Ювілей Гарнізонного храму та можливе закриття Генконсульства Росії у Львові. Головне за добу

1234 0
Коротко розповідаємо про головні події доби.

Проєкти Громадського бюджету. Цього року за проєкти Громадського бюджету проголосувала рекордна кількість людей – понад 145 тисяч, а місто виділило на втілення рекордну суму грошей – понад 75 мільйонів гривень. Проте, чому не усі проєкти з минулих років вдалось втілити, читайте у матеріалі.

Реєстр донорів. В Україні організовують Всеукраїнську акцію підтримки донорства і формування Реєстру донорів кісткового мозку. Кожен аналіз ДНК коштує 1200 грн. Фонд має можливість оплатити невелику кількість аналізів за рахунок благодійних внесків – лише 100-200 щомісячно. Долучитися до акції можна самостійно, здавши аналізи, або ж залучити інших людей. Крім того, можна допомогти фінансово, адже кожен аналіз ДНК коштує 35 євро (щоб наповнити базу на 2 тис. людей потрібно 70 тис. євро).

Читайте також: Така ситуація склалась вперше. Чому у Львові «зависають» проєкти Громбюджету

Ювілей храму. Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла відзначає 10 річницю з дня відновлення у ньому богослужінь. Історія величної святині налічує кілька століть, бо вперше відчинилася для вірян ще у вересні 1630 року, як Костел єзуїтів. Відтоді чимало дивовижних подій трапилося з однією із найбільших культових споруд Львова, яку збудовано у стилі раннього бароко. У храмі останній спочинок знайшли представники відомих і заможних родів Яблоновських, Дідушицьких, Сенявських, Потоцьких, Замойських, Вижицьких, Казановських та інших знатних львів’ян. За кількістю цих поховань храм не поступається жовківському костелу св. Лаврентія, який вважається «малим Вавелем».

Можливе закриття Генконсульства Росії. У Львові вимагають перевірити законність діяльності консульства Російської Федерації у приміщеннях на вулиці Костя Левицького, 95. Активні ветерани АТО, які впродовж кількох місяців досліджували державні реєстри та інші документи, з’ясували, що, ймовірно, Генконсульство Росії за цією адресою працює із порушеннями.

Бюджет 2022. Верховна Рада ухвалила бюджет України на 2022 рік у другому читанні. Наступного року доходи державного бюджету становитимуть 1,322 трлн грн, що на 54,73 млрд грн більше, аніж було у першому читанні. Крім того, видатки наступного року сягатимуть 1,497 трлн грн, що на 55,73 млрд грн більше, аніж у першому читанні. А дефіцит утримується на рівні до 3,5% ВВП, фінансувати держбюджет передбачили на 188,8 млрд грн.

Візит Папи Римського до України. Папи Римський Франциск може найближчим часом відвідати Україну з візитом. Це потужний сигнал підтримки нашого народу.

День українського борщу. У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про запровадження національного свята – Дня українського борщу. Автори проєкту постанови зазначають, що український борщ – традиційна перша страва українців, а також маркер національної ідентичності. Цього дня українцям пропонують готувати, ділитися рецептами борщу та обмінюватися культурологічною інформацією, щоб зберегти традиційну українську кухню та культуру, тяглість культурної традиції.

Читайте також: Чому у Львові вимагають закрити генконсульство Росії на Костя Левицького, і що кажуть юристи

Розважальні заходи під забороною. У львівському Будинку вчених заборонили проводити розважальні заходи у траурні та поминальні дні. Через вечірку блогерів, яку провели у львівському Будинку вчених 27 листопада, у День пам’яті жертв Голодоморів, дирекцію Будинку вчених зобов’язали надалі погоджувати з Львівською обласною організацією профспілки працівників освіти і науки України щомісячний план проведення заходів. А у поминальні і траурні дні, які визначені державою там узагалі заборонили проводити будь-які заходи.

Мапа укриттів. На геопорталі Львова створили інтерактивну карту, куди наносять укриття для містян у разі виникнення надзвичайної ситуації. Наразі туди нанесли уже близько 1400 адрес.

Додатковий потяг зі Львова. Укрзалізниця запускає додатковий потяг зі Львова до Перемишля (Польща). Він розпочне курсувати 12 грудня. Поїзд №89/90 відправлятиметься у суботу і неділю зі Львова о 16:20 год та прибуватиме до Перемишля о 18:19 год. У зворотному напрямку з польського міста потяг вирушатиме о 10:18 год та прибуватиме до Львова о 13:45 год. Квиток в одну сторону у вагоні першого класу коштує 387 грн, а у вагоні другого класу – 279 грн.

Гарного дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!