Їсти, пити, говорити. У Львові стартував проєкт про історію та сьогодення галицької кухні

1598 0
У першому епізоді «Їсти. Пити. Говорити», який вже доступний до перегляду – знайомство з каналом та його автором, розповідь про успішну рестораторку Софію Телічек та її багату життєву історію, а також сніданок в ресторації Бачевських, відвідини локації, де був ресторан мами Телічкової.

У Львові стартував проєкт «Їсти.Пити.Говорити», що має популяризувати наше місто, як туристичне з багатою гастрономічною культурою та історією. Його започаткували львівський історик, один з найвідоміших гідів міста, дослідник кухні загалом, і галицької кухні зокрема, Ігор Лильо у партнерстві з мережею ресторанів та спільнотою доброго смаку Kumpel Group. Це – YouTube-канал, де що два тижні має з’являтися новий епізод про історію Львова та регіону, гастрономію і міські легенди.

У першому епізоді каналу «Їсти. Пити. Говорити» – знайомство з каналом та його автором, розповідь про неймовірну жінку, успішну рестораторку Софію Телічек та її багату життєву історію, сніданок в ресторації Бачевських, відвідини локації, де був ресторан мами Телічкової. Такі гастрономічні проходи будуть цікавими не лише потенційним туристам, а й мешканцям міста, адже багато міських легенд, про які йтиметься в епізодах каналу, невідомі чи просто забуті. Нині він вже доступний до перегляду за посиланням.

«На каналі «Їсти. Пити. Говорити» говоримо про кухню, як величезний пласт людської культури та історії, смакуємо, досліджуємо, дискутуємо, іноді готуємо, – розповідає автор каналу Ігор Лильо, – У час, коли усі досить обмежені в подорожах, ми обрали YouTube-канал, як сучасний спосіб віддалених екскурсій. Йдеться не лише про історію, а й про майбутнє, адже в моїй практиці безліч прикладів, коли віднайдений рецепт, міська легенда надихали рестораторів чи виробників на нові, переосмислені на сучасний лад страви, продукти чи цілі концепції. Українськомовний сегмент YouTube тільки розвивається і ми вирішили стати частиною цього процесу».

«Це давно треба було зробити, – додає засновник спільноти доброго смаку Kumpel Group, відомий ресторатор Марк Зархін, – У карантині ми вирішили не горювати, а підтримати проєкт, який буде надихати. Упевнений, що він дасть старт багатьом колабораціям та співпраці рестораторів, виробників, туристичних агентств і канал будуть дивитися далеко за межами України.

Додамо, що вже в наступному епізоді, який з’явиться невдовзі, глядачів очікує вражаюча історія про львівську математичну школу, генія-матиматика зі світовим ім’ям Стефана Банаха та розмова із його однофамільцем, теж матиматиком, професором Тарасом Банахом у знаменитій Шкотській кав’ярні.

Для довідки

Історик Ігор Лильо віднедавна головує в ГО «Клуб Галицької кухні», у якому науковці, кухарі, ресторатори, літератори, журналісти Галичини відновлюють традиційні рецептури галицьких страв та продуктів; поєднуючи їх із найновішими тенденціями та найвищими стандартами світової кулінарії, створюють нові галицькі страви, через які мають на меті передавати унікальність культури та історії Галичини.

Спільнота доброго смаку Kumpel’ Group – це мережа ресторанів авторської кухні, серед яких Ресторація Бачевських – ресторан зі стравами нової галицької кухні,  ресторан-пивоварня «Кумпель» та  Пивна ресторація міської кухні «Кумпель», два гастро-паби Craft&Kumpel, перша у Львові винотека Cafe1, перша крафтова пивоварня в Україні, екскурсійне агенство «Кумпель-тур» та крамниці з кумпельовим пивом та напівфабрикатами Kumpel Market.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!