Єврокомісія запропонувала повністю припинити угоду про спрощення візового режиму з росією

1276 0
Тепер Раді ЄС належить розглянути та прийняти пропозицію про припинення угоди.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Європейська комісія офіційно виступила з пропозицією повністю призупинити дію угоди про спрощення візового режиму між ЄС та росією. Про це повідомляє Європейська правда.

Пропозиція призупинити дію угоди покладе край усім спрощенням для громадян росії, які звертаються за короткостроковою візою до Шенгенської зони. Замість цього будуть застосовуватися загальні правила Візового кодексу.

Читайте також: ЄС планує ускладнити оформлення віз для росіян

Відтак, вищий візовий збір зросте з 35 євро до 80 євро для всіх заявників. Збільшений час щодо розгляду візових заявок збільшиться з 10 до 15 днів. Цей період можуть продовжити максимум до 45 днів в окремих випадках, коли необхідний додатковий розгляд заявки. Також заявники більше не матимуть легкого доступу до віз, дійсних для багаторазових в’їздів до Шенгенської зони. 

«Така країна, як Росія, яка веде загарбницьку війну, не повинна претендувати на спрощення візового режиму, доки вона продовжує проводити свою деструктивну зовнішню політику та військову агресію щодо України, демонструючи повну зневагу до міжнародного порядку, заснованого на правилах», – йдеться у заяві.

В Єврокомісії додали, що ЄС залишатиметься відкритим для певних категорій заявників на російську візу, які подорожують з основними цілями, зокрема членів сімей громадян ЄС, журналістів, дисидентів та представників громадянського суспільства.

Читайте також: П’ять країн ЄС заявили, що введуть національні заходи для обмеження в’їзду росіян

Тепер Раді ЄС належить розглянути та прийняти пропозицію про припинення угоди. Після ухвалення рішення набуде чинності на другий день після його публікації в Офіційному журналі ЄС. 

Нагадаємо, що Україна наполягає на повній забороні видачі віз росіянам. Президент Володимир Зеленський наголошував, що громадяни росії несуть відповідальність за дії влади, яка розвʼязала війну за знищення українців. 

Ідею заборони видачі віз підтримують східні та скандинавські країни. Візовий бан глави МЗС країн Євросоюзу обговорюють у Празі. Журналісти західних медіа писали, що як варіант можуть розглянути не повну заборону на туристичні візи, але скасування угоди про спрощений візовий режим між ЄС і росією. Це приведе до здорожчання візи з 35 до 80 євро та збільшення термінів її виготовлення.

Додамо, що відколи припинили авіасполучення ЄС з росією, громадяни рф потрапляють до Євросоюзу переважно по землі, через кордони Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Фінляндії. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!