Яйця, цукор та олія. У Мінагро пояснили, чи буде дефіцит продуктів та чи зростуть на них ціни

1284 0
У листопаді може відбутися певна стабілізація цін на продукти.
Фото: transcarpathia.news

Фото: transcarpathia.news

Внутрішня продовольча безпека України повністю забезпечена, й дефіциту продовольства не очікується. За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства Маркіяна Дмитрасевича, в країні вдосталь соняшникової олії, цукру та яєць, відтак підстав для суттєвого здорожчання цих продуктів немає. Навіть навпаки – у листопаді може відбутися певна стабілізація цін на продукти.

Джерело: пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України

Читайте також: На ринок хліба на Львівщині чекають зміни. Що відбувається

Зазначається, що аграрії наразі зібрали 2,6 млн тонн насіння соняшника, а прогноз збору на цей рік – 9,5 млн тонн.

«Це менше в порівнянні з попереднім роком, який був рекордним та приніс 16,3 млн тонн соняшника. Причини такого зменшення зрозумілі –  війна та погодні умови, які уповільнили темпи збору. Але для внутрішніх потреб цього більше, ніж достатньо. Тому, якщо не говорити про загальну інфляцію і здорожчання логістики, подорожчання олії не має бути», – зазначив Маркіян Дмитрасевич.

За його словами, так само стабільною має залишатись ціна на цукор. Аграрії посіяли 180 тисяч га цукрового буряка, що трохи менше у порівнянні з минулим роком – 224 тисяч га. Із зібраного цьогоріч буряка має вийти 1 млн тонн цукру. Дмитрасевич зауважив, що дефіциту цукру не буде, як і його суттєвого здорожчання.

Також найближчим часом вирівняються ціни на яйця. Зазначається, що проблема з їх здорожчанням пов’язана найперше зі знищенням птахофабрик (зокрема, у Чорнобаївці та в Донецькій і Луганській областях), а також з нестачею несучих курей та скороченням виробництва яєць.

«Дефіциту продовольства в нас точно не буде. Ми – аграрна країна і нетто-експортер аграрної продукції, тому наші внутрішні потреби ми точно задовільнимо повністю. На процеси ціноутворення продуктів впливатиме в першу чергу загальна інфляція, вартість енергоносіїв та логістики», – пояснив заступник Міністра.

Читайте також: Львівщина може забепечити сіллю пів України, але будуть проблеми з олією

Зазначимо, як пояснював у коментарі Tvoemisto.tv експерт аграрного ринку Іван Стефанишин, на сьогодні у Львівській області практично немає виробництв харчопереробної промисловості, тому регіон не виробляє нічого іншого, окрім хліба. Правильно було б надавати можливості для відкриття нових підприємств, але це варто робити не тільки заради інвестицій, потрібно орієнтуватися на здорову конкуренцію та споживчий попит. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!