Яких продуктів слід уникати влітку, щоб вберегтись від харчового отруєння. Перелік

5724 0
Щодня по медичну допомогу з ознаками гострої кишкової інфекції звертаються 8-10 львівян.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

У червні у львівському ресторані «Червона рута» отруїлись 60 людей. Втім, каже головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко, поза такими масовими випадками щодня до лікарів звертаються 8-10 людей з ознаками харчового отруєння.

Як розповіла Наталія Тімко у коментарі Tvoemisto.tv, є кілька чинників, що можуть спровокувати отруєння. Передусім це нехтування особистою гігієною – простим миттям рук та овочів і фруктів, що споживаємо.

Фото: з відкритих джерел

Також спровокувати отруєння може неправильний процес приготування та порушення у зберіганні продуктів – усе, що швидко псується потрібно обов'язково зберігати в холодильнику.

Наталія Тімко радить уникати влітку споживання деяких продуктів і страв, серед яких:

  • Сирі яйця
  • М'ясо і риба, що не пройшли ретельної термічної обробки (карпаччо, тартар, суші і роли)
  • Багатокомпонентні салати із майонезом або сметаною
  • Несезонна городина

Фото: з відкритих джерел

«Якщо на стіл викладаєте тарілку з нарізаними продуктами, то їх термін придатності  становить до 2-х годин. Якщо страва довго стоїть і ви поступово її споживаєте, то можете отруїтись», – каже Наталія Тімко.

Коли купуєте продукти на ринку, то, зазначає лікарка, потрібно звертати увагу на їхній зовнішній вигляд.

«Не купуйтесь на знижки, адже саме такі продукти можуть бути зіпсутими. Влітку особливо потрібно бути обережним з молочкою, зокрема йогуртами та кефірами», – каже вона.

Фото: з відкритих джерел

Наталія Тімко також радить брати із собою на відпочинок на природі бутильовану воду для миття городини, фруктів і рук, адже у незнайомих водоймах також можна «підхопити» кишкову інфекцію.

Фото: з відкритих джерел

Симптомами харчового отруєння є пронос, слабкість, запаморочення, підвищення температури тіла,  нудота, блювота, біль у животі. У такому випадку потрібно негайно звернутись до лікаря і не вживати самостійно нічого, окрім великої кількості питної води.

Наталя Стареправо


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!