти постраждалому при ДТП. З початком весняного потепління у Львові збільшилася кількість електросамокатів. За перші два місяці весни вже сталося кілька ДТП за їхньої участі. Адвокат Олег Мицик пояснює, чи змінилося щось з появою нового закону про електросамокати і як можна притягнути водіїв до відповідальності за скоєння ДТП.

На цю ж тему: Де у Львові можна укласти угоди на пільгове паркування. Зокрема, у Центрі обслуговування пасажирів та в офісі ЛКП «Львівавтодор»;

5. Обід біля жовтого будиночка. Як у Києві роздають безкоштовну їжу людям у літах. Завдяки допомозі ресторанів та волонтерів по буднях київські дідусі й бабусі мають змогу отримувати обіди в жовтих дерев’яних будиночках. Під час пандемії коронавірусу проєкт призупинили з міркувань безпеки, проте згодом трансформували в адресну доставку продуктових наборів самотнім пенсіонерам. Із березня 2022 року фонд «Життєлюб» відновив роздачу обідів у дерев’яних жовтих будиночках людям у літах.

День Львова: У Львові започаткують нову традицію. Як святкуватимуть день міста. Цими вихідними Львову виповнюється 767 років.

Слава Україні. Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!