Яким може бути мале транспортне кільце у Львові та чи потрібно воно

6324 0
За приблизними підрахунками, реалізація МТК коштує близько 400 млн грн.
фото: рoliteka.net

фото: рoliteka.net

Уже декілька років у Львові говорять про проєкт малого транспортного кільця, за якими автомобілі мають рухатись навколо малого центру Львова, не заїжджаючи в нього.

Читайте також: Які вулиці Львова можуть стати пішохідними. Інтерактивна мапа

Проєкт МТК розробляють у ЛКП «Інститут просторового розвитку». Як розповів у своєму блозі заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрій Білий, під час розробки концепції з’ясувалося, що деякі львівські вулиці завузькі для того, аби втілити її повністю. Наприклад, вулиця Гонти повинна була б мати дві смуги в напрямку проти годинникової стрілки, натомість зараз тут є по одній смузі в кожному напрямку, а будинки розташовані дуже близько до проїжджої частини.

«Є ідея в цій концепції, що ми застосуємо вулицю Гавришкевича. Але тоді буде інша проблема: потужний потік із вулиці Хмельницького не матиме лівого повороту. І тоді, наприклад, якщо звідти потрібно буде поїхати на Високий замок, не можна буде повернути на Гонти», – каже він.

Як розповів співавтор концепції Роман Зубачик, спершу проєктанти виміряли потоки автомобілів, пішоходів та велосипедистів та провели моделювання. Після чого визначили, які вулиці необхідно залучити до МТК.

«Ми не можемо сильно розширювати кільце, оскільки його принцип – це скерування транспорту по вулицях одностороннього руху проти годинникової стрілки. І якщо це кільце буде великим – воно буде неефективним», – розповідає він.

Кільце має охопити вулиці Городоцьку, Лепкого, Університетську, Словацького, Стефаника, Дудаєва, Герцена, Франка, Винниченка, Кривоноса і Гонти. Кільце мало б пришвидшити рух громадського транспорту, каже Роман Зубачик, а також упорядкувати вуличний простір.

Транспорт, що в’їжджає чи виїжджає з кільця має користуватися виключно правими поворотами. Етапи реалізації МТК розділили на кілька етапів аж до 2025 року. Крім реорганізації руху, проєкт передбачає реконструкцію низки вулиць, а деякі з них стануть пішохідними. Покриття вулиць МТК мало б бути асфальтованим.

Ще одним проблемним місцем кільця Андрій Білий називає початок Городоцької, де немає двох смуг у напрямку від центру. Тому тут розглядають варіант пустити потік авто по вулиці Данилишина, або перенести трамвайну колію і звузити хідник. Останній варіант посадовець називає дорогим і недоцільним. Ще одним варіантом є викупити перший поверх будинку, створити пішохідний пасаж і розширити дорогу.

Третім проблемним місцем концепції є поворот на вулицю Богдана Лепкого. 

«Городоцька має заходити у вулицю Лепкого двома смугами. І цей рух має бути пріоритетним. І уявіть собі, що вся вулиця Шевченка і Городоцька стають другорядними, коли машини з кільця повертатимуть на Лепкого. Як на мене, це буде дуже складно організувати», – вважає Андрій Білий.

Читайте також: Півжиття в заторах. Як зробити центр Львова вільним для проїзду

За приблизними підрахунками, реалізація МТК коштує близько 400 млн грн.

Нагадаємо, що у 2018 році на засіданні виконавчого комітету ЛМР надав ЛКП «Львівавтодор» функції замовника на проектування та будівництво малого транспортного кільця у центрі Львова. Оточити Львів пішохідним кільцем планували майже три роки.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!