Як зміниться площа Галицька у Львові та що буде на місці фонтану «Кульбаба». Відео

3949 0
Фонтан буде на 40 см вищим рівня замощення, тобто на його борту можна буде сидіти.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Львові продовжують роботи з реконструкції площі Галицької. Їх розпочали ще торік, однак на місці фонтану «Кульбаба» під час демонтажу виявили фундамент храму Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-м роком. Також під час розкопок знайшли останки десятьох людей. 

За оновленим проєктом на площі планують підвести мережі, влаштувати бетонну чашу фонтану, навколо якого можна буде сидіти. Також навколо нього облаштують освітлення території, сам фонтан підсвітять. Другий етап проєкту передбачає ремонт решти території до початку площі Соборної, влаштування нового озеленення та місць для сидіння і освітлення усього простору між вул. князя Романа і площею Соборною.

Як повідомила під час стріму Tvoemisto.tv архітекторка, авторка проєкту Ольга Криворучко, спочатку пропонували реконструювати всю площу від колишнього фонтану до квіткового ринку, але за браком коштів прийняли рішення зробити наразі те місце, де проводили розкопки. А іншу частину площі – другою чергою.

«Сюди будуть проведені комунікації, освітлення, водовідведення. Сам фонтан виконають із чаші і технічного приміщення, де буде насосна. Він буде на 40 см вищим рівня замощення, тобто на його борту можна буде сидіти», – каже вона.

Також за словами Ольги Криворучко, пішохідних фонтанів вже є багато у Львові, на зиму вони припиняють працювати, а цей буде залишатися та ознакувати простір. Окрім цього, зелений простір і пішохідну зону збільшать, тому кіоски, що є на площі, мають забрати.

Нагадаємо, що фонтан «Кульбаба», що раніше був розташований на площі Галицькій, передали у музей «Територія терору» як елемент радянської спадщини. «Кульбабу» створив у 1970 році львівський художник Олег Микита. У музеї фонтан отримає нове значення та стане своєрідним оповідачем про сучасні інтерпретації радянського минулого у Львові.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!