Як зменшити споживання алкоголю на свята та що робити за інтоксикації. Пояснення МОЗ

1688 0
Є пряма залежність розвитку небезпечних захворювань від спожитих доз алкоголю.

Безпечної дози алкоголю не існує. Він може змінювати думки та поведінку людей, а також призвести до розвитку гострого респіраторного дистрес-синдрому, що є одним із найважчих ускладнень COVID-19. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Читайте також: Як пережити новорічне застілля: без картоплі і торта, але з фруктами і зеленню

Також від того, скільки доз алкоголю ви спожили, прямо залежить розвиток небезпечних захворювань. Наприклад, чим більше випити спиртного, тим вищим стає ризик виникнення 6 видів раку.

Для того, щоб зменшити кількість алкоголю на свята, у МОЗ рекомендують уникати «тригерів», тобто не погоджуватися на вмовляння інших до випивки. Також не варто використовувати алкоголь як спосіб зняти стрес, краще обирати здоровіші альтернативи – прогулянки на свіжому повітрі, спорт, медитація тощо. Інший варіант – замінити алкогольні напої безалкогольними.

Варто пам’ятати, що у нетверезому вигляді не потрібно сідати за кермо, оскільки навіть невеликі дози алкоголю можуть вплинути на самопочуття й реакцію. Також вживання алкоголю підвищує артеріальний тиск, а поєднання спиртного з ліками може призвести до непередбачуваних наслідків та навіть смерті.

Чого не можна робити, якщо у вас – алкогольна інтоксикація:

  • Випити ще алкоголю, якщо у вас похмілля

Цей спосіб не працює. Тому не вживайте алкогольні напої щонайменше 48 годин після того, як багато випили.

  • З’їсти щось жирне

Жирна їжа може зашкодити й без того подразненому шлунку, спричинити або посилити нудоту, що тільки погіршить ваше самопочуття. Віддайте перевагу легким стравам у невеликій кількості: кисломолочним продуктам або завареним вівсяним пластівцям.

  • Випити кави

Кофеїн може призвести до ще більшого зневоднення організму. Натомість обов’язково потрібно пити більше води – це допоможе вивести алкоголь та підтримати водний баланс.

  • Пропускати прийоми їжі

Коли вас нудить і навіть не хочеться вставати з ліжка, відмова від їжі може здатися хорошою ідеєю. Проте це може призвести до зниження рівня цукру в крові й погіршити ваше самопочуття.

  • Відсипатися весь наступний день

Найкраще, що ви можете зробити для себе наступного ранку – підвестися з ліжка та почати рухатись. Алкоголь виводиться з організму двома способами: із сечею та диханням. Отже, вставайте та гуляйте. Прогулянка на свіжому повітрі допоможе покращити самопочуття.

  • Пити спортивні напої з електролітами або навіть ставити крапельниці, щоби відновити електролітний баланс

 

Читайте також: Як вберегтися від травмування взимку. Поради МОЗ

Дослідження не виявили зв’язку між ступенем порушення електролітного балансу та тяжкістю похмілля або впливом доданих електролітів на тяжкість похмілля. У більшості людей організм швидко відновлює баланс електролітів щойно припиняється дія алкоголю.

Насправді помічним при похміллі є час. Для того, щоб минули наслідки вживання алкоголю, варто дочекатися, поки організм повністю виведе токсичні продукти метаболізму алкоголю і поки відновляться рівень рідини, подразнені тканини й мозкова активність. Ці процеси прискорити неможливо.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!