Якими є архітектурні рішення у Львові та Києві та чому в обмінниках упав долар. Підсумки доби

1049 0
Нині 5 березня та 375 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Momondo

Фото: Momondo

Ситуація на фронті: Українська оборона міста Бахмут на Донбасі перебуває під дедалі сильнішим тиском, в місті та його околицях точаться інтенсивні бої, про це йдеться у щоденному зведенні британської розвідки. «Регулярна російська армія та сили «групи вагнера» просунулися далі в північні передмістя міста, які зараз є утримуваним Україною рубежем, вразливим для російських атак з трьох боків», – йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджує основні зусилля на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. ЗСУ відбили понад 130 атак противника на цих напрямках.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 21 удар по районах зосередження окупантів, 4 – по його ЗРК, 1 – по складу боєприпасів та 1 – по автомобільному мосту. Також уражено 2 станції РЕБ ворога. Окрім того, наші захисники збили 4 розвідувальних і ударних БпЛА.

Читайте також: Німецький концерн веде перемовини про будівництво танкового заводу в Україні. Потужність виробництва може сягати до 400 бойових машин на рік.

Акцент дня: «Попит на висотне житло зменшується». Розмова з архітектором. Як відбудовують зруйновані будинки в Харкові; що варто враховувати, аби покращити відновлені райони і чому закордонні архітектори для цієї роботи не завжди є добрим вибором; як вирішити проблему житла для переселенців і чому для цього не варто будувати щось нове; як харків’янин оцінює архітектурні й містобудівні рішення у Львові та Києві; як змінилися підходи до планування житла із врахуванням реалій війни; що буде із вартістю будівництва та чи може повторне використання матеріалів знизити її, Tvoemisto.tv обговорило з архітектором, предметним дизайнером, представником Харківської школи архітектури Михайлом Шевченком.

«Львів має багато хороших містобудівних проєктів. Почнімо з вокзалу і Двірцевої площі. Це, як на мене, дуже важливо. В принципі, якість публічних просторів у Львові краща. Також добре, що тут проводять архітектурні конкурси.

Звісно, є й негативні приклади: інколи зауважую в місті якусь дивну забудову, без якихось погоджень, з порушенням поверховості. Також проблемою Львова, загалом усіх міст, є любов до псевдоісторизму та маніпуляцій історичним середовищем. Якщо говорити, наприклад, про Київ, то це страшна річ».

Ключові події:

1. У Львові підпишуть угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії рф. На конференції United for Justice обговорюють механізми притягнення росії до відповідальності за злочини в Україні.

На цю ж тему: Президентка Європарламенту у Львові закликала посилити санкції проти росії і дати Україні винищувачі. Зокрема, Роберта Метсола закликала посилити програму санкцій ЄС проти москви, заявивши, що «все ще є прогалини, і є країни, які зловживають ними».

Та: Зеленський розповів про результати Конгресу місцевих та регіональних влад, який пройшов у Львові. Кабмін має в березні підготувати рішення, які потрібні українським громадам для бюджетної стійкості;

2. В обмінниках упав долар. Що відбувається і як довго це триватиме. На економічні настрої українців впливатимуть ситуація на полі бою, результати переговорів про продовження «зернового коридору», дія якого закінчується у березні, та переговори про нову програму МВФ.

Читайте також: Профіцит в енергетиці. В Міненерго розповіли, як Україна закінчує опалювальний сезон. З жовтня 2022 по енергетичній інфраструктурі росією було здійснено 31 повітряну атаку, з яких 14 масовані ракетні удари і 17 – атаки групами дронів-камікадзе.

3. Львів допоміг відновити зруйнований росіянами 5-поверховий будинок у Гостомелі. «Коли влітку ми невеликою делегацією приїхали до Гостомеля, цей будинок із фотографій просто не мав п’ятого поверху, фасади були обгорілі та в дірах від куль. І це ще вважалося, що дім не сильно постраждав від ворожих обстрілів. Тоді Львів взяв на себе зобов’язання допомогти», – зазначив заступник мера Львова Любомир Зубач.

Читайте також: У Львові збудують нові велодоріжки та тротуари. Локації. Зокрема,

  • пр. Чорновола – від вул. Липинського до вул. Варшавської;
  • вул. Варшавська – від просп. Чорновола до вул. Замарстинівської;
  • вул. Замарстинівська – від вул. Варшавської до вул. Мазепи;

4. У Львів приїдуть всім хірургів зі США. Стартує запис на консультації для людей із вродженими та набутими вадами, мінно-вибуховими травмами обличчя та післяопіковими дефектами.

Читайте також: Хворий на СМА львів’янин просить допомоги, щоб стримати хворобу. Тільки на масажі та роботу реабілітолога потрібно 4-5 тис євро на місяць;

5. Людина, яку ми надто рано втратили. 74 роки тому народився Володимир Івасюк. Архіви справи нібито самогубства Івасюка зберігають в мocкві, вони недоступні. Посилаються на гриф «таємно». Але більш ймовірно, що рф прикриває причетних до цієї трагедії, які тепер поклоняються пyтiнcькомy peжимy.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!