Чи є щире зацікавлення в світі Україною та ранкова повітряна тривога у Львові та області. Підсумки доби

1488 0
Нині 13 травня та 444 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 05:08, відбій о 07:06. За словами голови Львівської ОВА Максима Козицького, була загроза атаки ворожими дронами-камікадзе. У Львівській області спокійно. Звуки вибухів, які чули у різних районах нашої області, – це відлуння роботи ППО в іншій області.

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки головнокомандувача. «Почули доповідь генерала Сирського, чиї підрозділи надзусиллями зупинили ворога та навіть відкинули його назад на деяких напрямках», – повідомив він. Також, за словами Зеленського, визначено  першочергові потреби й ознайомилися з темпами комплектування технікою та боєприпасами нових бригад. «Зафіксували усі наші довготривалі контракти на постачання боєприпасів і ракет», – додав Володимир Зеленський.

Читайте також: Зеленський вніс зміни до статуту звання Героя України. Відтепер попередні розгляд подань здійснюватиме експертна група.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На цих ділянках фронту відбулось 47 бойових зіткнень, в епіцентрі – Бахмут та Мар’їнка.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 15 ударів по районах зосередження противника, а також 5 – по його зенітно-ракетних комплексах. Уражено 2 пункти управління, 7 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, склад боєприпасів, а також 2 станції радіоелектронної боротьби. Нашими захисниками збито 22 ворожих БпЛА різних типів.

Акцент дня: Галина Крук: Коли нас перестануть запитувати, хто наш Достоєвський? Про те, чи є щире зацікавлення в світі Україною, українською культурою та як нам цим скористатися; що таке «імперське бачення» і чому нас прив’язують до «загадочной русской души»; як зробити українську літературу пізнаваною в світі; як мова зберігає в собі світогляд і чому двомовність в Україні є ілюзорною, Tvoemisto.tv говорило з письменницею, літературознавицею Галиною Крук.

«Це виглядає так – до тебе підходять з уже готовою матрицею прочитання і кажуть: «Ми добре знаємо російську культуру, не знаємо української. Розкажіть, будь ласка, хто ваш Достоєвський?» Зрозуміло, що ти тоді змушений не розповідати про свою культуру, а вишукувати у ній якісь відповідники. Не питають: «Хто ваш Гюго?» чи ще хтось, хоча це теж звучить не зовсім коректно. Але тут це взагалі обурливо».

Читайте також: Місце зустрічі минулого і сучасного. Історія колишніх вулиці і площі Льва Толстого у Києві. Вулиця Скоропадського – одна з важливих транспортних магістралей, які сполучають залізничний вокзал зі Старим містом. Вона дивує своєю еклектичною забудовою: від шикарних особняків середини ХІХ століття до потворних радянських будинків і скляних хмарочосів. На прохання «Твого міста» дигер та екскурсовод Кирило Степанець розповідає їхню історію.

Ключові події:

1. У Київській та низці інших військових адміністрацій з’явиться посада заступника ОВА з питань відновлення. Такі посади будуть в тих регіонах, які найбільше постраждали від війни.  

Читайте також: На Львівщині відсторонили викритого на хабарництві начальника військкомату. За даними слідства, вын організував схему одержання від військовозобов’язаного хабаря за документи, які надають йому право безперешкодного виїзду за межі України;

2. Компанія, що пов’язана із депутатами міськради, продала 22 га землі у Львові. Львівська міськрада раніше безкоштовно роздала ділянки членам садового товариства «Підголоско», пов’язаних з депутатами міськради Юрієм Ломагою та Олексієм Різником.

Читайте також: Генпідрядник будівництва Подільського мосту піде під суд через багатомільйонні розтрати. Його звинувачують у розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Та: Очищення без хлору. У Києві презентували пілотне обладнання для покращення процесу знезараження води. Обладнання розроблене за підтримки німецьких партнерів – науковців Інституту комунальної інфраструктури;

3. Посадовця Держгеокадастру викрили на махінаціях з землею для будівництва дороги у Львові. Землі планували використати для будівництва дороги у Сихівському районі.

Читайте також: На Львівщині ремонтують ділянку дороги Тернопіль-Львів-Рава-Руська. Ремонт триватиме до кінця червня 2023 року;

4. У Львівському ЦНАПІ додали нові послуги для іноземців.  Тут зможуть отримати посвідку на тимчасове проживання.

Читайте також: Відтепер українці можуть продавати авто з номерними знаками держреєстрації. Можна передати безоплатно номерні знаки від попереднього власника новому власнику, окрім номерних знаків із відповідною комбінацією цифр та індивідуальних номерних знаків.

На цю ж тему: Евакуаторам можуть заборонити забирати машини за 2 години до комендантської години. Чому це погана ідея. «Тобто депутати пропонують наступне – якщо повітряна тривога закінчилася, але чиясь автівка протягом години перегороджує виїзд пожежникам чи швидкій допомозі, то її евакуатори не матимуть права забирати», – вказують активісти;

5. Куди поїхати на вихідні зі Львова. До унікальної дерев’яної вежі. Директор туроператора «Відвідай» Ігор Губіліт розповів Tvoemisto.tv про унікальну дерев’яну вежу, не надто відому серед мешканців Львівської області й туристів.

На цю ж тему: Кавовий фестиваль і стендап. Куди піти на вихідних у Львові. Tvoemisto.tv пропонує підбірку подій у місті.

Погода у Львові: Потепління до +23°. Якою буде погода на вихідних у Львові. У суботу очікується короткочасний дощ та перемінлива хмарність. Температура вночі 5 – 7° тепла, вдень 18 – 20°. У неділю, 14 травня, буде мінлива хмарність, без опадів. Темтература вночі 2 – 7° тепла, а вдень 18 – 23°.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!