Мале Карпатське коло: Які нові дороги збудують на Львівщині

10169 0
Капремонт доріг починають із Турківського району, з дороги Боберка – Бориня.
Фото: Вікторія Андрєєва/Твоє місто

Фото: Вікторія Андрєєва/Твоє місто

У межах Малого Карпатського кола на Львівщині відремонтують низку доріг, а також збудуть дві нових. Йдеться про спільний проєкт трьох областей, що має на меті з‘єднати центральну частину Українських Карпат сучасними автошляхами. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник директора департаменту дорожнього господарства Львівської ОДА Роман Кокотайло.

«У нас є загальні характеристики з ремонту всіх доріг. Йдеться про 6-7 метрів ширини дороги, зовнішнє освітлення, а також там, де можливо, пішохідні та велодоріжки. Однак ми ставимо завдання по всій протяжності доріг, які підпадають під Мале Карпатське коло, їх облаштувати», – каже він.

Капремонт доріг починають із Турківського району, з дороги Боберка – Бориня, пізніше Бориня – Мохнате, а потім дорогу державного значення Київ – Чоп, де працюватиме Служба автомобільних доріг у Львівській області. В неї є два основних об’єкти, Київ – Чоп та Сколе – Славське. Що стосується доріг місцевого значення, то Бориня – Мохнате майже готова, залишилося доробити 300 м на початку в селі Бориня. Водночас цього чи наступного тижня планують оголосити торги на капремонт, в межах якого зроблять вело- і пішохідні доріжки, організувати безпеку дорожнього руху та освітлення.

Наступна дорога – Хітар – Тухля, від Плав'я до Тухлі. Цим відтинком хочуть з’єднати між собою дві дороги державного значення Київ – Чоп та Сколе – Славське.

Читайте також: «Це буде бімба!». Як Славське повертає собі статус туристичної мекки

«Так звана перемичка дасть туристам можливість скоротити 15-20 км до Славського», – додає Роман Кокотайло.

Наступні дві дороги, за його словами, це будуть розгалуження від Славського. Перше – в напрямку Нижньої і Верхньої Рожанки, друге – від Славського до Волосянки і на Хащованя.

«Також ми уклали угоди на виготовлення передпроєктної документації на будівництво двох нових доріг, які з’єднають Львівську і Закарпатську області. Йдеться про дорогу від Хащованя до села Верхнє Студене та від Верхньої Рожанки до села Дашковець», – каже він.

Станом на сьогодні на ремонт доріг заклали 200 мільйонів гривень, із них 20 млн на проєктно-кошторисну документацію, 90 млн на Хітар – Тухля, де мають зробити 16 км дороги, 90 млн на капремонт Бориня – Боберка.

Торги для останньої вже оголосили, бо проєкт зробили швидше, ніж зародилася ідея Малого Карпатського кола. Попередня вартість – 420 млн грн, але оскільки проєкт робили швидше, чим визначили основні параметри, в проєкту немає освітлення, доріжок,тож його в процесі коригуватимуть.

Окрім цього, як уточнила у коментарі Tvoemisto.tv речниця Служби автомобільних доріг у Львівській області Оксана Богуш, на ділянці між населеними пунктами Коростів – Козьова – Орява дороги державного значення М-06 Київ – Чоп зроблять капремонт 10,4 км. Капремонт включає і шість мостових переходів.

Ще 14 км дороги ремонтуватимуть від с. Орява до с. Сможе і 12 км від Сможе до межі області та облаштують мостовий перехід. Також на дорозі Київ – Чоп будуть мостові переходи в селі Козьова через річку Орявчик, в Оряві через однойменну річку, в селі Плав'є та Тухолька через річку Бринівка, в с. Сможе через річку Сможенка. 

Окрім цього, на дорозі Т-14 Сколе – Славське ремонтуватить ділянку від Тухлі до Нижньої Рожанки – 8,2 км, з мостами в с. Гребенів та Тухля через річку Опір, а також буде міст у Славському.

Нагадаємо,  межах проєкту Карпатського кола, три області мають з’єднати сучасними автошляхами. Їх протяжність становитиме 100 км, а вартість – близько мільярда.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!