Жовківську звізду, Яворівський пиріг та забавку внесли до елементів культурної спадщини

3113 0
Ці елементи понад рік були у списку очікування.
Яворівська іграшка / Фото умовне, з відкритих джерел

Яворівська іграшка / Фото умовне, з відкритих джерел

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов Яворівський пиріг, Яворівська забавка, Жовківська звізда. Відповідний наказ підписав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, передає Львівська ОВА.

Читайте також: Яворівська забавка, що подорожує світом. Фоторепортаж із майстерні митців на Львівщині

Вперше до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов мистецький досвід галицьких умільців, а саме: мистецтво виготовлення Яворівської дерев’яної забавки, традиція приготування Яворівського пирога та створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі. 

«Мистецтво створення Яворівської забавки, приготування Яворівського пирога і традиція різдвяної звізди села Мацьковичі Жовківської ТГ передаються з покоління в покоління та відіграють важливу роль у збереженні ідентичності Галичини. Вони є своєрідними культурними магнітами нашого краю», — йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що подання цих елементів до Міністерства культури та інформаційної політики України для реєстрації та включення до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України Львівською обласною державною адміністрацією скерували ще у 2020 році.

Нагадаємо, український борщ увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

Читайте також: Яворівська забавка, що подорожує світом. Фоторепортаж із майстерні митців на Львівщині

Нагадаємо, що окремі надбання Львівщини очікували на те, щоб потрапити до нематеріальної культурної спадщини України понад рік через те, що у Міністерстві культури відбувалися постійні зміни. Tvoemisto.tv з'ясовувало, які об'єкти потрапляють у спадщину, що для цього потрібно і поспілкувалося з майстрами яворівської іграшки, яка була у списку очікування до реєстру і тепер потрапила до елементів нематеріальної культурної спадщини.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!