Європейський Союз попередив Шкарлета через спробу зруйнувати реформи в освіті

2077 0
Запропоновані Шкарлетом зміни порушують зобов’язання України у рамках вже проведеної реформи.
Фото:  Уніан

Фото: Уніан

В.о міністра освіти та науки Сергій Шкарлет отримав офіційне попередження представництва Євросоюзу в Україні про небезпеку змін у міністерстві, які руйнують проведені раніше реформи. Про це Європейська правда дізналася з кількох дипломатичних джерел.

Читайте також: Хибне призначення. Університет у Львові пояснив, чому проти т.в.о міністра Шкарлета

За інформацією видання, раніше МОН представив урядові проєкт рішення про зміну структури міністерства, яка передбачала реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби, фінансування якої забезпечував Євросоюз. МОН був одним з пілотних міністерств, які отримали європейські грантові кошти для проведення такої реформи, вони передбачали заповнення новоутворених посад з гідною оплатою на відкритих конкурсах.

Запропоновані Шкарлетом зміни порушують не лише зобов’язання України у межах вже проведеної реформи, але також умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги ЄС, тому проєкт рішення МОН був відхилений урядовими структурами як такий, що суперечить міжнародним зобов’язанням України.

Читайте також: Нацагентство з питань якості освіти виявило плагіат у роботах в.о Міністра освіти Шкарлета

Наприкінці минулого тижня представництво ЄС звернулося з листом до Сергія Шкарлета, у якому нагадало в.о. міністра про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки. Фінансування лише виконуваних на даний момент програм має загальну вартість понад 200 млн євро.

У ЄС підкреслили, що це фінансування спирається на реформу держслужби, яку підважують дії Шкарлета. Тому ЄС вважає важливим збереження 6 директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у рамках фінансованої ЄС реформи.

«Ми закликаємо вас продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві... Будь-який відкат досягнутого раніше успіху у реформах безсумнівно викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати», – йдеться у листі.

Читайте також: У Львові мітингували проти нового очільника МОН Сергія Шкарлета

Нагадаємо, що Сергія Шкарлета призначили т.в.о. міністра 25 червня. Після цього у Львові мітингували проти нового очільника МОН.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!