Які документи необхідно мати для керування мопедом чи мотоциклом. Перелік

51227 0
У сервісному центрі МВС розповіли про перелік необхідних документів, які обов’язково потрібно мати для кермування мопедом або мотоциклом на дорогах України, та пояснили, як їх отримати.
фото: mport.ua

фото: mport.ua

Для керування мототранспортом в Україні необхідно мати посвідчення водія відповідної категорії, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та номерні знаки. Про це інформує прес-служба сервісного центру МВС у Львівській області.

Посвідчення водія можна отримати після проходження навчання в автошколі, де здійснюють підготовку категорій А; А1; В1 (обрати акредитовану автошколу можна за допомогою спеціальної мапи) та після здачі теоретичного і практичного іспитів у будь-якому територіальному сервісному центрі МВС (для підготовки до іспитів можна скористатись онлайн-тренажером  та ознайомитись з білетами теоретичного іспиту).

Категорії, які відповідають типам мототранспорту:

  • «А1» – мопеди, моторолери та інші двоколісні ТЗ з об’ємом двигуна до 50 куб. см або електродвигуном до 4 кВт;
  • «А» – мотоцикли (у т.ч. з боковим причепом) та інші двоколісні ТЗ з об’ємом двигуна 50 куб. см і більше або електродвигуном 4 кВт і більше;
  • «В1» – квадро- і трицикли, мотоколяски та інші триколісні (чотириколісні) ТЗ, з максимальною масою не більше 400 кг.

Підготовка водіїв категорій А1 та А проводиться для осіб, які досягнули 16-річного віку; для категорії В1 – для осіб, які досягнули 18-річного віку.

Якщо громадянин вже має посвідчення водія з категорією, яка дозволяє керувати легковим автомобілем, теоретичний іспит на знання ПДР для відкриття категорій А, А1, В1 складати не потрібно. Необхідно здати лише практичний іспит з водіння мототранспортом.

Реєстрація транспортного засобу проводиться у будь-якому територіальному сервісному центрі МВС, де видається свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки. (Перелік необхідних документів на сайті сервісних центрів МВС).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!