Які продукти допоможуть зміцнити імунітет взимку. Перелік корисного

1566 0
Для того, щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, раціон має бути збалансованим.
Photo by Dan Gold on Unsplash

Photo by Dan Gold on Unsplash

Здоровий сон, фізична активність, раціональне та збалансоване харчування допоможуть імунній системі. Медики радять не пропускати основних прийомів їжі, сніданку, обіду і вечері. Сезонні і місцеві продукти мають бути завжди у раціоні, також слід обмежити вживання цукру, солі, алкоголю та споживати лише необхідну кількість калорій.

У Львівському обласному центрі громадського здоров'я назвали продукти, споживання яких допоможе підвищити захисні сили організму.

Куркумін

Куркумін – активний інгредієнт куркуми – є потужним антиоксидантом, який бореться з вільними радикалами. Куркумін заміщає гідроксильні радикали, які вважаються найбільш реактивними з усіх антиоксидантів. Це покращує опірність клітин інфекцій і злоякісних пухлин.

У куркумі величезна кількість вітаміну С, Е і К. Як відомо, вітамін К має виражену кровозгортувальну дію, будучи важливим вітаміном для серцево-судинної системи. Також вітамін К – стимулятор найважливішого антиоксиданту в тілі – амінокислоти глутатіону.

Гарбузове насіння

У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованої добової кількості магнію, який бере участь в широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій.

Гарбузове насіння – багате джерело цинку (в 30 г міститься більше 2 мг цього корисного мінералу). Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання і ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку і запаху, здоров'я очей і шкіри, регуляцію інсуліну.

Сирі горіхи та насіння, в тому числі гарбузове, – одні з найкращих джерел омега-3 жирів рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти або ALA).

Броколі

Броколі – прекрасне джерело фітонутрієнтів глюкозинолатів, флавоноїдів та інших антиоксидантних і протиракових сполук, які зміцнюють здоров’я.

Три порції броколі в тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60%.

У низці досліджень підкреслювався також її корисний вплив на ожиріння, діабет ІІ типу і неалкогольну жирову хворобу печінки.

Доведено також, що броколі може бути дуже корисною при лікуванні колітів та підвищеної кишкової проникності.

Ферментовані продукти

Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним з найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70% до 80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику.

Доведено, що корисні бактерії в ферментованих продуктах особливо ефективно пригнічують рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишечника та інших органів.

Квашена капуста, солоні огірки, кефір, чайний гриб – ці знайомі нам з дитинства продукти, варто включати в свій щоденний раціон.

Часник

Часник є одним з найкращих продуктів, які ви можете споживати регулярно, що також допоможе підвищити імунітет. Це противірусний засіб і, по суті, діє як антибіотик проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить понад 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.

Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його.

Ківі

Вітамін С відіграє життєво важливу роль у підтримці здорової імунної системи. І ківі є одним з найкращих і найсмачніших джерел цього вітаміну. Одна порція ківі (близько двох плодів) містить 137,2 міліграмами вітаміну С, який є сильним антиоксидантом в організмі

Кістковий бульйон

Багато досліджень пов'язують речовину хондроїтинсульфат, виявлену в кістковому бульйоні, як з протизапальними, так і з імунорегуляторними ефектами. Потенційно небезпечні завойовники погіршують здоров'я кишечника і, своєю чергою, нашу імунну систему. Це значною мірою пов'язано з глікозаміногліканами (або GAG), що знаходяться в ньому. GAG допомагають відновити кишкову оболонку. Вони також відіграють важливу роль у підтримці вмісту колагену і еластину між тканинними волокнами.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!